StoryEditorOCM
Dalmacijanovo vještačenje

Bitangin zid u Marušićima nije pao; Mještani: Pravna država je pokleknula

Piše PSD.
7. prosinca 2013. - 12:00
Uzalud su se mještani Marušića nadali da će im Sveti Nikola donijeti olakšanje i nakon dugo godina otvoriti put prema vali na Putu Borka, no zid na koncu ipak nije srušen pa će za to trebati još strpljenja. Naime, iako je zid na putu prema moru trebao biti srušen, to se nije dogodilo jer se mora obaviti dodatno vještačenje na zemlji.

Marušićani svoju pravnu bitku vode punih devet godina, kada je javni put prema moru postao vlasništvo Nediljka Bitange. A vlasnik je, ni manje ni više, nego preko cijelog puta podigao zidinu i tako prepriječio prolazak do mora.

- Bilo je strašno, bili smo u šoku, jer nismo mogli vjerovati da će nama i turistima neko zapriječiti put – prisjeća se tih dana Lucijan Marušić.

Stoga nije bilo druge nego krenuti u pravnu bitku s mnogo moćnijim protivnikom, jer Bitanga je geometar, sudski vještak, pa su znali da će im trebati podosta snage, strpljenja i pravnog znanja.

Godine su prolazile, redali su se sudski pozivi, tužbe i malo po malo prošloga ljeta dobili su i pravnu zadovoljštinu, jer je sud pravomoćno presudio: Zid mora pasti! Naknadno su Marušićani dobili obavijest kako će se rušenje obaviti 6. prosinca pa stoga nije čudno što su Svetog Nikolu dočekali kao spas.

Petak, Ulica Put Borka puna ljudi, zbog osjetljivosti slučaja sve su osiguravali čak i interventni policajci, a na samom mjestu izvršenja, uz sporni zid, našli su se sudac izvršitelj Senko Amadeo, odvjetnici i predstavnici obiju strana, bager i kamion.

Nediljko Bitanga, kao ni sudac, ne daje izjave, a zato su za izjave raspoloženi Marušićani:

- Konačno smo i ovo dočekali, odahnuli smo svi, nadam se da je pravna država konačno pobijedila – kaže Mladen Marušić.

Sati prolaze, ništa se ne događa, a nakon nekog vremena stižu za Marušićane nimalo dobre vijesti:

- Evo, pravna država je pokleknula! Ovo je poraz pravne države. Kakvo sada vještačenje. Oni tvrde da ne mogu rušiti na zemlji, već na asfaltu, pa to je apsurd. On je preko asfalta nasuo zemlju samo da sve zakamuflira. Zašto bi to sada bilo sporno? Ovo je nečuvena sramota! - ljuti se Lucijan Marušić koji je sate i sate proveo nad “slučajem zid”.

S epilogom su vidljivo nezadovoljni i ostali mještani, boje se da zid nikada neće pasti, a sezona je za koji mjesec pred vratima. A to znači da će ih zbog zida opet izbjegavati turisti, a oni će ostati bez tisuća eura od iznajmljivanja.

Među mještanima se našla i Marija Gaće koja ljutita veli:

- Znali smo mi da su oni u dogovoru. On, Bitanga, sudski vještak, s ostalima. Evo vam, ovo je dokaz. Neka ih je sram! - ljutito će Marija Gaće.

Zid na Putu Borka ostao je stajati, svi su se iz uvale razišli, a očito je da će spis o “slučaju zid” dobiti nove papire i nove novinske tekstove.

                                                                                  ojdana koharević, foto: ante čizmić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:49