StoryEditorOCM
Dalmacijavrijedno povijesno nalazište u Podgrađu nagrđeno otpadom

Deponij smeća ‘zatrpao’ nastambe od 6000 godina

Piše PSD.
7. veljače 2010. - 22:30

Stručnjaci Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita prije dva mjeseca ponosno su u selu Podgrađu otkrili ostatke nastamba iz razdoblja 6000 godina prije Krista, ali stanovnici mjesta u Srednjim Poljicima nemaju vremena za oduševljenje jer se boje da bi ”smeće moglo zatrpati i arheološko nalazište”.

Naime, na šumskom području javnog dobra, u blizini samog arheološkog nalazišta, stvoren je divlji deponij za koji je teško utvrditi koliko se glomaznog otpada i građevinskog šuta na njemu uopće nalazi. Kako su nam rekli mještani, u strahu poželjevši ostati anonimni, svaku večer dolaze kamioni iz kojih se iskrcava dodatno smeće, a posebno u posljednje vrijeme otkada je zatvoreno odlagalište kod Makarske.

- Sumještani su se počeli baviti turizmom, dolaze neki gosti, a što će tek biti kada se nalazište raščisti do kraja? Podgrađe ima dobar potencijal, mjesto je ekološki izvorno, ali nedopustivo je da se na državnom zemljištu može bacati smeće. Netko zarađuje masno uništavajući okoliš, ali i mogućnost zarade za cijelo selo – pojadao nam se sugovornik iz Podgrađa upozorivši na problem o kojem nisu imali pojma ni omiški komunalci.

Smeće se ne smije odlagati ni na privatnom zemljištu

Naš sugovornik se obratio za pomoć i ”Zelenom telefonu”, ali bez ikakvih rezultata, tek preko ”Slobodne” problem će se, nasreću, riješiti. Naime, kontaktirali smo s Milanom Novakovićem, pročelnikom za komunalnu djelatnost i zaštitu okoliša, koji nas je uputio na glavnog komunalnog redara Nediljka Ribičića.

 - Reagirali smo na vaš upit te provjerili situaciju. Odgovorna osoba je Milan Jerčić koji je bio kod nas na informativnom razgovoru. Naređeno mu je da u roku 30 dana ukloni cjelokupni materijal, a ako to ne napravi, postoji pravni lijek. Grad Omiš bi u tom slučaju sanirao područje, a potom tražio naknadu sredstava od odgovornih za stvaranje deponija. Kraći rok od 30 dana nema smisla, jer se radi o ogromnom području – objašnjava Ribičić, nastavljajući o novim pravnim propisima.

Naivno bi bilo razmišljati da su ovakva divlja odlagališta rijetkost, međutim, kako kaže Ribičić, isprike poput one da se smeće odlaže na privatnom zemljištu više ne vrijede, jer dopune Zakona brane odlaganje smeća na svim površinama, bilo javnima ili privatnima.

jure jerić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:45