stdClass Object ( [id] => 1244315 [title] => Ekskluzivno za ‘Slobodnu‘ govore zvijezde James McAvoy i Ruth Wilson koje uskoro gledamo u 3. sezoni HBO-ove serije: ‘Fantasy vam daje slobodu da pričate o osjetljivim temama‘ [alias] => ekskluzivno-za-slobodnu-govore-zvijezde-james-mcavoy-i-ruth-wilson-koje-uskoro-gledamo-u-3-sezoni-hbo-ove-serije-fantasy-vam-daje-slobodu-da-pricate-o-osjetljivim-temama [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna od najočekivanijih serija godine, treća i posljednja sezona “Njegove mračne građe”/”His Dark Materials”, zakazana je za premijeru 6. prosinca na HBO Maxu, kada će se u ponudi naći prve dvije epizode. Završnica fantazijskog spektakla, nastalog prema romanima Philipa Pullmana, ne može proći bez važnih likova lorda Azriela i mrs. Coulter u ponovnom tumačenju zvjezdanih glumaca Jamesa McAvoya i Ruth Wilson, s kojima smo uspjeli sjesti za virtualni “round table” i napraviti intervju putem Zooma. Bilo je lijepo opet vidjeti Jamesa nakon Cannesa 2014., pa makar preko ekrana laptopa, odnosno ostvariti prvi kontakt s Ruth u ugodnom 20-minutnom razgovoru o “Njegovoj mračnoj građi” i njihovim likovima, koji su bili veliki izazov za glumce u trećoj sezoni.

Ideja roditeljske ljubomore

RUTH: Za mene je izazov u trećoj sezoni bio taj što je divna zloćka. Zabavna je, podmukla, užitak je gledati je dok je tako opaka. Ako počnete dodavati pozitivne slojeve, postane manje zanimljiva. Ali postoji i mogućnost da postane bolja. U trećoj sezoni uvijek je bio prisutan taj izazov, tko je ova žena između ova dva svijeta i kako da to pomirimo a da pri tome i dalje bude zabavna. Da ostane genijalna kakva jest, ali i da raste. To je za mene bio izazov ove sezone.

JAMES: Meni je izazov bio taj da sam imao puno posla, prije sam imao puno manje. U prvoj sezoni radio sam dva tjedna, u drugoj sezoni mislim da sam radio dva sata. A u trećoj sezoni radio sam danima i danima. Mislim da mi je jedan od profesionalnih izazova bio što je Azrielova aktivnost više opisana iz trećeg lica nego iz njegove perspektive. Ili čak iz perspektive nekoga drugoga tko je s njim. Slušao sam o tome što radi.

To je super jer moramo to dramatizirati, ali puno toga je izmišljeno i to je bilo zeznuto. Jer imate Philipov blagoslov da izmislite stvari i imate njegove sugestije i savjete kojim smjerom ići kad izmišljate, ali uvijek ćete imati... Ne znam, uvijek je drukčije kad uzimate scene i trenutke iz knjige i gledate kako ih prebaciti u drugi medij. Istodobno izmišljate. I to je teško jer stalno pokušavate pratiti lik, a pri tome izmišljate nove stvari. To je bilo najteže, ali čini mi se da smo obavili sjajan posao i uspjeli smo.

---

image
Angela Weiss/AFP
---

RUTH: Kad smo mi dvoje u pitanju, u knjizi je njihov odnos jako zanimljiv jer opet u knjizi ne postoji toliko puno. Postoji ideja onoga što su bili, što ne vidimo na ekranu, što ne vidimo na papiru. Tko su bili kao par, što im se dogodilo. I puno ste više vidjeli Azriela kroz prve dvije sezone, ona je već prošla poveće putovanje, a Azriel nije prošao isto. Tako da smo morali odrediti gdje će se njih dvoje spojiti i jesu li u istoj fazi, ili ne sasvim. Logički. To smo zapravo otkrivali dok smo snimali. Možda je Azriel prošao nešto zbog čega jesu u istoj fazi. Otkrivali smo to, što je bio izazov, ali je bilo jako dobro.

JAMES: Da, jedna od stvari zbog koje sam jako uzbuđen, i to se definitivno nalazi u knjizi, ali se ne opisuje u detalje. Kao ni puno toga kad je u pitanju Azriel. To je ljubomora koju osjeća prema kćerinu ugledu kao Eve, ona koja će sve promijeniti. Mislim da on smatra da je on jebena faca. Moja kći? Ne, ja sam taj! Očito nikada nije bio pristojan roditelj. Cijeli njezin život ju je ignorirao. Čini se da je ona, “ukrotila” je kriva riječ, ali definitivno je napravila nešto drukčije i pozitivno, iz te žene koju ja godinama pokušavam pronaći, a ne mogu. A moja kći može! Divno je da smo malo razotkrili i ideju roditeljske ljubomore.

Lekcije likova

I McAvoy i Wilson glume likove koji nisu uvijek dobri, a kompleksni su pa je pitanje jesu li nešto naučili što neće zaboraviti sada kada je serija gotova.

JAMES: Nemoj kćeri ubiti najboljeg prijatelja. (smijeh) To nikad nije dobro. Ne ubijaj djecu!

RUTH: Ubijanje djece prilično je gadna stvar. Sve one idealističke stvari koje radiš kad si mlađi, vrate se i tresnu te u facu poslije. Mislim da je to lekcija. Shvatiš da si možda od početka trebao biti ljubazniji. (smijeh)

Evolucija od 2019. naovamo

Ipak, prva sezona serije izišla je 2019. i otad naovamo Azriel i Coulter su se promijenili kao likovi. “Zloćka” Coulter u trećoj sezoni pokazuje “malo više suosjećanja”.

RUTH: U knjizi postoji ključan trenutak za mene, i znala sam od prve sezone da moram doći do toga trenutka. Odnos između majmuna (Ozymandias) i gđe Coulter. Bio je trenutak... Ne znam smijem li ovo reći, ali svejedno ću reći. Ima jedan trenutak u knjizi gdje se majmun i ona zbliže i zagrle se. Znala sam da se tu radi o njezinu unutarnjem osjećaju vrijednosti, ljubavi. Na neki način je naučila voljeti i prihvatiti samu sebe jer majmun je ona sama.

Mislim da kroz treću sezonu vidite kako provodi u djelo sve ono što je naučila kroz prve dvije sezone. I njezin odnos s djetetom, majka koja kroz dvije sezone očajnički pokušava doći do svoga djeteta. Ima je, a onda je mora pustiti. To je ogromna lekcija. Mislim da ćete i to vidjeti. Malo više suosjećanja. Zloćka je isto tu, pojavi se kad je tu Azriel. Stalno je otimaju, u zatvoru je, bori se protiv sustava. Jasnije je tko su joj neprijatelji i za koga se želi boriti.

---

image
Daniel Leal/AFP
---

JAMES: Rekao bih da u prvoj sezoni imamo istraživača, enigmatičnog istraživača i znanstvenika, odsutnu roditeljsku figuru. I ubojicu. A onda je u trećoj sezoni, ali u prvoj i drugoj sezoni također, stalno govorio o ratu. O ratu protiv kraljevstva. U trećoj sezoni je u većoj mjeri vojnik. I dalje je ludi znanstvenik i idealist, istraživač i izumitelj, ali također je više vojnik. I na neki način ratni huškač. Pokušava izazvati rat. Aktivno ga pokušava izazvati, to nije samo priča. To je jedan od njegovih glavnih ciljeva. Nije da se samo želi boriti, nego želi i ratovati. Rekao bih da je to ključna razlika. Više je vojnik nego sve ostalo.

Eho rata u Ukrajini

Spominjući rat, treća sezona kao da govori o tome što se trenutačno događa u svijetu, na toliko puno razina.

RUTH: Naravno da je to najbolji oblik umjetnosti. Ono što je univerzalno jest da je uvijek negdje rat i borba za slobodu. Ili borba za slobodu govora i demokraciju. To vidimo sada. Ovo smo snimili prije rata u Ukrajini. Ali, da, očito je u puno većoj mjeri došlo u prvi plan. I sama knjiga ima te stvari koje su univerzalne. Univerzalne teme koje su uvijek bitne u različitim razdobljima našeg života. Zato će ova knjiga i ova serija uvijek biti relevantni. Vjerojatno je to razlog zašto ste to osjetili.

JAMES: Ruth je pogodila u sridu. U sridu! (smijeh)

Fantazija kao alegorija

Nastavno na to, Jamesa i Ruth pitamo misle li da je eskapistički fantasy žanr trenutačno najviše potreban s obzirom da je proteklih nekoliko godina bilo puno fantazijskih filmova i serija. Pitanje se pokazalo kao najinspirativnije.

RUTH: Uvijek sam mišljenja da se pod okriljem fantasyja može govoriti o monumentalnim temama. Fantasy vam daje slobodu da istražite teme koje bi u nekom drugom kontekstu bile preosjetljive. Spomenuli smo rat. Na neki način možemo postaviti ta ista pitanja, propitati ideologije i izazove, sve u prostoru koji je udaljen od nas. A opet smo povezani s njim.

Zato je fantasy tako briljantan. Jer možete se izgubiti u njemu, ali opet se morate nositi sa svim temama s kojima se svi nosimo. Možda je život u danom trenutku jako težak i gledanje intenzivne drame o ratu u Ukrajini bilo bi preteško. I teže je gledati temu koja nam je bliska srcu, a kad tu temu smjestimo u zamišljeni svemir, lakše možemo doprijeti do ljudi.

---

image
HBO
---

JAMES: Slažem se. Mislim da... Ne znam kako drukčije odgovoriti na vaše pitanje, ali kad sam bio mlađi, stalno sam čitao fantasy i SF. Iako se moje polje interesa od tada produbilo, obožavam ga, te i dalje gravitiram prema njemu. Oduvijek mi je to bilo potrebno, tako da ne znam. Možda to svi volimo, na neki određeni način. Ali sada imamo bolji CGI (računalne efekte) nego prije. I možemo to snimiti bolje, jeftinije i brže nego ikad prije.

Imamo mogućnost stvoriti i fantasy okruženja i nove svjetove. A u ovoj seriji stvaramo bezbroj novih svjetova, ne nekoliko. Ideja da serija može izvesti tako nešto jednostavno nije bila održiva. I to ne toliko puno godina unatrag. Ali ja sam oduvijek osjećao potrebu za fantasyjem i SF-om.

RUTH: I fantasy vam razgali maštu. I SF. Proširi vam um i potiče vas da stvarate. Kao biće Mulefa u ovoj sezoni. Sjećam se da su se svi brinuli oko toga što će prikazati na ekranu i kako će to izvesti. Ali to je ogroman pothvat mašte od strane svih. Kako to izgleda i što je to. Fantasy i SF imaju jako uzbudljivu dinamiku, tako da morate koristiti mozak na fantastičan način, i to pruža iznimno veliko nadahnuće.

JAMES: Mislim da SF i fantasy imaju još jednu komponentu, sad kad govorimo o tome. Uđimo duboko u tu temu. (smijeh) Koja je glavna karakteristika fantasyja? Oslobođeni ste domaćih veza, svakodnevice, normalnih socio-ekonomskih pitanja i društvenih uloga, kao i općeprihvaćenog mišljenja o tim temama.

Možete govoriti o dosta tema, oprostite to sam već rekao, ali možete govoriti o temama jer dok god ih ne smjestite u svakodnevicu, i dok ne prepoznajemo sve stavke iz svakodnevnog života i odnose s ljudima, nećete automatski nalijepiti svakodnevne stavove. Ako radnju smjestimo na planet Zagadu s jebenim zelenim izvanzemaljcem i balun-stvorenjem koje ne može govoriti, odjednom možete reći “u redu, idemo govoriti o raznolikosti između ova dva lika” i odjednom je situacija potpuno drukčija. Na neki čudan način, možete se osloboditi vlastitih unaprijed stvorenih mišljenja.

Moć i otpor

Osim rata, serija se bavi i temama zloupotrebe moći i kako pronaći snage za otpor.

JAMES: Tema koja se stalno ponavlja je otpor, svakako za moj lik, ali svaki lik ima svoju temu. Otpor prema institucionalnim učenjima. Jer potječe od institucije koja je na čelu. Ideja i sugestija da to trebamo propitivati je ispravna. U pravilu. Vaša dužnost građana je propitivati te ideje. I pitati je li to ispravno i je li vrijedno našeg povjerenja ili nije. U tom slučaju, to treba ili slomiti ili popraviti.

---

image
HBO
---

RUTH: Gđi Coulter je u prvoj sezoni bila najvažnija moć. Biti na vrhu stabla, imati neku vrstu moći u muškom svijetu. Težiti tome po bilo koju cijenu i s bilo kojim izgledima. Kroz tri sezone je naučila da to nije važno. Važan je njezin odnos sa svojim djetetom ili kako nije bila tu za svoje dijete. I manje stvari su više važne.

To sam ja uživala glumiti i otkrivati i, moram reći, najbolja karakteristika nekog lika je ona koju ne razumijete. S vremenom, možete proniknuti dublje i pronaći druge odgovore i to mi je bilo super. Uvijek je bilo toliko slojeva i razina koje možete otkriti. Svake sezone. Užitak je proniknuti u nju i otkriti tko je bila i što je bila. A na papiru je još bila misterij. Bilo je divno glumiti je.

Na djeci svijet ostaje

To nisu jedina velika pitanja s kojima se nosi “His Dark Materials”. Glumcima su zanimljiva i pitanja kao...

JAMES: Intelektualna i duhovna sloboda, osobne slobode, otpor i pobuna. To su sve uzbudljive točke i uzbudljive stvari koje ljudima daju snage, a pravi protagonisti ove serije su dvoje djece. Glumci su poprilično odrasli, ali su djeca i oni su ti koji nekako moraju promijeniti svijet. To je prava istina.

Bez obzira na to što odrasli rade i što pokušavaju, koji god veliki plan imali, nije važno jer djeca će naslijediti zemlju i oni će to i učiniti. To Philip piše. Ruth i ja možemo imati makijavelistički plan i pokušati oblikovati svijet kako želimo, ali kad se sve zbroji, nevinost to dvoje djece pokazat će imamo li te osobne slobode ili ne. Uglavnom, to mi je uzbudljivo.

---

image
Chris Delmas/AFP
---

RUTH: Isto vrijedi i za mene. To su teme u ovoj trećoj sezoni koje to omogućavaju. S time zapravo imate posla, imate posla s generacijom koja ima utjecaja, koja će diktirati kakav je svijet. I moraju se nositi s time kakav smo im svijet ostavili. Philipove knjige pokrivaju toliko širok raspon tema, pokrivaju svijest.

Priča Mary Mallone je fascinantna. Govori o otkrivanju svijesti i njezina priča je divna. Moj lik se dosta bavi obitelji i kućom. Odnos majke i kćeri, obitelj i kako se teško nositi s odrazom sebe koji dobivaš izvana. Kao se suočiti s time? Kako se suočiti s mlađim “ja”? Jer time propituješ svoj život. Philipov svijet i njegove knjige su divne jer pokrivaju i velika, sveobuhvatna pitanja o životu i osobna, obiteljska pitanja. Zato volim ovu priču i zato sam uživala glumiti gospođu Coulter.

Osjećaj nedostajanja

S obzirom da je ovo zadnja sezona “Njegove mračne građe”, McAvoy i Wilson su, za kraj, otkrili što će im najviše nedostajati.

JAMES: Uživao sam raditi sa Stelmariom (snježni leopard). Interakcija između Azriela i Stele bila je ograničena, više nego što bih volio. Zato što je bilo jako skupo. Svaki put kad smo morali raditi s njom, bilo je jako skupo. A bilo je važnijih odnosa između glumca i daemona na koje se trebalo fokusirati. Ali, svejedno sam jako uživao i mislim da će mi to najviše nedostajati. To iskustvo rada s lutkom Stelmaria i lutkarom.

RUTH: Ja sam, na sličan način, uživala raditi s Brianom koji je glumio majmuna ili, točnije, upravljao lutkom majmuna. Cijeli tim je bio divan. Imala sam osjećaj da svi koji rade na ovom projektu, iz svih odjela, i specijalnih efekata, i Caroline koja radi kostime, svi su bili jako strastveni kad je trebalo udahnuti život u cijeli ovaj projekt.

Vladao je pravi osjećaj suradnje. Inače također surađujete s tim ljudima, ali iz nekog razloga, ovaj put je to bila iskrena suradnja gdje pokušavamo stvarati i raditi. Ista situacija je bila i u postprodukciji, specijalnim efektima. Svi su morali biti usklađeni i uživala sam raditi s timom iza kulisa. Svi će mi nedostajati.

---

Popularni Škot i Britanka

Škot McAvoy jedan je od najpopularnijih i najboljih glumaca mlađe generacije posljednjih godina. Skrenuo je pozornost na sebe u filmovima “Posljednji škotski kralj” i “Okajanje”, a postao zvijezda kad je dobio ulogu pored Angeline Jolie u kinohitu “Tražen” i utjelovio mladog profesora X-a u serijalu “X-Men” (“Prva generacija”, “Dani buduće prošlosti”, “Apocalypse”, “Dark Phoenix”). Glumio je i u filmovima “Nestanak Eleanor Rigby”, “Dobrodoši u zamku”, “Podvojen”, “Atomska plavuša”, “Glass”, “Ono: Drugo poglavlje”, “Otet”...

Britanska glumica, triput nominirana za BAFTA-u, zasjala je, pak, kao televizijska zvijezda nakon odličnog “Preljuba”, a pamti se i iz serija poput “Luthera” i “Mrs. Wilson”, tj. filmova kao što su “Usamljeni osvetnik”, “Kako je spašen gospodin Banks”, “Oslo” i friški “See How They Run”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘HIS DARK MATERIALS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘HIS DARK MATERIALS‘ 2 0 13699 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-26 18:33:05 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-28 10:05:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-28 10:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 121 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ekskluzivno za 'Slobodnu' govore zvijezde James McAvoy i Ruth Wilson koje uskoro gledamo u 3. sezoni HBO-ove serije: 'Fantasy vam daje slobodu da pričate o osjetljivim temama' [metakey] => ekskluzivni intervju, James McAvoy, Ruth Wilson, Njegova mračna građa, his dark materials, HBO serije, hbo max, HBO Max serije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/26\/23878800.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/26\/23839259.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/26\/23839260.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/26\/23837813.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/26\/23837808.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/26\/23835648.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tolga Akmen, Wiktor Szymanowicz\/AFP","HBO","HBO","Angela Weiss\/AFP","Daniel Leal\/AFP","Chris Delmas\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1863","hd_23878800_1920.jpg":"1920x1080","k_23878800_1280.jpg":"1280x1280","k_23878800_1024.jpg":"1024x1024","k_23878800_640.jpg":"640x640","k_23878800_480.jpg":"480x480","k_23878800_340.jpg":"340x340","k_23878800_220.jpg":"220x220","o_23878800_1280.jpg":"1280x1242","o_23878800_1024.jpg":"1024x993","o_23878800_640.jpg":"640x621","o_23878800_480.jpg":"480x465","o_23878800_340.jpg":"340x329","o_23878800_220.jpg":"220x213","h_23878800_1280.jpg":"1280x854","h_23878800_1024.jpg":"1024x683","h_23878800_640.jpg":"640x427","h_23878800_480.jpg":"480x320","h_23878800_340.jpg":"340x227","h_23878800_220.jpg":"220x147","pp_23878800_1280.jpg":"1280x1628","pp_23878800_1024.jpg":"1024x1303","pp_23878800_640.jpg":"640x814","pp_23878800_480.jpg":"480x611","pp_23878800_340.jpg":"340x432","pp_23878800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x972","hd_23839259_1920.jpg":"1920x1080","k_23839259_1280.jpg":"1280x1280","k_23839259_1024.jpg":"1024x1024","k_23839259_640.jpg":"640x640","k_23839259_480.jpg":"480x480","k_23839259_340.jpg":"340x340","k_23839259_220.jpg":"220x220","o_23839259_1280.jpg":"1280x648","o_23839259_1024.jpg":"1024x518","o_23839259_640.jpg":"640x324","o_23839259_480.jpg":"480x243","o_23839259_340.jpg":"340x172","o_23839259_220.jpg":"220x111","h_23839259_1280.jpg":"1280x854","h_23839259_1024.jpg":"1024x683","h_23839259_640.jpg":"640x427","h_23839259_480.jpg":"480x320","h_23839259_340.jpg":"340x227","h_23839259_220.jpg":"220x147","pp_23839259_1280.jpg":"1280x1628","pp_23839259_1024.jpg":"1024x1303","pp_23839259_640.jpg":"640x814","pp_23839259_480.jpg":"480x611","pp_23839259_340.jpg":"340x432","pp_23839259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23839260_1920.jpg":"1920x1080","k_23839260_1280.jpg":"1280x1280","k_23839260_1024.jpg":"1024x1024","k_23839260_640.jpg":"640x640","k_23839260_480.jpg":"480x480","k_23839260_340.jpg":"340x340","k_23839260_220.jpg":"220x220","o_23839260_1280.jpg":"1280x853","o_23839260_1024.jpg":"1024x682","o_23839260_640.jpg":"640x426","o_23839260_480.jpg":"480x320","o_23839260_340.jpg":"340x226","o_23839260_220.jpg":"220x146","h_23839260_1280.jpg":"1280x854","h_23839260_1024.jpg":"1024x683","h_23839260_640.jpg":"640x427","h_23839260_480.jpg":"480x320","h_23839260_340.jpg":"340x227","h_23839260_220.jpg":"220x147","pp_23839260_1280.jpg":"1280x1628","pp_23839260_1024.jpg":"1024x1303","pp_23839260_640.jpg":"640x814","pp_23839260_480.jpg":"480x611","pp_23839260_340.jpg":"340x432","pp_23839260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_23837813_1920.jpg":"1920x1080","k_23837813_1280.jpg":"1280x1280","k_23837813_1024.jpg":"1024x1024","k_23837813_640.jpg":"640x640","k_23837813_480.jpg":"480x480","k_23837813_340.jpg":"340x340","k_23837813_220.jpg":"220x220","o_23837813_1280.jpg":"1280x879","o_23837813_1024.jpg":"1024x703","o_23837813_640.jpg":"640x439","o_23837813_480.jpg":"480x329","o_23837813_340.jpg":"340x233","o_23837813_220.jpg":"220x151","h_23837813_1280.jpg":"1280x854","h_23837813_1024.jpg":"1024x683","h_23837813_640.jpg":"640x427","h_23837813_480.jpg":"480x320","h_23837813_340.jpg":"340x227","h_23837813_220.jpg":"220x147","pp_23837813_1280.jpg":"1280x1628","pp_23837813_1024.jpg":"1024x1303","pp_23837813_640.jpg":"640x814","pp_23837813_480.jpg":"480x611","pp_23837813_340.jpg":"340x432","pp_23837813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2751","hd_23837808_1920.jpg":"1920x1080","k_23837808_1280.jpg":"1280x1280","k_23837808_1024.jpg":"1024x1024","k_23837808_640.jpg":"640x640","k_23837808_480.jpg":"480x480","k_23837808_340.jpg":"340x340","k_23837808_220.jpg":"220x220","o_23837808_1280.jpg":"1280x1834","o_23837808_1024.jpg":"1024x1467","o_23837808_640.jpg":"640x917","o_23837808_480.jpg":"480x687","o_23837808_340.jpg":"340x487","o_23837808_220.jpg":"220x315","h_23837808_1280.jpg":"1280x854","h_23837808_1024.jpg":"1024x683","h_23837808_640.jpg":"640x427","h_23837808_480.jpg":"480x320","h_23837808_340.jpg":"340x227","h_23837808_220.jpg":"220x147","pp_23837808_1280.jpg":"1280x1628","pp_23837808_1024.jpg":"1024x1303","pp_23837808_640.jpg":"640x814","pp_23837808_480.jpg":"480x611","pp_23837808_340.jpg":"340x432","pp_23837808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_23835648_1920.jpg":"1920x1080","k_23835648_1280.jpg":"1280x1280","k_23835648_1024.jpg":"1024x1024","k_23835648_640.jpg":"640x640","k_23835648_480.jpg":"480x480","k_23835648_340.jpg":"340x340","k_23835648_220.jpg":"220x220","o_23835648_1280.jpg":"1280x835","o_23835648_1024.jpg":"1024x668","o_23835648_640.jpg":"640x417","o_23835648_480.jpg":"480x313","o_23835648_340.jpg":"340x221","o_23835648_220.jpg":"220x143","h_23835648_1280.jpg":"1280x854","h_23835648_1024.jpg":"1024x683","h_23835648_640.jpg":"640x427","h_23835648_480.jpg":"480x320","h_23835648_340.jpg":"340x227","h_23835648_220.jpg":"220x147","pp_23835648_1280.jpg":"1280x1628","pp_23835648_1024.jpg":"1024x1303","pp_23835648_640.jpg":"640x814","pp_23835648_480.jpg":"480x611","pp_23835648_340.jpg":"340x432","pp_23835648_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8108963 Threads: 5 Questions: 1609531092 Slow queries: 4927699 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112773313 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/ekskluzivno-za-slobodnu-govore-zvijezde-james-mcavoy-i-ruth-wilson-koje-uskoro-gledamo-u-3-sezoni-hbo-ove-serije-fantasy-vam-daje-slobodu-da-pricate-o-osjetljivim-temama-1244315 [printLink] => /mozaik/panorama/ekskluzivno-za-slobodnu-govore-zvijezde-james-mcavoy-i-ruth-wilson-koje-uskoro-gledamo-u-3-sezoni-hbo-ove-serije-fantasy-vam-daje-slobodu-da-pricate-o-osjetljivim-temama-1244315?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 620495 [name] => ekskluzivni intervju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-16 10:30:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ekskluzivni-intervju [link] => /tag/ekskluzivni-intervju ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656023 [name] => James McAvoy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-11 12:30:45 [main_article_id] => 0 [alias] => james-mcavoy [link] => /tag/james-mcavoy ) [2] => stdClass Object ( [id] => 639373 [name] => Ruth Wilson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-22 23:24:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ruth-wilson [link] => /tag/ruth-wilson ) [3] => stdClass Object ( [id] => 698424 [name] => Njegova mračna građa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-28 11:05:27 [main_article_id] => 0 [alias] => njegova-mracna-grada [link] => /tag/njegova-mracna-grada ) [4] => stdClass Object ( [id] => 622939 [name] => his dark materials [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-12 19:12:48 [main_article_id] => 0 [alias] => his-dark-materials [link] => /tag/his-dark-materials ) [5] => stdClass Object ( [id] => 636147 [name] => HBO serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-15 16:05:01 [main_article_id] => 0 [alias] => hbo-serije [link] => /tag/hbo-serije ) [6] => stdClass Object ( [id] => 623112 [name] => hbo max [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-15 16:51:31 [main_article_id] => 0 [alias] => hbo-max [link] => /tag/hbo-max ) [7] => stdClass Object ( [id] => 670996 [name] => HBO Max serije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 16:56:02 [main_article_id] => 0 [alias] => hbo-max-serije [link] => /tag/hbo-max-serije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘HIS DARK MATERIALS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ekskluzivno za ‘Slobodnu‘ govore zvijezde James McAvoy i Ruth Wilson koje uskoro gledamo u 3. sezoni HBO-ove serije: ‘Fantasy vam daje slobodu da pričate o osjetljivim temama‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/26/23878800.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tolga Akmen, Wiktor Szymanowicz/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/26/23878800.jpg [title] => Tolga Akmen, Wiktor Szymanowicz/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/26/23839259.jpg [title] => HBO ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/26/23839260.jpg [title] => HBO ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/26/23837813.jpg [title] => Angela Weiss/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/26/23837808.jpg [title] => Daniel Leal/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/26/23835648.jpg [title] => Chris Delmas/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedna od najočekivanijih serija godine, treća i posljednja sezona “Njegove mračne građe”/”His Dark Materials”, zakazana je za premijeru 6. prosinca na HBO Maxu, kada će se u ponudi naći prve dvije epizode. Završnica fantazijskog spektakla, nastalog prema romanima Philipa Pullmana, ne može proći bez važnih likova lorda Azriela i mrs. Coulter u ponovnom tumačenju zvjezdanih glumaca Jamesa McAvoya i Ruth Wilson, s kojima smo uspjeli sjesti za virtualni “round table” i napraviti intervju putem Zooma. Bilo je lijepo opet vidjeti Jamesa nakon Cannesa 2014., pa makar preko ekrana laptopa, odnosno ostvariti prvi kontakt s Ruth u ugodnom 20-minutnom razgovoru o “Njegovoj mračnoj građi” i njihovim likovima, koji su bili veliki izazov za glumce u trećoj sezoni.

Ideja roditeljske ljubomore

RUTH: Za mene je izazov u trećoj sezoni bio taj što je divna zloćka. Zabavna je, podmukla, užitak je gledati je dok je tako opaka. Ako počnete dodavati pozitivne slojeve, postane manje zanimljiva. Ali postoji i mogućnost da postane bolja. U trećoj sezoni uvijek je bio prisutan taj izazov, tko je ova žena između ova dva svijeta i kako da to pomirimo a da pri tome i dalje bude zabavna. Da ostane genijalna kakva jest, ali i da raste. To je za mene bio izazov ove sezone.

JAMES: Meni je izazov bio taj da sam imao puno posla, prije sam imao puno manje. U prvoj sezoni radio sam dva tjedna, u drugoj sezoni mislim da sam radio dva sata. A u trećoj sezoni radio sam danima i danima. Mislim da mi je jedan od profesionalnih izazova bio što je Azrielova aktivnost više opisana iz trećeg lica nego iz njegove perspektive. Ili čak iz perspektive nekoga drugoga tko je s njim. Slušao sam o tome što radi.

To je super jer moramo to dramatizirati, ali puno toga je izmišljeno i to je bilo zeznuto. Jer imate Philipov blagoslov da izmislite stvari i imate njegove sugestije i savjete kojim smjerom ići kad izmišljate, ali uvijek ćete imati... Ne znam, uvijek je drukčije kad uzimate scene i trenutke iz knjige i gledate kako ih prebaciti u drugi medij. Istodobno izmišljate. I to je teško jer stalno pokušavate pratiti lik, a pri tome izmišljate nove stvari. To je bilo najteže, ali čini mi se da smo obavili sjajan posao i uspjeli smo.

---

image
Angela Weiss/AFP
---

RUTH: Kad smo mi dvoje u pitanju, u knjizi je njihov odnos jako zanimljiv jer opet u knjizi ne postoji toliko puno. Postoji ideja onoga što su bili, što ne vidimo na ekranu, što ne vidimo na papiru. Tko su bili kao par, što im se dogodilo. I puno ste više vidjeli Azriela kroz prve dvije sezone, ona je već prošla poveće putovanje, a Azriel nije prošao isto. Tako da smo morali odrediti gdje će se njih dvoje spojiti i jesu li u istoj fazi, ili ne sasvim. Logički. To smo zapravo otkrivali dok smo snimali. Možda je Azriel prošao nešto zbog čega jesu u istoj fazi. Otkrivali smo to, što je bio izazov, ali je bilo jako dobro.

JAMES: Da, jedna od stvari zbog koje sam jako uzbuđen, i to se definitivno nalazi u knjizi, ali se ne opisuje u detalje. Kao ni puno toga kad je u pitanju Azriel. To je ljubomora koju osjeća prema kćerinu ugledu kao Eve, ona koja će sve promijeniti. Mislim da on smatra da je on jebena faca. Moja kći? Ne, ja sam taj! Očito nikada nije bio pristojan roditelj. Cijeli njezin život ju je ignorirao. Čini se da je ona, “ukrotila” je kriva riječ, ali definitivno je napravila nešto drukčije i pozitivno, iz te žene koju ja godinama pokušavam pronaći, a ne mogu. A moja kći može! Divno je da smo malo razotkrili i ideju roditeljske ljubomore.

Lekcije likova

I McAvoy i Wilson glume likove koji nisu uvijek dobri, a kompleksni su pa je pitanje jesu li nešto naučili što neće zaboraviti sada kada je serija gotova.

JAMES: Nemoj kćeri ubiti najboljeg prijatelja. (smijeh) To nikad nije dobro. Ne ubijaj djecu!

RUTH: Ubijanje djece prilično je gadna stvar. Sve one idealističke stvari koje radiš kad si mlađi, vrate se i tresnu te u facu poslije. Mislim da je to lekcija. Shvatiš da si možda od početka trebao biti ljubazniji. (smijeh)

Evolucija od 2019. naovamo

Ipak, prva sezona serije izišla je 2019. i otad naovamo Azriel i Coulter su se promijenili kao likovi. “Zloćka” Coulter u trećoj sezoni pokazuje “malo više suosjećanja”.

RUTH: U knjizi postoji ključan trenutak za mene, i znala sam od prve sezone da moram doći do toga trenutka. Odnos između majmuna (Ozymandias) i gđe Coulter. Bio je trenutak... Ne znam smijem li ovo reći, ali svejedno ću reći. Ima jedan trenutak u knjizi gdje se majmun i ona zbliže i zagrle se. Znala sam da se tu radi o njezinu unutarnjem osjećaju vrijednosti, ljubavi. Na neki način je naučila voljeti i prihvatiti samu sebe jer majmun je ona sama.

Mislim da kroz treću sezonu vidite kako provodi u djelo sve ono što je naučila kroz prve dvije sezone. I njezin odnos s djetetom, majka koja kroz dvije sezone očajnički pokušava doći do svoga djeteta. Ima je, a onda je mora pustiti. To je ogromna lekcija. Mislim da ćete i to vidjeti. Malo više suosjećanja. Zloćka je isto tu, pojavi se kad je tu Azriel. Stalno je otimaju, u zatvoru je, bori se protiv sustava. Jasnije je tko su joj neprijatelji i za koga se želi boriti.

---

image
Daniel Leal/AFP
---

JAMES: Rekao bih da u prvoj sezoni imamo istraživača, enigmatičnog istraživača i znanstvenika, odsutnu roditeljsku figuru. I ubojicu. A onda je u trećoj sezoni, ali u prvoj i drugoj sezoni također, stalno govorio o ratu. O ratu protiv kraljevstva. U trećoj sezoni je u većoj mjeri vojnik. I dalje je ludi znanstvenik i idealist, istraživač i izumitelj, ali također je više vojnik. I na neki način ratni huškač. Pokušava izazvati rat. Aktivno ga pokušava izazvati, to nije samo priča. To je jedan od njegovih glavnih ciljeva. Nije da se samo želi boriti, nego želi i ratovati. Rekao bih da je to ključna razlika. Više je vojnik nego sve ostalo.

Eho rata u Ukrajini

Spominjući rat, treća sezona kao da govori o tome što se trenutačno događa u svijetu, na toliko puno razina.

RUTH: Naravno da je to najbolji oblik umjetnosti. Ono što je univerzalno jest da je uvijek negdje rat i borba za slobodu. Ili borba za slobodu govora i demokraciju. To vidimo sada. Ovo smo snimili prije rata u Ukrajini. Ali, da, očito je u puno većoj mjeri došlo u prvi plan. I sama knjiga ima te stvari koje su univerzalne. Univerzalne teme koje su uvijek bitne u različitim razdobljima našeg života. Zato će ova knjiga i ova serija uvijek biti relevantni. Vjerojatno je to razlog zašto ste to osjetili.

JAMES: Ruth je pogodila u sridu. U sridu! (smijeh)

Fantazija kao alegorija

Nastavno na to, Jamesa i Ruth pitamo misle li da je eskapistički fantasy žanr trenutačno najviše potreban s obzirom da je proteklih nekoliko godina bilo puno fantazijskih filmova i serija. Pitanje se pokazalo kao najinspirativnije.

RUTH: Uvijek sam mišljenja da se pod okriljem fantasyja može govoriti o monumentalnim temama. Fantasy vam daje slobodu da istražite teme koje bi u nekom drugom kontekstu bile preosjetljive. Spomenuli smo rat. Na neki način možemo postaviti ta ista pitanja, propitati ideologije i izazove, sve u prostoru koji je udaljen od nas. A opet smo povezani s njim.

Zato je fantasy tako briljantan. Jer možete se izgubiti u njemu, ali opet se morate nositi sa svim temama s kojima se svi nosimo. Možda je život u danom trenutku jako težak i gledanje intenzivne drame o ratu u Ukrajini bilo bi preteško. I teže je gledati temu koja nam je bliska srcu, a kad tu temu smjestimo u zamišljeni svemir, lakše možemo doprijeti do ljudi.

---

image
HBO
---

JAMES: Slažem se. Mislim da... Ne znam kako drukčije odgovoriti na vaše pitanje, ali kad sam bio mlađi, stalno sam čitao fantasy i SF. Iako se moje polje interesa od tada produbilo, obožavam ga, te i dalje gravitiram prema njemu. Oduvijek mi je to bilo potrebno, tako da ne znam. Možda to svi volimo, na neki određeni način. Ali sada imamo bolji CGI (računalne efekte) nego prije. I možemo to snimiti bolje, jeftinije i brže nego ikad prije.

Imamo mogućnost stvoriti i fantasy okruženja i nove svjetove. A u ovoj seriji stvaramo bezbroj novih svjetova, ne nekoliko. Ideja da serija može izvesti tako nešto jednostavno nije bila održiva. I to ne toliko puno godina unatrag. Ali ja sam oduvijek osjećao potrebu za fantasyjem i SF-om.

RUTH: I fantasy vam razgali maštu. I SF. Proširi vam um i potiče vas da stvarate. Kao biće Mulefa u ovoj sezoni. Sjećam se da su se svi brinuli oko toga što će prikazati na ekranu i kako će to izvesti. Ali to je ogroman pothvat mašte od strane svih. Kako to izgleda i što je to. Fantasy i SF imaju jako uzbudljivu dinamiku, tako da morate koristiti mozak na fantastičan način, i to pruža iznimno veliko nadahnuće.

JAMES: Mislim da SF i fantasy imaju još jednu komponentu, sad kad govorimo o tome. Uđimo duboko u tu temu. (smijeh) Koja je glavna karakteristika fantasyja? Oslobođeni ste domaćih veza, svakodnevice, normalnih socio-ekonomskih pitanja i društvenih uloga, kao i općeprihvaćenog mišljenja o tim temama.

Možete govoriti o dosta tema, oprostite to sam već rekao, ali možete govoriti o temama jer dok god ih ne smjestite u svakodnevicu, i dok ne prepoznajemo sve stavke iz svakodnevnog života i odnose s ljudima, nećete automatski nalijepiti svakodnevne stavove. Ako radnju smjestimo na planet Zagadu s jebenim zelenim izvanzemaljcem i balun-stvorenjem koje ne može govoriti, odjednom možete reći “u redu, idemo govoriti o raznolikosti između ova dva lika” i odjednom je situacija potpuno drukčija. Na neki čudan način, možete se osloboditi vlastitih unaprijed stvorenih mišljenja.

Moć i otpor

Osim rata, serija se bavi i temama zloupotrebe moći i kako pronaći snage za otpor.

JAMES: Tema koja se stalno ponavlja je otpor, svakako za moj lik, ali svaki lik ima svoju temu. Otpor prema institucionalnim učenjima. Jer potječe od institucije koja je na čelu. Ideja i sugestija da to trebamo propitivati je ispravna. U pravilu. Vaša dužnost građana je propitivati te ideje. I pitati je li to ispravno i je li vrijedno našeg povjerenja ili nije. U tom slučaju, to treba ili slomiti ili popraviti.

---

image
HBO
---

RUTH: Gđi Coulter je u prvoj sezoni bila najvažnija moć. Biti na vrhu stabla, imati neku vrstu moći u muškom svijetu. Težiti tome po bilo koju cijenu i s bilo kojim izgledima. Kroz tri sezone je naučila da to nije važno. Važan je njezin odnos sa svojim djetetom ili kako nije bila tu za svoje dijete. I manje stvari su više važne.

To sam ja uživala glumiti i otkrivati i, moram reći, najbolja karakteristika nekog lika je ona koju ne razumijete. S vremenom, možete proniknuti dublje i pronaći druge odgovore i to mi je bilo super. Uvijek je bilo toliko slojeva i razina koje možete otkriti. Svake sezone. Užitak je proniknuti u nju i otkriti tko je bila i što je bila. A na papiru je još bila misterij. Bilo je divno glumiti je.

Na djeci svijet ostaje

To nisu jedina velika pitanja s kojima se nosi “His Dark Materials”. Glumcima su zanimljiva i pitanja kao...

JAMES: Intelektualna i duhovna sloboda, osobne slobode, otpor i pobuna. To su sve uzbudljive točke i uzbudljive stvari koje ljudima daju snage, a pravi protagonisti ove serije su dvoje djece. Glumci su poprilično odrasli, ali su djeca i oni su ti koji nekako moraju promijeniti svijet. To je prava istina.

Bez obzira na to što odrasli rade i što pokušavaju, koji god veliki plan imali, nije važno jer djeca će naslijediti zemlju i oni će to i učiniti. To Philip piše. Ruth i ja možemo imati makijavelistički plan i pokušati oblikovati svijet kako želimo, ali kad se sve zbroji, nevinost to dvoje djece pokazat će imamo li te osobne slobode ili ne. Uglavnom, to mi je uzbudljivo.

---

image
Chris Delmas/AFP
---

RUTH: Isto vrijedi i za mene. To su teme u ovoj trećoj sezoni koje to omogućavaju. S time zapravo imate posla, imate posla s generacijom koja ima utjecaja, koja će diktirati kakav je svijet. I moraju se nositi s time kakav smo im svijet ostavili. Philipove knjige pokrivaju toliko širok raspon tema, pokrivaju svijest.

Priča Mary Mallone je fascinantna. Govori o otkrivanju svijesti i njezina priča je divna. Moj lik se dosta bavi obitelji i kućom. Odnos majke i kćeri, obitelj i kako se teško nositi s odrazom sebe koji dobivaš izvana. Kao se suočiti s time? Kako se suočiti s mlađim “ja”? Jer time propituješ svoj život. Philipov svijet i njegove knjige su divne jer pokrivaju i velika, sveobuhvatna pitanja o životu i osobna, obiteljska pitanja. Zato volim ovu priču i zato sam uživala glumiti gospođu Coulter.

Osjećaj nedostajanja

S obzirom da je ovo zadnja sezona “Njegove mračne građe”, McAvoy i Wilson su, za kraj, otkrili što će im najviše nedostajati.

JAMES: Uživao sam raditi sa Stelmariom (snježni leopard). Interakcija između Azriela i Stele bila je ograničena, više nego što bih volio. Zato što je bilo jako skupo. Svaki put kad smo morali raditi s njom, bilo je jako skupo. A bilo je važnijih odnosa između glumca i daemona na koje se trebalo fokusirati. Ali, svejedno sam jako uživao i mislim da će mi to najviše nedostajati. To iskustvo rada s lutkom Stelmaria i lutkarom.

RUTH: Ja sam, na sličan način, uživala raditi s Brianom koji je glumio majmuna ili, točnije, upravljao lutkom majmuna. Cijeli tim je bio divan. Imala sam osjećaj da svi koji rade na ovom projektu, iz svih odjela, i specijalnih efekata, i Caroline koja radi kostime, svi su bili jako strastveni kad je trebalo udahnuti život u cijeli ovaj projekt.

Vladao je pravi osjećaj suradnje. Inače također surađujete s tim ljudima, ali iz nekog razloga, ovaj put je to bila iskrena suradnja gdje pokušavamo stvarati i raditi. Ista situacija je bila i u postprodukciji, specijalnim efektima. Svi su morali biti usklađeni i uživala sam raditi s timom iza kulisa. Svi će mi nedostajati.

---

Popularni Škot i Britanka

Škot McAvoy jedan je od najpopularnijih i najboljih glumaca mlađe generacije posljednjih godina. Skrenuo je pozornost na sebe u filmovima “Posljednji škotski kralj” i “Okajanje”, a postao zvijezda kad je dobio ulogu pored Angeline Jolie u kinohitu “Tražen” i utjelovio mladog profesora X-a u serijalu “X-Men” (“Prva generacija”, “Dani buduće prošlosti”, “Apocalypse”, “Dark Phoenix”). Glumio je i u filmovima “Nestanak Eleanor Rigby”, “Dobrodoši u zamku”, “Podvojen”, “Atomska plavuša”, “Glass”, “Ono: Drugo poglavlje”, “Otet”...

Britanska glumica, triput nominirana za BAFTA-u, zasjala je, pak, kao televizijska zvijezda nakon odličnog “Preljuba”, a pamti se i iz serija poput “Luthera” i “Mrs. Wilson”, tj. filmova kao što su “Usamljeni osvetnik”, “Kako je spašen gospodin Banks”, “Oslo” i friški “See How They Run”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tolga Akmen, Wiktor Szymanowicz/AFP HBO HBO Angela Weiss/AFP Daniel Leal/AFP Chris Delmas/AFP
HBO
HBO
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/ekskluzivno-za-slobodnu-govore-zvijezde-james-mcavoy-i-ruth-wilson-koje-uskoro-gledamo-u-3-sezoni-hbo-ove-serije-fantasy-vam-daje-slobodu-da-pricate-o-osjetljivim-temama-1244315 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d2a6b8fe0bf3d9e77e896c45b92914fa5ac05769 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ekskluzivno+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+govore+zvijezde+James+McAvoy+i+Ruth+Wilson+koje+uskoro+gledamo+u+3.+sezoni+HBO-ove+serije%3A+%E2%80%98Fantasy+vam+daje+slobodu+da+pri%C4%8Date+o+osjetljivim+temama%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fekskluzivno-za-slobodnu-govore-zvijezde-james-mcavoy-i-ruth-wilson-koje-uskoro-gledamo-u-3-sezoni-hbo-ove-serije-fantasy-vam-daje-slobodu-da-pricate-o-osjetljivim-temama-1244315 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fekskluzivno-za-slobodnu-govore-zvijezde-james-mcavoy-i-ruth-wilson-koje-uskoro-gledamo-u-3-sezoni-hbo-ove-serije-fantasy-vam-daje-slobodu-da-pricate-o-osjetljivim-temama-1244315 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘HIS DARK MATERIALS‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panorama‘HIS DARK MATERIALS‘

Ekskluzivno za ‘Slobodnu‘ govore zvijezde James McAvoy i Ruth Wilson koje uskoro gledamo u 3. sezoni HBO-ove serije: ‘Fantasy vam daje slobodu da pričate o osjetljivim temama‘

Piše Marko Njegić
28. studenog 2022. - 11:02

Jedna od najočekivanijih serija godine, treća i posljednja sezona “Njegove mračne građe”/”His Dark Materials”, zakazana je za premijeru 6. prosinca na HBO Maxu, kada će se u ponudi naći prve dvije epizode. Završnica fantazijskog spektakla, nastalog prema romanima Philipa Pullmana, ne može proći bez važnih likova lorda Azriela i mrs. Coulter u ponovnom tumačenju zvjezdanih glumaca Jamesa McAvoya i Ruth Wilson, s kojima smo uspjeli sjesti za virtualni “round table” i napraviti intervju putem Zooma. Bilo je lijepo opet vidjeti Jamesa nakon Cannesa 2014., pa makar preko ekrana laptopa, odnosno ostvariti prvi kontakt s Ruth u ugodnom 20-minutnom razgovoru o “Njegovoj mračnoj građi” i njihovim likovima, koji su bili veliki izazov za glumce u trećoj sezoni.

Ideja r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 05:44