StoryEditorOCM
Svijetruska epidemija

Slavna ruska ekonomistica poginula nakon pada kroz prozor svog stana. Bavila se socio-ekonomskim predviđanjima

Piše D. K.
24. srpnja 2024. - 10:46

Valentina Bondarenko, vodeća ruska ekonomistica, umrla je u 82. godini života nakon što je nenadano pala kroz prozor svog stana u Moskvi, izvijestili su u utorak ruski državni mediji, a prenijela agencija TASS.

Bondarenko je bila vodeća znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu Ruske akademije znanosti. Njezin uži djelokrug bila su socio-ekonomska predviđanja i modeliranja gospodarskih i društvenih kretanja u Rusiji. U kontekstu teških dugoročnih posljedica koje je agresija Vladimira Putina u Ukrajini nanijela samoj Ruskoj Federaciji i njezinoj ekonomiji, nije teško pretpostaviti kakva je predviđanja za budućnost akademkinja Bondarenko mogla imati. A očito ih je s nekim i podijelila.

“Ispala je kroz prozor svog stana i nije joj bilo spasa zbog ozljeda koje je pretrpila”, izvijestili su iz moskovske hitne službe.

Dosad su nebrojeni ruski dužnosnici i tajkuni povezani s režimom u Kremlju misteriozno umrli nakon što su pali s prozora. Otkako je u veljači 2022. započeo rat Vladimira Putina protiv Ukrajine, svi dužnosnici koji su imali kritične stavove o tom potezu ili su naglas prognozirali moguće pogubne posljedice tog rata našli su se u smrtnoj opasnosti.

Marina Jankina, financijska dužnosnica ruskog ministarstva obrane, pala je s prozora u rodnom St. Petersburgu. Pavel Anbtov, ruski političar koji je kritizirao odluku o invaziji na Ukrajinu pao je s prozora u dalekoj Indiji. Predsjednik ruskog naftnog diva Lukoila Ravil Maganov, drugog najvećeg proizvođača nafte u zemlji, pao je s prozora bolnice u Moskvi. Ruski tajkun ukrajinskog podrijetla Mikhail Watford pronađen je mrtav ispod prozora svog doma u Velikoj Britaniji. Plinski oligarh Sergej Protosenja također je pao kroz prozor, baš kao i Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Slične misteriozne nasilne smrti u zadnje dvije godine prate još i milijardera Vasilija Melnikova, naftaša Leonida Šulmana, direktora državnog energetskog poduzeća Igora Nosova, Aleksandra Tuljakova iz Gasproma, Andreja Krukovskog, direktora skijaškog centra Krasnaja Poljana, Aleksandra Subotina iz Lukoila, direktora arktičkih istraživanja Ivana Pečorina, ravnatelja moskovskog zračnog instituta Anatolija Geraščenka, direktora logistike ruskih državnih željeznica Pavela Pčelikova, deputata u Dumi Nikolaja Petrunjina, generalnog direktora državnih brodogradilišta Aleksandra Buzakova, Vladimira Nesterova, direktora istraživačkog instituta Kruničev,policijskog generala Vladimira Makarova (koji je silom gušio antiratne prosvjede), fizičara Gligorija Klinišova, tvorca ruske hidrogenske bombe, tajkuna Antona Čerepnikova, šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, njegova dozapovjednika Dmitrija Utkina, tv-urednicu Zoju Konovalovu, dužnosnika Rosnjefta Ivana Sečina, sutkinju Nataliju Larinu...

 Naginjanje kroz prozor postala je zadnjih godina prava ruska pošast. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:36