StoryEditorOCM
Dalmacijasmrad se širi...

Grad Sinj zatražio analizu vode: fekalije plivaju Ćosinim potokom i Goručicom

Piše PSD.
4. rujna 2012. - 20:24
Grad Sinj zatražio je od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije da na račun sinjskih poreznih obveznika napravi analizu vode laterarnog kanala u Sinjskom polju i otvorenih vodotoka u samom Sinju.

U dopisu koji je u ime gradske izvršne vlasti potpisala zamjenica gradonačelnika Elena Perković-Paloš od Nastavnog zavoda se traži da uzmu uzorke vode iz Ćosina potoka te iz laterarnog kanala na ušću Gorućice i s lokacije Meljača u Brnazama.

U vrijeme ljetnih vrućina iz Ćosina potoka širi se nesnosni smrad, jer njime teku samo otpadne vode iz ilegalno spojenih septičkih jama. Tako je nedavno grupa građana iz naselja Ćosin potok tražila intervenciju gradske vlasti jer im je smrdjelo od fekalija koje su u potok ispuštali oni uzvodno od njih.

Kada ih se upitalo da li i oni ispuštaju kanalizaciju u potok i misle li da ta kanalizacija smrdi onima nizvodno, odustali su od zahtjeva za intervenciju. Laterarni kanal kroz Sinjsko polje posebna je priča. U njega se slijevaju sve gradske oborinske vode, fekalije iz ilegalno spojene kanalizacije na Ćosin potok i Gorućicu te sve otpadne vode iz mehaničkog pročistača gradske kanalizacije.

Po tvrdnji građana koji često prolaze mostovima preko toga kanala, radi se o živom tekućem otrovu. Sva ta voda tekući kanalom kroz Sinjsko polje do Trilja ulijeva se u rijeku Cetinu.

Dio vlasnika zemljišnih parcela uz kanal tu šporku, smrdljivu i tko zna još kakvu vodu nerijetko koriste za zalijevanje poljoprivrednih kultura. Iz Nastavnog zavoda su, kako smo saznali, na zahtjev sinjske gradske vlasti uzeli uzorke pa se sada čeka kada će doći rezultati analize.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:53