StoryEditorOCM
Dalmacijaizbori za gradsko vijeće

HDZ izgubio Vrgorac, pobijedila Nezavisna lista mladih

Piše PSD.
21. prosinca 2014. - 22:32
Prema prvim neslužbenim rezultatima, Nezavisna lista mladih  najveće je iznenađenje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca. Naime, „mladi“ su osvojili 1053 glasova, odnosno 32.91 posto, dok je druga koalicija HDZ-HDS-HSS sa 1036 glasova ili 32.54 posto, zatim slijedi SDP sa 618, te HNS s 240 i HSP-a AS sa 229 glasova. 

Kad bi se to preračunalo u mandate „mladi“ su osvojili pet mandata, kao i koalicija HDZ-HDS-HSS, dok SDP ima tri mandata, a HNS i HSP-e AS po jedan mandat. No, postoji mogućnost da  dođe i do promjena, jer D Hondotov sustav može nekome uzet vijećnika, a nekome dati.

U odnosu na prošle izbore vladajući HDZ izgubio je dva vijećnika, kao i najveća oporbena stranka SDP-e, dok su „mladi“ narasli za čak tri. HSP-e AS zadržao je svog vijećnika, dok je novo lice na vrgoračkoj političkoj sceni HNS s jednim vijećnikom.

Nezavisna lista mladih pobijedila je u Podprologu, Velikom Prologu, Banji i Milošićima, nekada utvrdama HDZ-a, međutim osvojili su i SDP-ove tvrđave Umčane, Majiće i Ravču kao i najveće središte Vrgorac.

Desna koalicija  na čelu s HDZ-om pobijedila je samo u brdsko-planinskim selima(Žlibini, Mijacima i Poljicima), te u Stiljima, Dusini i Kotezima. S druge strane SDP-e je skroz uzdrman, samo je osvojio Draževitiće i Kokoriće od većih mjesnih odbora.

- Mi smo osvojili pet mandata i apsolutni smo pobjednici izbora, zahvalio bi se građanima Vrgorca, što su nam  ukazali povjerenje. Na izglasavanju proračunu rušiti ćemo gradonačelnika Borisa Matkovića(HDZ), jer je ovo bio svojevrsni referendum o gradonačelniku - kazao je Ante Pranić, nositelj Nezavisne liste mladih.

Neslužbeno se već špekulira da će im podršku u tome dati SDP-e i HNS. Može se reći da su vrgorački izbori kad se sve zbroji, svojevrsna pobjeda „lijeve“ koalicije.

S druge strane, dok u cijeloj Hrvatskoj HDZ-u raste popularnost,a u Vrgorcu - pada. Problem je očito u stranačkoj organizaciji, kažu nam istaknuti članovi ove stranke i načinu sastavljanja liste. No, ističu da je ovo „samo prvo poluvrijeme“, te da će iz ovog izvući velike pouke.

- Ovi izbori su veliko iznenađenje za nas, očekivali smo sedam mandata, a dobili smo pet. Čestitam Nezavisnoj list mladih na pobjedi. Na proljeće idemo u nove izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Vjerujem da ćemo do tada sve dobro analizirati i ponovno se vratiti na pobjednički kolosijek- istaknuo je Nikša Roso, nositelj koalicijske liste HDZ-HDS-HSS.

U SDP-u iako su osvojili tri mandata ne kriju zadovoljstvo, kažu da je najvažnije da je HDZ-e srušen.

- Napokon je srušen HDZ-e, nakon 22 godine. Čestitam „mladim“, za nekoliko mjeseci idemo u nove izbore kad se spremamo rušiti gradonačelnika- kazao je Rade Bobanac, šef SDP-a.

Izbori su prošli u korektnoj atmosferi, nije bilo nikakvih nepravilnosti, otkrio nam je Đino Ružičanin, predsjednik vrgoračkog Gradskog izbornog povjerenstva.

- Na izbore je izašlo 3230 birača odnosno 53 posto. Za sad nismo primili nikakvih pisanih ni usmenih pritužbi- zaključio je Ružičanin.
 
MATE PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:01