StoryEditorOCM
DalmacijaNEĆE BITI HLADNO

I sljedećih dana će nam trebati dobra obuća i kišobrani

Piše PSD.
15. siječnja 2013. - 10:30
Jugo i jaki lebić koji od jučer pušu na širem splitskom području privezali su katamarane pa su u prekidu bile sve katamaranske linije između otoka i Splita. Uz to, jako jugo prekinulo je i trajektni promet jer trajekt iz Drvenika do Sućurja na Hvaru nije vozio.

Jutros su u prekidu katamaranske linije na splitskom području. Trajekti i ostali katamarani u Hrvatskoj plove prema redu.

Ante Mrvica, koordinator 3. Plovnog područja Jadrolinije nam je rekao:

– Procijenli smo da zbog sigurnsoti putnika katamarani zbog jakog juga koje je puhalo oko 80 kilometara na sat, ne smiju ploviti,a isto je i s trajektom koji povezuje Drvenik i Sućuraj. Ovo nije neobična situacija iako je teška zbog brojnih putnika koji su morali odgoditi putovanje – govori Mrvica.

Kad će se ponovno uspostaviti pomorski promet ovisi isključivo o vremenu, a  prognoza je u znaku juga i lebićade, te ciklone Ceres i sljedećih dana, govori Rade Popadić iz Udruge Crometeo.

- Nastavit će se duža kišna razdoblja, a oblaci su već jučer donijeli obilne oborine u Dalmaciji pa je tako u Zagori palo i preko 35 litara po metru četvornom. Jedna  zanimljivost zbivala se u Splitu, jer dok je na istoku grada zbog kiše bilo bujica, na zapadu je pala jedva koja litra - kaže Popadić.

Sljedećih dana, dakle, i dalje ćemo u Dalmaciji trebati dobru obuću i kišobrane, no dobra je vijest da neće biti hladno, nešto hladnija bit će jutra u Zagori, a danju uz obalu i na otocima temperature će se dizati iznad 10 stupnjeva.

Meteorološka zanimljivost jučerašnjeg dana ne odnosi se na Dalmaciju već na središnju Hrvatsku koju je zasuo snijeg pa je u Zagrebu izazvao potpuni kolaps. Visina sniježnog pokrivača od pola metra i dužina padanja, kažu, nisu zapamćeni više od stotinu godina.

Dok se Zagreb mučio sa snijegom na drugom dijelu Hrvatske sunce, no ne u Dalmaciji već u Slavoniji. Tako je Hrvatska meteorološki jučer bila država s potpuno različitim vremenskim prilikama, u Zagrebu i Lici snijeg, u Slavoniji sunce, u Dalmaciji kiša.

Slično će, očito je, biti i sljedećih dana.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:03