Sport Strani nogomet

uefa izbori

Europski nogomet bira novog starog vođu, Šukeru se smiješi fotelja dopredsjednika

uefa izbori

Danas, na 43. Kongresu UEFA-e u rimskom hotelu Cavalieri, europski nogomet bira novog vođu. 

Odabir i ne bi trebao biti odveć težak budući da je kandidat samo jedan: (dosadašnji čelnik) Aleksander Čeferin. Nešto više dramatike očekuje se tek pri (re)izboru UEFA-inog Izvršnog odbora. Taj segment je hrvatskom nogometu intrigantniji, jer se u konkurenciji nalazi i kandidatura predsjednika HNS-a, Davora Šukera. 

Za (re)izbor glavnog operativnog tijela UEFA-e 11 je kandidata: Florence Hardouin (Francuska), Elvedin Begić (Bosna i Hercegovina), Kairat Boranbajev (Kazahstan), Sandor Csanyi (Mađarska), Armand Duka (Albanija), Fernando Gomes (Portugal), Borislav Mihajlov (Bugarska), Jesper Moller Christensen (Danska), Andrij Pavelko (Ukrajina), Luis Rubiales (Španjolska), te Davor Šuker.

U novi saziv Izvršnog odbora UEFA-e biti će kooptirano osam kandidata s predočenog popisa. Zanimljivo, u konkurenciji za najutjecajnije tijelo u najpopularnijem od svih europskih sportova (koji je, usput, poprilično konzervativan i šovinističko muški) nalazi se i jedna žena, Francuskinja Florence Hardouin.

Članom Izvršnog odbora UEFA-e Davor Šuker je postao u ožujku 2015, na Kongresu u Beču. U eri Michela Platinija. No, poslije samo godinu dana, zbog ‘’afere Blatter’’, Francuz je bio primoran odstupiti. U rujnu 2016, predsjednikom UEFA-e postao je slovenski odvjetnik Čeferin.

Iako je bilo nagovještaja da bi novi čovjek mogao kadrovski osvježiti instituciju u Nyonu (među ljudima od najvećeg povjerenja Michela Platinija spominjan je i Šuker), to se nije dogodilo. Slovenac je pragmatično ostavio da njegovi demokratski izabrani suradnici odrade mandat do kraja. 

A kakvi su Šukerovi izgledi u potrazi za novim mandatom? Ishod u kojemu predsjednik HNS-a ne bi bio među osam odabranih smatrao bi se posvemašnjim iznenađenjem. Štoviše, u nyonskim kuloarima, Šuker ozbiljno kotira i kao potencijalni Čeferinov pobočnik, odnosno kandidat za dopredsjednika UEFA-e. ∙

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet