StoryEditor
ObalaA za Rafale se ima

Bračanin s moždanim udarom do splitske bolnice putovao - trajektom! Novi problem s gliserskom vezom otoka i Splita, ovaj put ‘kriv‘ je tajming. Priča ide ovako...

26. studenog 2021. - 10:05

Napokon se Hrvatska diči borbenim zrakoplovima Rafale, no još uvijek se ne može dičiti brzom medicinskom gliserskom vezom od Brača do Splita, uz pomoć koje stanovnici tog otoka, kada im je hitna "potriba od likara" bivaju prevezeni do splitske bolnice.

Država Hrvatska za brzi medicinski gliser koji bi povezivao Brač i Split i prevozio bolesne ili nastradale u automobilskim nesrećama nije uspjela u proteklih 30-tak godina, od hrvatske neovisnosti "skupiti u kasicu prasicu" puno manja novčana sredstva, od onih koje je "u tren oka" skupila za Rafale. Međutim, o tome smo pisali već "milijun puta".

Za posljednji takav slučaj koji se zbio jučer zaista nitko nije kriv, već je kriv "tajming" prijevoza oboljelog. Naime, oboljeli čovjek iz Pučišća trebao je prijevoz do Splita, za vrijeme dok je gliser, koji inače prometuje na toj liniji, kada su u pitanju hitne medicinske intervencije, ulivao gorivo na Zapadnoj obali u Splitu.

Priča ide ovako.

Čovjeku u 70-tim godina života pozlilo je u srijedu oko 15.30 sati u Pučišću i kako se ustanovilo da ima moždani udar, odmah je sanitetskim vozilom prevezen u Supetar, kako bi dalje gliserom bio prevezen u Split na liječenje. No, od glisera u Supetru nije bilo ni traga ni glasa, jer je gliser već bio u Splitu gdje je prevezeo Bračanina, kojemu je prije pozlilo i kojemu je također bio potreban medicinski prijezov.

I kada su čovjeka prevezli u Split, ne znajući da ima potrebe za još jednim transportom, jer im to nitko nije javio, posada glisera ostala je u Splitu uliti gorivo, jer gliser, naravno ne može ploviti bez goriva.

I dok su oni ulivali gorivo, pacijent iz Pučišća je doveden u Supetar. Čim je posada ulila gorivo uputila se prema Supetru, no Pučišćanin je već bio ukrcan u trajekt, koji je iz Supetra isplovio u 18 sati i koji je bolesnika dovezao u Split oko 18.50 sati. Gliser i trajekt su se mimoišli na moru. Samo nekoliko minuta nakon uplovljenja u splitsku luku, čovjek je pod svjetlosnom i zvučnom signalizacijom kola Hitne pomoći doveden u KBC Split. Kako neslužbeno doznajemo, na svu sreću nije se radilo o jačem moždanom udaru.

Za kraj savjet svim Bračanima, da idući put za vožnju do Splita, u slučaju "velike potribe" pozovu vojne zrakoplove Rafale ili Macrona. Oni će riješiti problem u jednoj minuti, a za očekivati je kako će Hrvatska u slijedećih 30-tak godina riješiti problem brzog medicinskog prijevoza sa jadranskih škoji.

item - id = 1146198
related id = 0 -> 1159754
related id = 1 -> 1157988
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 02:09