StoryEditorOCM
DalmacijazapočeLa berba

Brač: ubrat će se tek petina lanjskog uroda maslina

Piše PSD.
7. listopada 2014. - 10:19
Protekli vikend dosta je Bračna provelo u svojim maslinicima, a u tome ih nije omela ni povremena kiša. Sve je više, naime, onih koji pokušavaju spasiti što se spasiti dade pa je rana berba jedini način da se plod sačuva od opadanja i definitivnog propadanja. To uostalom savjetuju i stručnjaci. Ima i onih koji uopće neće ulaziti u maslinike jer nemaju što ubrati.

Ove godine sve se urotilo protiv maslinara, nevrijeme u vrijeme cvatnje, pa nalet moljca i na koncu prava najezda maslinove muhe. Posebno se na udaru našla oblica, a ona je dominantna sorta na otoku. Nešto bolje su prošle sorte levantinka i lastovka te talijanske vrste. Mali je broj onih koji su uspjeli zaštititi maslinov plod od napada maslinove muhe.

Ovog vikenda s preradom je krenula i uljara “Arnerić” u Supetru koja je bez premca na otoku po svojim kapacitetima. Za sada radi smanjenim kapacitetom i intenzitetom, a za kilogram prerađenih maslina treba izdvojiti 1,10 lipa, isto kao i lanjske godine. Već ranije s preradom su krenule uljare u Postirama i u Selcima, na istočnoj strani otoka. Radman se kreće od 8 do 10 posto, iako ima pojedinačnih primjera s izdašnijim količinama ulja.

Inače, Brač je naš najmaslinarskiji kraj jer obrađuje preko pola milijuna stabala maslina, a nešto manje od tog broja nije u kulturi, što znači da Brač ukupno raspolaže s milijun stabala maslina. Cijeni se da će se ove godine ubrati tek 15 do 20 posto prošlogodišnjeg uroda.

Brač je koncem 18. stoljeća proizvodio 800 vagona ulja, više nego čitava Dalmacija zajedno, a 1900. godine na Braču je utemeljena prva uljarska zadruga u Dalmaciji.

Tako je to bilo nekada, a ove godine u bračkim maslinicima stvarnost je zaista i sumorna i surova.


IVICA RADIĆ
FOTO: B. VUKIČEVIĆ / CROPIX

Ministar Jakovina: Nema dodatnih subvencija

Na Braču je minulog vikenda boravio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je otvorio Dane varenika, ali se istodobno upoznao i sa stanjem u maslinarstvu koje ove godine graniči s elementarnom nepogodom.

Na pitanje vašeg novinara može li Ministarstvo kojemu je na čelu pomoći maslinarima, ministar Jakovina je odgovorio kako sustav potpore koji vrijedi kroz jedinstvenu i zajedničku poljoprivrednu politiku za sve farmere Europe ne daje mogućnost dodatne subvencije ili intervencije iz proračuna za te potrebe.

“Ne možemo utjecati na vremenske prilike i količinu oborina, što je prouzročilo bolest na poljoprivrednim kulturama i razvoj štetnika, ali im savjetodavna struka i službe svojim savjetima, znanjem i tehnologijom mogu pomoći spriječiti i učiniti štete što manjima”, pojasnio je ministar Jakovina.

Prevedeno na običan jezik: maslinari ne mogu očekivati nikakvu pomoć, ovogodišnju štetu snosit će sami.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 07:13