StoryEditorOCM
Regijazatrpao naselje

​Podigli dron iznad kamenoloma smrti u Gornjoj Jablanici. Ono što se vidi na snimkama daje odgovor na važno pitanje?

Piše Vijesti SD
9. listopada 2024. - 16:34

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je formiralo predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici nakon sumnji da je otpad s ove lokacije, usljed jakih padavina, zatrpao naselje koje se nalazi ispod i izazvao veliku tragediju. Klix.ba snimio je cijelu lokaciju iz zraka.

Na snimkama se vidi da je kamenolom prilično blizu naselja i da su se zemlja i otpad niz brdo sručila na naselje, gdje je zatrpano nekoliko kuća i džamija.

Prelazeći dronom lokaciju kamenoloma mogu se primijetiti bageri koji su ostali zarobljeni u stijenama, što je dobra pretpostavka za tvrdnje da je kamenolom radio, odnosno da su strojevi bili na ovom području nedavno, piše Klix.
Snimke kamenolom iznad Gornje Jablanice možete pogledati OVDJE.

Na ovom lokalitetu još uvijek traže nestale, a veliki broj mrtvih je već pronađen. Konačan broj će biti poznat nakon što akcija bude završena.

image
Antonio Balić/Cropix

Tužiteljstvo HNK je kazalo da su naredili vještačenja i pribavljanje određene poslovne dokumentacije, naglašavajući da će naglasak istrage biti na eventualnoj odgovornosti i ulozi ljudskog faktora u stradanjima u ovom naselju u Donjoj Jablanici.

U javnom prostoru je jedna od glavnih tema postalo to jesu li vlasnici kamenoloma odgovorni za tragediju koja je zadesila mještane Donje Jablanice, koji ističu da su i ranije upozoravali na ovaj kamenolom.

Pravna osoba koja je vlasnik kamenoloma je "Društvo za eksploatisanje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica". Oni su od Vlade HNK nekoliko puta tražili koncesiju za eksploatiranje kamena na ovom području, ali iz vlade tvrde da to nikada nisu dobili. Štoviše, kantonalni inspektori su u više navrata provjeravali ovo poduzeće, zabranjeno im je izvođenje radova te su dobili i inspekcijske kazne, a objekt je zapečaćen.

Posljednji inspekcijski nadzor je proveden u kolovozu 2021. godine kada je utvrđeno da na lokaciji nema ljudi, strojevaniti znakova izvođenja radova. Međutim, mnogi sumnjaju da je nakon tog perioda eksploatiran kamen s ovog područja, piše Klix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 17:41