Sport Ostalo

Proračunska stavka

Splitski sport prodisao: u 2018. više novca za trenere, stipendije i vrhunske sportaše

Proračunska stavka

Protekla sjednica splitskog Gradskog vijeća bila je iznimno burna, no proračun je usvojen bez problema, a on donosi i značajne promjene za splitski sport.

Postojala je bojazan u dijelu sportske splitske javnosti prije donošenja proračuna kako bi sportaši još jednom mogli biti zakinuti, no dogodilo se baš suprotno, neke ključne stavke za “disanje” splitskog sporta su povećane i realizira li se proračun tijekom iduće godine, sportaši bi mogli imati vrlo dobru godinu.

Tri bitne stavke Koje su to stavke koje su narasle? Prvo je “skočila” stavka stručni rad za čak 900.000 kuna, a radi se o sufinanciranju plaća trenera koji rade u klubovima. Ta stavka sada iznosi 6,5 milijuna kuna, a do sada je koristilo više od 130 trenera, s novim sredstvima za očekivati je da taj broj još naraste. Klubovima je posebno bitno imati riješeno pitanje trenerskog kadra čime se stvaraju preduvjeti za normalan rad. Za 500 tisuća kuna veća je stavka za stipendije sportaša i ona sada iznosi dva milijuna kuna, dok je potpora vrhunskom sportu skočila za 600 tisuća kuna i sada iznosi 1,7 milijuna kuna.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i javno je pohvalio suradnju sa Splitskim savezom sportova od kojega je dobio kvalitetne i precizne inpute, odnosno odrednice onoga što sportu treba.

Ovakvi pomaci svakako bi trebali značiti lakše funkcioniranje klubova u idućoj godini, nakon što su bili u velikim problemima tijekom 2017. zbog privremenog financiranja, kada je i Hajduk morao uskočiti s privremenom financijskom injekcijom kako bi pomogao nekim splitskim sportskim kolektivima.

U proračunu je dobar dio sredstava ostavljen i za obnovu kotarskih igrališta, a ljubitelje sporta i zdravog načina života svakako posebno raduje i ideja da se na Ravnim njivama pokrene priča izgradnje novog bazena. Jer onaj poljudski je odavno pretijesan za sve korisnike, mnogi su klubovi stisnuti u prugu-dvije, ograničeni su po pitanju broja djece koju mogu primiti u sustav, a da bi se i dalje kvalitetno radilo.

Pa naši prvoligaški klubovi treniraju na pola bazena, igraju “iza sebe”, a onda očekujemo da se bore za titule. Novi bazen, osim što bi rasteretio Poljud, omogućio bi i građanima u tom dijelu grada kvalitetniji život. Pomaci su najavljeni, na bolje, nadajmo se da će se i ostvariti u planiranim gabaritima. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo