StoryEditorOCM
Dalmacijadevastacija duše

Na Pjaci otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na tragediju iz 1942. godine; Svečanosti nije nazočio nitko iz Splitsko-makarske nadbiskupije

12. lipnja 2018. - 22:59
Predstavnici židovske, islamske i pravoslavne zajednice nazočili su događaju

Neki se događaji, ma koliko ružni bili, nikad ne smiju zaboraviti. Jedan takav je devastacija "duše" i prostorija gradske židovske zajednice, koja se dogodila 12. lipnja 1942. godine kada je horda talijanskih fašista i njihovih suradnika sa splitskom adresom usred molitve na Šabat devastirala sinagogu i obližnje trgovine, te na vrhu Pjace spalila vrijednu židovsku imovinu – Tore, povijesne dokumente, namještaj, srebrninu, knjige...

Točno 76 godina od tog užasnog događaja, na tom istome mjestu u utorak je svečano otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na sve što se tog dana dogodilo.

Poteštat Andro Krstulović Opara je prilikom obilježavanja 75. obljetnice ovog događaja obećao da će Grad postaviti trajno obilježje kojim će se ovaj tragičan događaj otrgnuti od zaborava.

Na njegovu inicijativu Komisija za imenovanja ulica, trgova i spomenike, na sjednici održanoj u travnju ove godine, izabrala je rješenje oblikovanja spomen-ploče, autora Damira Morpurga, koje je jednoglasno usvojilo i Gradsko vijeće. Ana Lebl, predsjednica Židovske općine, tom je prigodom naglasila kako je mnogo lakše njegovati ružičastu sliku našega grada nego se prisjećati mračnih dijelova njegove povijesti.

– Ovim činom pokazujemo da ljudske vrijednosti još uvijek nešto znače. Hvala gradonačelniku Krstuloviću Opari koji je održao obećanje, kao i Komisiji za imenovanje trgova, ulica i spomenike te Gradskom vijeću koji su odobrili projekt. Kulturom sjećanja nadvladajmo kult uništenja. Spomen-ploča predstavlja otvorenu knjigu i poručuje kako je znanje ipak snažnije od nasilja – istaknula je Lebl.

 


Poteštat Krstulović Opara naglasio je kako ovdje govorimo o identitetu i savjesti društva.

– Grad postavlja ploču Splićanima nežidovima kako bi znali da se nikad više nešto ovako ne smije dogoditi. Neka se sve loše stvari u memoriji našega grada ugrade u njegovu savjest. Nalazimo se u srcu grada, ovaj trg i druga mjesta primili su velike rane. Pozovite svoju djecu, zaustavite se ispred ove ploče i pričajte im. U to ime vas pozivam da o ovome razmišljamo i nikad ne zaboravimo – podvukao je gradonačelnik.

Zina Kalay Kleitman, izraelska veleposlanica u Hrvatskoj, kazala je kako je ovaj događaj važan za sve građane Splita, i da se uvijek sjećaju onoga što se dogodilo zbog budućih generacija.

Nakon svečanog otkrivanja ploče, u sinagogi je upriličen svečani program tijekom kojeg je nastupila violinistica Evgenija Epshtein, prigodnu molitvu održao je Luciano Moše Prelević, glavni rabin Koordinacije židovskih općina Hrvatske, a čitali su se dnevnički zapisi Luciana Morpurga i sjećanja Rifke Vostrel iz obitelji Altarac.

Ovom događaju nazočili su, između ostalih, i predstavnici Županije, nacionalnih manjina te muslimanske i pravoslavne vjerske zajednice, no primijećeno je kako nije bilo predstavnika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na naš upit, iz Tiskovnog ureda Nadbiskupije smo dobili odgovor kako je "već odavno bila dogovorena sjednica Glavnog organizacijskog odbora za Susret hrvatskih katoličkih obitelji kojoj su nazočili nadbiskup, generalni vikar i pastoralni vikar, zajedno s odgovornima i članovima organizacijskih pododbora, pa nitko od navedenih odgovornih iz Nadbiskupije nije mogao biti nazočan na otkrivanju spomen-ploče na Pjaci".

Spomenimo i da je Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu bio zadužen za izradu i postavljanje spomen-ploče, ljevaonica 'Ujević' je izlila ploču u bronci, a izvođač zahvata je bila tvrtka 'Neir'.

 

'Crnokošuljaši su upali...'
Morpurgo u svom dnevniku navodi kako su "crnokošuljaši nahrupili u hram oboružani pendrecima te nasmrt isprebijali i staro i mlado...", te nastavlja da su nakon sinagoge meta bili uredi židovske općine, gdje je devastirana biblioteka, matični ured i vrijedni dokumenti. Sve je to izbačeno kroz prozore na ulicu i zapaljeno, s tim da su vatru potpaljivale knjige iz knjižare Morpurgo, oko koje su fašisti i njihovi istomišljenici plesali izrugujući se. Stari Splićani gledali su zgroženo što se događa, a takvo nešto ni najstariji među njima nisu zapamtili.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:49