Sport Košarka

IZNAD OBRUČA

Velikani nikada ne bi pozvali konkurenta u momčad, Magic tvrdi: Noćima sam sanjao kako pobijediti Birda, nikad s njim ne bi igrao

IZNAD OBRUČA

Danas je normalno koristiti uzrečicu „ako ne možeš protiv njih, pridruži im se“ posebno kada je NBA u pitanju. Kevin Durant nije mogao preko Warriorsa, prihvatio je poziv, LeBron je odmah „odletio“ po svog prijatelja iz Miamija Dwayne Wadea kako bi pojačao svoje Cavse. Ponovno kao na Floridi, bacaju rukavicu izazova zajedno  s Roseom. Stvaraju se mega momčadi i to je samo vrh brijega.

Kako je to bilo prije, postojao je salary-cap, ali je postojalo i rivalstvo među klubovima, igračima. Jedno je pitanje jednako za sve, recimo jesu li Michael Jordan i Charles Barkley mogli igrati u istoj momčadi umjesto onih finala s početka 90-tih između Bullsa i Sunsa. ili još drastičnije zamislite momčad u koju su zajedno Magic Johnson i Larry Bird. Bi li se tada igrala legendarna finala 80-tih između Lakersa i Celticsa.

- Nema šanse da bi ikada pozivao u momčad Larryja ili Magica, igrati zajedno desetak godina i biti nedodirljivi. Da se razumijemo izuzetno ih cijenim, vrhunski su, ali zajedno igrati ... Nikada. Danas je situacija drugačija, ne tvrdim da je ovo loše, ali je drugačije. Ovi momci danas imaju tu priliku. Svaka čast svima, ali oduvijek sam želio dobiti Magica, Birda, Barkleya, Ewinga ... – kaže Michael Jordan.

Standardi se očito mijenjaju, danas se traže partneri kako bi se došlo do prstena, sastavljaju se momčadi koje moraju biti na vrhu.

- Nismo mislili tako, jer nismo niti željeli. Kod nas je vladalo natjecanje, nemoguće je bilo da dvije velike zvijezde igraju zajedno. Recimo ja iz vremena studiranja na koledžu sam tražio načine kako dobiti Birda. Noćima nisam spavao gledajući snimke, tražeći mu slabu točku, to nadmetanje je bilo važnije od svega – ispričao je Magic.

Vremena se mijenjaju, LeBron traži „svoju svitu“, kako bi ostvario cilj, osvajanje titule NBA prvaka. Nekada ranije su igrači uz naslove gledali kako dobiti svog najvećeg konkurenta, ali u izravno dvoboju. Vremena se definitivno mijenjaju.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka