StoryEditorOCM
DalmacijaDANI KRŠĆANSKE KARITATIVNE I OPĆE LJUDSKE SOLIDARNOSTI

Akcija župnika u Okrugu: više od 150 mladih pomaže potrebitima

Piše PSD.
6. siječnja 2010. - 00:05

U humanitarnoj akciji “Dani kršćanske karitativne i opće ljudske solidarnosti”, koju je u općini Okrug potaknuo tamošnji župnik don Mario Matković, uključeno je više od 150 mladih, učenika od 4. do 8. razreda osnovne i prvog razreda srednje škole, prvopričesnici, krizmanici te zbora mladih i dječjeg zbora ministranata.

Prema riječima okruškog župnika, cilj akcije, koja je trajala do kraja prošle godine, jest pobuditi i izgraditi u mladima osjećaj solidarnosti prema onima kojima je pomoć potrebna, invalidima te starijim i nemoćnim osobama, a takvih u Okrugu ima popriličan broj. Na popisu je zasad sedmero invalida i 15-ak starijih osoba. Ovo je, kaže župnik don Mario, prva takva veća akcija, iako su mladi i prije bili uključeni u slične akcije pomoći obilazeći bolesne i nemoćne zajedno s njim.

Već je prikupljen i uručen novac, po 2000 kuna, stopostotnim invalidima Draženu Budiću i 11-godišnjoj Margiti Mičić. Osim novca, darovani su im i likovni radovi te crteži što su ih mladi oslikali.

Dražen i njegova majka Ana nisu mogli skriti zadovoljstvo ovom plemenitom gestom župnika i mladih koji su se u velikom broju okupili u mjesnoj crkvi, darovavši Draženu prijeko potreban novac za nastavak liječenja u Krapinskim toplicama, kamo se sprema otputovati početkom iduće godine.

Anđeli među ljudima

- Drago mi je da mladi brinu o invalidima, a posebno sam zahvalan don Mariju koji nastoji u njima probuditi taj osjećaj - kazao je 34-godišnji Dražen kojega don Mario naziva svojim anđelom.

Don Mario ga je počastio i dodatnom svotom novca kojom će Dražen kupiti bonove za svoj mobilni telefon kako bi, kaže, mogao češće nazivati simpatiju i medicinske sestre s kojima se zbližio za boravka u Krapinskim toplicama. Vjeruje da bi mogao ustati iz invalidskih kolica te, smješkajući se, kaže kako se nada da će mu don Mario biti vjenčani kum. Jelena Vukadin, Tihana Radić, Anja Budić, Katarina Marjanović i Anita Kelava ponosne su što sudjeluju u ovoj akciji.

Kazuju nam kako im je zadatak od plemenitih građana prikupiti simboličnih pet kuna i angažirati mlade da slikaju kako bi novac i radove darovali spomenutim osobama. Raduju se svakom obilasku takvih osoba, a ponajviše onom plemenitom osjećaju koji ih, kažu, golica dok s njima pričaju, a oni se vesele kako ih se ipak netko sjetio.

Doznajemo kako će se mladima pridružiti i članovi zbora odraslih i molitvene zajednice Krvi Kristove.

tekst i foto: Gordana DRAGAN / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 21:55