StoryEditorOCM
Dalmacijazmije u tegli

Najmlađi posjetitelji Festivala znanosti već znaju čime će se baviti u budućnosti

24. travnja 2017. - 20:31

Ovdje imamo Rubensovu cijev u koju s jedne strane puštamo plin koji zapalimo dok se s druge strane nalazi pojačalo iz kojeg puštamo glazbu. Kada zvučni valovi uđu u cijev, unutra nastaju stojni valovi, tako imamo područja u kojima se izmjenjuje tlak i ovisno o tome nam plamen više ili manje izlazi iz Rubensove cijevi, a rezultat toga je da se vatra giba u ritmu glazbe - pojasnila nam je to mlada znanstvenica Petra Udovičić, polaznica završne godine studija fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Njezin eksperiment privukao je veliki broj djece koja su uživala promatrajući rasplesanu vatru ili 3D naočale kojima možete posjetiti bilo koji dio svijeta, neki su upravljali dronom, dok su drugi poput pravih forenzičara uzimali otiske dlana i prstiju. Sve je to znanost, zabavna, zanimljiva i nikad dovoljno otkrivena.

Eksperimentima u atriju Galerije umjetnina počeo je u ponedjeljak 15. festival znanosti. Sljedećih pet dana mnogi ljubitelji znanosti i oni koji će to tek postati mogu sudjelovati na raznim radionicama, predavanjima i, najvažnije, saznati brojne odgovore na pitanja. Za djecu su takvi zabavni pokusi poticaj da jednoga dana i oni pronađu svoj put u znanosti.

- Ovo mi je najbolje! - kaže nam Mija Milan, učenica prvog razreda Osnovne škole "Ostrog" iz Kaštel Lukšića, pokazujući prstom na poskoka u tegli te nastavlja:

- Ova zmija mi je baš "guba"! Znam da je jako opasan, al' je baš lijep.

- A koja je ovo zmija? - upitala sam je.

- To nije zmija, to je gušter i zove se sljepić! - rekla je Mija, koja je već odlučila čime će se u baviti u budućnosti.

I njezina kolegica iz razreda dijeli istu strast za biologijom.

- Meni je ova zmija lijepa, zove se kravosas, ima jako lijepe boje. I ja bih htjela stavljati zmije u teglu - kaže sedmogodišnja Petra Luna Corsini, koja se najviše zadržala na štandu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Voditeljica organizacijskog odbora prof. Livia Puljak s Medicinskog fakulteta podsjetila je na to da su se organizatori potrudili ove godine osmisliti zanimljiv program koji se, osim u Splitu, održava u još 22 grada.

- Zabilježeno je oko 1000 sudionika festivala, od čega je 650 volontera i stotinjak znanstvenika. Festival završava u subotu, a sve zainteresirane očekuje jako puno zanimljivih predavanja, edukativnih radionica i poznatih predavača - kazala je prof. Puljak.

- Cilj manifestacije je približiti znanost javnosti i motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja - pojašnjava dr. Šimun Anđelinović, sveučilišni rektor.

Tema ovogodišnjeg festivala je "Vrijeme", ono može biti fizikalno, psihološko, povijesno, meteorološko, astronomsko - kako vam drago, zato ne tratite vrijeme i pronađite ga za znanost.

Kako glazba utječe na mozak?

Gradska knjižnica Marka Marulića jedna je od glavnih lokacija održavanja Festivala znanosti, a u utorak će se, točno u podne, prezentirati geološka karta "Šolta, Čiovo, Drvenik" koju su izradili stručnjaci Hrvatskog geološkog instituta. Predavanje "Moć glazbe i utjecaj na mozak" voditelja Alena Juginovića na rasporedu je u 17 sati.

Na istom mjestu, ali sat kasnije, izlaganje "Kristalno jasna kemija" održat će Maja Marasović, dok će se paralelno na Odjelu multimedije prikazati dokumentarni film "The Pirate Bay – Away from Keyboard".

Budući da se festival odvija s pojmom vremena kao light-motivom, organizatori su ga odlučili dočarati radovima fotografa Rade Popadića i Zvonimira Barišina, čija je izložba "Vrijeme i nevrijeme" postavljena u središnjoj knjižnici.

Jedno od posljednjih u nizu događanja odvijat će se u knjižnici Brodarica s početkom u 18.30, a riječ je o predstavljanju serije slikovnica "Budi jak kao Jakov".

A. T.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:47