StoryEditorOCM

USAMLJENI OSVETNIK 'Pirati' s Divljeg zapada

Piše PSD.
4. srpnja 2013. - 23:36
Film: THE LONE RANGER; akcijska vestern avantura; SAD, 2013.
Režija: Gore Verbinski
Uloge: Johnny Depp, Armie Hammer
Distribucija: Continental
Ocjena: *** 1/2

Pokušajte se sjetiti kad ste posljednji put gledali film o kaubojima i Indijancima usred ljetne kinosezone. Najtradicionalni američki žanr tvrdoglavo odbija biti spremljen u kinematografski arhiv (“U 3:10 za Yumu“, “Čovjek zvan hrabrost“...), no vesterni veoma rijetko dolaze u blockbusterskom paketu (“Divlji zapad“, 1999.; “Kauboji i izvanzemaljci“, 2011.). Hollywoodski megaproducent Jerry Bruckheimer vidio je priliku da s “Usamljenim osvetnikom“ razbije to pravilo, reprizira uspjeh “Pirata s Kariba“ i iznjedri možebitnu novu franšizu.

Za visokobudžetnu prilagodbu nekoć popularne TV serije okupio je ekipu zaslužnu za serijal težak gotovo četiri milijarde dolara – superstara Johnnyja Deppa u ulozi ludog Indijanca Tonta iz plemena Komanče, redatelja Gorea Verbinskog i scenaristički duo Ted Elliot-Terry Rossio. “The Lone Ranger“ pokriva sve trope vesterna u užem smislu, jednako kao što je “Pirates Of The Carribean“ svodio gusarski film na zajednički nazivnik – Gore Verbinski odlično koristi predivne lokacije teksaških krajobraza, opražnjele pustinje, da se pijesak i prašina gotovo mogu namirisati, poput ugljena iz parne lokomotive.
Pa ipak, žanr je i ovdje proširen na spektakularnu slikovitost bombastičnog ljetnog blockbustera koja sobom povlači uplive nekonvencionalne fantazije, čak i nadrealnog/bizarnog na način kao što je to sebi dozvoljavao početak trećeg dijela “piratske“ franšize. U ovom je filmu, tako, sasvim normalno vidjeti crvenokosu bludnicu (Helena Bonham Carter) kako puca iz pištolja skrivenog u umjetnoj nozi od slonovače ili bijeloga konja Silvera koji se iznebuha pojavljuje na začudnim mjestima i sažvakat će otrovne škorpione ako treba kako bi spasio maskiranog gazdu Johna Reida/Usamljenog osvetnika (Armie Hammer), gradskog dečka i rendžera u nastajanju.

Može Tonto lakonski reći kako je “priroda izvan ravnoteže“, međutim klince bi mogli uznemiriti agresivni zečevi s kanibalističkim sklonostima, kao i negativac Butch Cavendish (William Fichtner) s okusom za ljudsko meso. Sugerirano je da je Butch večerao nogu prostitutke, a u jednoj će se sceni pogostiti i nečijim srcem. Prizor je, doduše, reflektiran u zjenici oka ranjenog junaka, ali svejedno - za jedan srednjestrujaški film poslovično benigne kompanije Walt Disney Pictures, “Usamljeni osvetnik“ blago gura domete PG-13 predikata, što je vidljivo i u sekvenciji snažne kritike genocida američkih domorodaca kad “konjica“, pod ravnanjem “custerovskog“ generala (Barry Pepper), “gatling“ strojnicama pokosi čitavo pleme Komanča.
Odstupanja od prevladavajućeg eskapističkog/humorističnog tona, naglašenog i zgodnim ponavljajućim gegom (“Što će mu maska?!“), neće biti za svačiji ukus, no Bruckheimerov blockbuster barem nije odrađen rutinski da se dodvori najširoj demografiji. Okej, priča o transformaciji okružnog tužitelja i odvjetnika Johna Reida u legendu pravičnosti alias Usamljenog osvetnika više-manje je šablonska, premda struktuirana kao Tontovo sjećanje na prošlosne dane ponosa i slave, “vrijeme kad su svi dobri nosili maske“.

Naime, Tonto je u ekspoziciji prikazan kao eksponat na izložbi Divljeg zapada koji će, dakako, oživjeti i dječaku s maskom (is)pričati svoju i Reidovu storiju koja ima veze s kapitalističkim negativcem, pohlepnim Coleom (Tom Wilkinson), vlasnikom željezničke pruge odlučnim da se obogati srebrom zakopanim na teritoriju Komanči. I Depp se trudi razbiti glumačku rutinu, načiniti Indijanca oštećenog uma svježim likom tragične prošlosti (naivno prodao selo za sat), više od klauna s mrtvom crnom pticom na glavi i ratničkim bojama na licu, ma koliko Tontovi ekscentrični maniri i tikovi bili bliski piratu Jacku Sparrowu u konstantnoj akciji.


Umjesto brodova, u središtu akcije “The Lone Rangera“ nalaze se - vlakovi. Osobito je dojmljiv klimaks, nabrijan osvježenom Rossinijevom partiturom “William Tell Overture“. Akcija se odvija na krovu dvaju vlakova, uključuje drvene ljestve, most srušen nitroglicerinom... Miješajući akcijnost hitova o Indiani Jonesu s posvetama “nijemim“ vratolomijama Bustera Keatona iz “Generala“, Verbinski je nanovo potvrdio umijeće orkestriranja velebnog spektakla. Galopirajuće akcijske scene “Usamljenog osvetnika“ posjeduju kaskaderski osjećaj pogibelji, što se ne može reći za većinu ovoljetnih računalno generiranih hollywoodskih blockbustera.

MARKO NJEGIĆ

Depp pao s konja

Johnny Depp se ozlijedio tijekom snimanja jedne scene, srećom ne fatalno. Depp je pao s konja koji ga je nastavio vući nekoliko metara. U jednom intervjuu glumac je kazao da je, unatoč tome, zahvalan tom konju, jer ga je mogao i pregaziti, ali je instinktivno uspio preskočiti glumca.

Tonto na sliku Johnnyja

Gore Verbinski donio je konačnu odluku o snimanju “Usamljenog osvetnika“ zbog Johnnyja Deppa nakon što se glumac odjenuo onako kako je mislio da Tonto treba izgledati, zamolio fotografa da ga slika i snimke poslao redatelju. Čim je vidio fotografije, Verbinski je počeo razmišljati o snimanju filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 05:00