StoryEditorOCM
Dalmacijanajjača stranka izgubila vlast u zapadnom dijelu splitsko-dalmatinske županije

Nezavisna Dalmacija: uzdrman čvrsti HDZ-ov bastion

Piše PSD.
2. lipnja 2009. - 01:40
HDZ više nema (grado)načelnika u Splitu, Kaštelima, Sinju, Trogiru, Podstrani, Marini i Okrugu, a u nekim sredinama su bili na vlasti punih 19 godina. Većina novih čelnika dolazi iz redova nezavisnih kandidata

Splitsko-dalmatinska županija se u kontekstu parlamentarnih izbora često spominje kao čvrsti bastion HDZ-a, ali netom okončano glasovanje za lokalne čelnike pokazalo je neke nove trendove, posebice u dijelu gradova i općina u zapadnom dijelu najveće hrvatske županije gdje su na vlast došli nezavisni ili SDP-ovi kandidati.

Unatoč tituli svojevrsne nacionalne izborne zvijezde, novi splitski gradonačelnik Željko Kerum nije jedini nezavisni kandidat koji je osigurao pobjedu, nego su slično opredjeljenje pokazali birači u Kaštelima i Sinju, za Dalmaciju svakako velikim sredinama.

Tome treba pridodati i nove mandate za nezavisne Pjerina Bebića (Hvar), Antu Dželaliju (Drniš) i Stipu Petrinu (Primošten). Dok je dosadašnji SD župan Ante Sanader (HDZ) u drugom krugu osigurao premoćnu pobjedu nad SDP-ovcem Veljanom Radojkovićem, nesmetano provođenje odluka morat će potražiti u suradnji sa Županijskom skupštinom u kojoj HDZ s partnerima ima 19 vijećnika, Kerumova nezavisna lista 15, koalicija predvođena SDP-om 14, a HSP-HČSP trojicu zastupnika.

Očito je, dakle, da nijedna stranka bez koaliranja s Kerumom ne može osigurati prevlast ni u županiji, a u kuloarima se vrlo izglednim smatra postizborna suradnja splitskog poduzetnika s HDZ-om predvođenim Antom Sanaderom. No, jedan od najvećih preokreta u drugom krugu glasovanja dogodio se upravo u Sanaderovim Kaštelima, gdje je HDZ punih 19 godina čvrsto držao vlast, a sada je njihov kandidat Ivan Udovičić morao prepustiti gradonačelničku fotelju nezavisnom Josipu Berketu, vlasniku “Marine Kaštela”.

Minus od 150-ak glasova iz prvog kruga poduzetnik je pretvorio u plus od 210 listića i postao prvi neposredno izabrani čelnik grada od 50-ak tisuća stanovnika. Ipak, ostaje otvoreno pitanje tko će imati većinu u Gradskom vijeću, jer ni HDZ ni Berketova lista ne mogu vladati bez koalicije, pri čemu su SDP-ovi vijećnici najavili potporu poduzetniku, a pravaši HDZ-u.

Nakon pet godina pao je i HDZ-ov bastion u Trogiru, a dužnost gradonačelnika preuzet će SDP-ovac Damir Rilje koji je potukao HDZ-ova Vinka Brkana, kandidata koji je, po svemu sudeći, sam sebe stavio na biračke listiće suprotno odluci gradske organizacije na čelu s Vedranom Rožićem, bivšim poteštatom i nesuđenim kandidatom za minule izbore.

Međutim, prava će se bitka voditi za prevlast u gradskom parlamentu gdje će o većini odlučivati naklonost Dalibora Perice, još jednog nezavisnog kandidata, koji bi trebao donijeti presudan, osmi mandat SDP-ovoj ili HDZ-ovoj koaliciji. HDZ više ne vlada ni općinom Marina, jer je upravo bivši član te stranke Ante Mamut do nogu potukao HDZ-ova kandidata za načelnika.

Nedavni stranački raskol u sredini gdje je godinama vedrio i oblačio HDZ-ov “čovjek iz sjene” Ivan Najev, mogao bi donijeti novu raspodjelu političkih i poslovnih snaga. I u Okrugu je nezavisni kandidat Ivica Radić postao načelnik u boju s nestranačkim Dominikom Matkovićem, jednako kao i u Podgori gdje je novi načelnik postao Ante Miličić, odnosno u Podstrani gdje je nezavisni Miran Tomasović potukao HDZ-ova Mladena Bartulovića.

Priču za sebe predstavlja Sinj, gdje je nezavisni Ivica Glavan, profesor tjelesnog odgoja i nogometni trener, za tisuću glasova u drugom krugu nadmašio HDZ-ovca Ivana Nasića, sada već bivšega gradonačelnika i vodećega nakon prvog kruga.

No, pravo će pitanje biti kako će se posložiti većina u Gradskom vijeću budući da je koalicija HDZ-HSS dobila sedam vijećnika, nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića šest, SDP tri, lista bivšega gradonačelnika Nikole Tomaševića dva, a koalicija HČSP-HP-HPP-HDS jednog vijećnika.

Za razliku od spomenutih sredina, bez preokreta prošli su izbori u Makarskoj, Vrgorcu, Hvaru, Supetru, Bolu, Komiži, Milni te u nizu općina na području Cetinske i Imotske krajine.

Većina stanovnika istočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije dala je povjerenje kandidatima HDZ-a i njegovim partnerima, čime su se opredijelili za kontinuitet vlasti i sa svoje strane opravdali titulu HDZ-ova bastiona koji je ipak ugrožen u četverokutu Trogir-Sinj-Split-Omiš.

Dobroslavić: Mandate na stol

Novoizabrani župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, kandidat koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSU, rekao je kako bi od sadašnjih pročelnika u Županiji bilo korektno da svoje mandate stave na raspolaganje novoj vlasti, a istaknuo je i kako ne planira nikakvu detaljnu reviziju ako se za to ne ukaže potreba.

- Nakon 11 godina uspjeli smo smijeniti stranke ljevice i zadobiti apsolutnu prevlast u Županijskoj skupštini i na čelu Županije. Protukandidatkinja Mira Buconić dobila je više glasova jedino u Metkoviću i Kuli Norinskoj – rekao je šef županijskog HDZ-a Frano Matušić.

L.C. / EPEHA

Župan Sanader: Otvoreni za Keruma

Ovo je kontinuitet vlasti u županiji i nema razloga da mijenjam suradnike. A što se tiče koalicija, još nismo ništa dogovorili, tek je sada, nakon završetka drugog kruga, vrijeme za razgovore i dogovore - kazao je Ante Sanader, kandidat HDZ-HSS-HSLS-a, koji će obnašati drugi mandat na čelu Splitsko-dalmatinske županije.

Na pitanje hoće li, za većinu u Županijskoj skupštini, koalirati s listom Željka Keruma, Sanader je kazao kako su sve opcije za suradnju otvorene, osim one sa SDP-om, s kojim “sigurno neće koalirati”.

Novi stari župan najavljuje nastavak projekata započetih u prvome mandatu, ponajprije nastavak ulaganja u gospodarske zone, zatim poticajne kamate za poduzetničke kredite, završetak vodoopskrbe na otocima i u Zagori, završetak prometne infrastrukture, koja, primjerice, uključuje tunel kroz Kozjak, te nastavak plinofikacije.

D. ZENIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 13:47