StoryEditorOCM

NESTANAK ELEANOR RIGBY Romansa kao pjesma Beatlesa

Piše PSD.
2. lipnja 2014. - 10:13
Film: THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY; romantična drama; SAD, 2014.
Režija: Ned Benson
Uloge: James McAvoy, Jessica Chastain
Ocjena: *** 1/2

Harajuće emocije ljubavi, od euforije i nježnosti do depresije i averzije, na festivalu u Cannesu izvanredno su secirane u intimističkim filmovima “Blue Valentine“ (2010.) i “Blue Is The Warmest Color“ (2013.). Cannes ne voli filmove koji romansu nužno gledaju kroz ružičaste naočale hollywoodskog sretnog završetka. Plavom bojom melankolije oslikana je i ovogodišnja canneska “love story“. Redateljski debitant Ned Benson izvorno je začeo “The Disappearance Of Eleanor Rigby“ kao nevjerojatno ambiciozan trosatni film, podnaslovljen “Him“ i “Her“, pripovijedajući istu priču iz dviju različitih karakternih prizmi - muške i ženske.

Premijerno su “On“ i “Ona“ prikazani samo na festivalu u Torontu koncem 2013. godine. Za Cannes Film Festival i nadolazeću kinodistribuciju Benson ih je, pak, pretvorio u “Them“. “Him“ i “Her“ zasigurno nude epski prijeloman intiman pogled na kompleksne muško-ženske odnose. Film “Nestanak Eleanor Rigby: Oni“ nije rijetko viđen komad romanse, međutim pruža više od letimičnog pogleda na tematiku. Duplu iskustvenu perspektivu Benson je stopio u ljubavnu dramu iznad žanrovskog prosjeka.
Veća doza prisnosti osjetila se u Bensonovu nedvojbenom uzoru “Blue Valentine“, no “The Disappearance Of Eleanor Rigby“ dovoljno je blizak magnetičnom glumačkom paru James McAvoy-Jessica Chastain, odnosno njihovim likovima mladih supružnika u ranim tridesetima, Conora i titularne Eleanor Rigby, imenovane po pjesmi Beatlesa. Conora i Eleanor upoznajemo na večeri u restoranu kad je njihova romansa još pupala. “Bi li me voljela i ako ne platim večeru“, pita Conor djevojku, nakon čega će mladenački ludo pobjeći iz restorana. Put ih navodi do parkića. Zaljubljeni poljupci bljeskaju na travi kradeći sjaj obližnjim krijesnicama koje će poletjeti da uokvire magičnu sliku.

Iduća scena, magija nestaje. Eleanor pokušava samoubojstvo skokom s Brooklynskog mosta, srećom neuspješno, nakon čega se seli kod svojih roditelja (William Hurt, Isabelle Huppert) i sestre (Jess Weixler), isključuje telefon i “nestaje“ iz Conorova života kako bi opravdala naslov “Nestanak Eleanor Rigby“. Nasuprot njoj, Conor nastoji voditi restoran i utjehu pronalazi u prijatelju (Bill Hader) i ocu (Ciaran Hinds). Ubrzo doznajemo da je gubitak djeteta razvrgnuo brak Conora i Eleanor. Time prekid dobiva na mračnosti i dramskoj ekstra “težini“ da “The Disappearance Of Eleanor Rigby“ možemo prekrstiti u “Dark Blue Valentine“.
McAvoy i Chastain odlično dočaravaju kišu više ili manje uspješno maskiranih emocija da se s njihovim osjećajima čovjek može identificirati, a njihovi multipli pokušaji pomirbe nerijetko ne ispadaju onako kako očekujemo, štoviše u jednoj će sceni njega, kad se zaleti za njom, udariti taksi. Bensonov film šara između sretnijih “flashbackova“ i tužnije stvarnosti u kojoj je uzemljeniji. S jedne strane, vrijeme kad su Conor i Eleanor mislili da će trajati zauvijek i da je život vesela pjesma Beatlesa koja se “živi u snu“, ne sluteći da postane težak i neke stvari ne ispadnu kako si zamislio.

S druge, razdoblje tuge/boli koju likovi pokušavaju potisnuti unutar sebe, ali ih ona proganja, odmiče jedno od drugog i čini usamljenima. “Nestanak Eleanor Rigby“ dobrim dijelom govori i o usamljenosti, impilicitno citirajući stihove Beatlesa “Ah, look at all the lonely people“. Usamljenosti koju Conor pokušava prekinuti. U “Them“ se nešto ipak više ćuti “Him“ nego “Her“. Stamena Eleanor simbolično pušta krijesnicu sačuvanu u tegli, govori “On je bio mekan, ja sam ostala čvrsta“ i samo će u trenucima krize priznati da joj “malčice nedostaje“, premda nije isključeno da će okrenuti ploču iza odjavne špice.


Conor je deklarativan, uporan. On je taj koji vuče izmirenje para i romantičnim muškarcima u publici jamačno će biti junak za bodrenje, posebice nakon izjave “Prije nego što sam te upoznao, nisam imao pojma tko sam“. “Samo je jedno srce u ovom tijelu, smiluj mi se“, otvara se Conor djevojkci na početku priče u onom parkiću. Muško srce daje se na pladnju u ovom filmu i lomljivije je od ženskoga.

MARKO NJEGIĆ

Frankenstein i Merlinka

- Jamesa McAvoyja u kinima upravo gledamo u hitu “X-Men: Dani buduće prošlosti“, čiji se nastavak “Apokalipsa“ već planira, a upravo snima “Frankensteina“ s Danielom Radcliffeom u kojem će glumiti Victora Von Frankensteina.

- Jessica Chastain trenutno je najradišnija američka glumica. Među ostalim, čeka je uloga Marilyn Monroe u filmu “Blonde“, najvjerojatnije i nastup u “Mission: Impossible 5“, a šuška se i da će se pojaviti u drugoj sezoni serije “True Detective“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 20:27