Sport Hajduk

Hajduk u europi

Teuta ili Ventspils: pa je li moglo bolje?

Hajduk u europi

Teuta, dakle, a u Splitu, u centru ima i Teutina ulica. Teuta, kraljica Ilira koja je ratovala s Rimljanima... Bidna, izgubila je...

Sad ima ulicu u Splitu, ali i klub u Draču, u Albaniji.

To je epilog drugog dana ždrijeba za početna kola kvalifikacija za plasman u Europskoj ligi, nakon moćnih Maltežana, slijede opasni Albanci. Doduše, ako prije toga Albanci eliminiraju uvijek neugodni Ventspils, jer ne bi trebalo potcijeniti ni rečene Latvijce.

Uglavnom, Hajduk, ako prođe zapreku po imenu Gzira United, u drugoj rundi kvalifikacija sastaje se s pobjednikom susreta Ventspils – Teuta, “bijeli” bi opet prvo gostovali, 25. srpnja, a revanš u Poljudu bi bio 1. kolovoza.

Je li moglo bolje, pitamo se? U Hajduku će puhati i na hladno, najprije preskočiti Gziru, pa onda misliti tko im slijedi.
Vara li nas osjećaj ako Teutu guramo u prvi plan? A sveukupno nas ždrijeb podsjeća na doba trenera Damira Burića kad se igralo protiv Sillamae Kaleva, pa potom Kopera. To je tu negdje, čini nam se.   

O Teuti nam je ispričao Tomislav Bušić, oni se nadaju da će proći Latvijce, premda je Ventspils prije nekoliko godinna igrao i u skupinama Europske lige, a lani je dobro namučio Bordeaux.

Teuta iz Drača prošle je sezone bila treća, iza prvaka Partizanija iz Tirane, te drugoplasiranog Kukesija. Osnovani su prije 99 godina pod imenom Urani, mijenjali su nazive, a od 1991. stigao je naziv - Teuta. Bili su prvaci 1994. a uz to su tri puta osvajali i Kup 1995., 2000. i 2005. Nemaju naročito prođu po Europi, uglavnom su ispadali na prvom koraku. O Teuti nam pričao Bušić, zabio je za njih šest golova.

Svidjelo nam se to da je Teuta budući protivnik, ali Ventspils ima svoje adute, klub je iz istoimenoga grada u Latviji, vuče korijene iz 1947. godine, ali se zapravo stvorio 1997. fuzijom Vente i Nafte. Šest puta prvak, kup je podigao sedam puta. Vlasnik je 45-godišnji ruski poduzetnik Adlan Šiškanov, a zanimljivo je da je njihov donedavni trener bio Crnogorac Dejan Vukićević, pa smo s njim lako stupili u kontakt:

- Nedavno smo se rastali, naslijedio me moj pomoćnik Igors Klosovs. Ponosan sam na svoj posao, bili smo drugi, te igrali finale kupa što smo izgubili tek raspucavanjem s bijele točke. E, vidite, ja mislim da je Ventspils favorit protiv Albanaca, lani smo prošli upravo Albance, ekipu Luftetari, sa 5:0 i 3:3, a u drugom kolu nas je eliminirao Bordeaux, ali smo ih namučili. Bilo je 1:0 i 2:1 za njih, a ipak su oni iz zemlje svjetskih šampiona i nisu bilo tko – priča nam Vukićević.
- Latvija nije nogometom zaluđena nacija. Stadion je omalen, a travnjak je u izvrsnom stanju. I nemojte olako Teuti davat prednost – upozorava Vukićević.

I dodaje:

- Glavni igrač je napadač Tosin Aiyegun iz Nigerije, on je, rekao bih, sasvim zalutao u latvijsku ligu, nije još otišao jer traže previše za njega.

Ventspils je trenutno peti i sezona im je u punom jeku, 11 su bodova iza Rige. Znači, malo kaskaju sada... Nedavno ih je napustio Neziri, Albanac i makedonski stoper, prešao je u Shkendiju iz Tetova... Sve su to podaci što u biti malo znače, sve to treba dobro, dobro skautirati.

Po cjeniku transfermarkta Teuta je ipak teža.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk