StoryEditorOCM
DalmacijaOBOGAĆIVANJE PONUDE U JEDINSTVENOM SPOMENIČKOM LOKALITETU

FAROSKA HORA Težaci će gostima nuditi plodove svojih truda

Piše PSD.
28. ožujka 2011. - 15:45
Spomeničko polje – Faroska hora pravo je remek-djelo starogrčke kulture na Sredozemlju i najbolje sačuvana parcelacija zemljišta iz tog razdoblja (384. pr. Krista).

Podjela zemlje kroz gotovo 24 stoljeća uvijek se odvijala unutar osnovnih antičkih čestica omeđenih suhozidinama, a polje je sve do danas zadržalo agrarne značajke.

Naravno, život u tom plodnom području iza sebe je tijekom duge povijesti ostavio gotovo 120 arheoloških nalazišta (od prethistorije do srednjega vijeka), pa se posljednjih godina odvijala intenzivna aktivnost radi zaštite i unapređenja toga glasovitog polja.

- Faroska hora je, na svu sreću, od 2008. na UNESCO-ovu Popisu svjetske kulturne baštine, a sad osim zaštite na tom lokalitetu sustavno potičemo i ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

Jedan od prioriteta su nam i organizirani posjeti turista, što uz prezentaciju kulturno-povijesnih znamenitosti podrazumijeva i prodaju poljoprivrednih proizvoda kako u samom polju, tako i na manifestacijama koje će se s tim u vezi odvijati.

Baš zato smo kod Hrvatske turističke zajednice za ovu godinu kandidirali projekt “Plodovi polja”, tako da očekujemo sasvim konkretno sufinanciranje i s te razine - kazao je mr. oec. Frančesko Duboković, ravnatelj Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Dakle, težaci će turistima u Faroskoj hori već ovoga ljeta nuditi plodove svoga truda, no to nije sve jer je, osim promidžbe i poboljšanja infrastrukture, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje podnesen zahtjev za sufinanciranje zapošljavanja dvojice poljara (rendžera) u javnom radu.

Njihov angažman odnosi se na razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, i to s prioritetnom zadaćom da sprječavaju i prijavljuju devastacije unutar arheološkog krajolika.

tekst i snimka Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 15:25