StoryEditorOCM
SplitNAGRADE GRADA SPLITA

One su podrška Splićankama kojima se život zbog dijagnoza okrene naglavačke, pružaju im utočište i empatiju. One su ‘Caspera‘ i svaka im čast

Piše Merien Ilić
25. ožujka 2022. - 17:05

Među dobitnicima skupnih nagrada Grada Splita, uz Galeriju Kula i Zajednicu tehničke kulture grada Splita, jest i Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma "Caspera". Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na blagdan svetog Dujma.

"Caspera" je, kako stoji u obrazloženju, nagradu zaslužila za realizaciju niza aktivnosti s ciljem pružanja pomoći i osvještavanja društva o životu žena oboljelih od malignih bolesti, te humanitarne djelatnosti.

– Dobile smo još jednom potvrdu da smo na dobrom putu, da radimo dobre stvari. Cilj nam je nastaviti u istom smjeru i pokazati da Split itekako ima kapacitet za velike stvari, za velike promjene. Nažalost, bolest je nešto što je prisutno stalno i uvijek, a mi ćemo dati sve od sebe da pomognemo svakoj ženi koja se nađe u vrtlogu dijagnoze. Hvala svima na podršci i na prepoznavanju naše mlade udruge, kao nekoga tko je zaslužio ovu veliku nagradu – poručile su članice "Caspere" kada su čule za ovo priznanje.

Velika snaga

Iako osnovana prije dvije godine, ova udruga pokazala je veliku snagu. Edukativna, empatična, aktivna, sve je to ova udruga koja popunjava onaj važan prostor u kojem sustav još zapinje, a to je podrška. Podrška svim onim ženama koje se osjećaju usamljene, preplašene, koje trebaju utočište u kojem će biti prihvaćene, mjesto na kojem će dobiti razumijevanje, podršku i empatiju. No, ne samo one nego svi oni koji se suoče s raznim dijagnozama zbog kojih, iako se okrene naglavačke, život ne staje.

image

Marina Zečić, Sonja Grgat i Maja Bojić Drinovac, članice udruge ‘Caspera’

Privatni Album

– Naš je cilj, bez obzira na dijagnozu koja ti okrene čitav svijet, pokazati da i dalje imaš ono dragocjeno vrijeme da budeš aktivan, koristan u zajednici, da budeš podrška, pokretač, promjena... Jer ne umiremo sutra, živimo i dalje, ali s drukčijim prioritetima, s nekim novim saznanjima, novom snagom. Izložbom fotografija "One nisu stale", kojom je 17 žena neustrašivo pokazalo svoje ožiljke, poslana je snažna poruku javnosti da zaista nismo stale, da živimo, radimo i da smo i dalje tu. Iako obilježene ožiljcima na tijelu, i dalje smo majke, žene, partnerice, osobe s imenom i prezimenom koje mogu puno toga još dati – kazuje nam Sonja Grgat, osnivačica udruge.

image

Marina Zečić, Sonja Grgat i Maja Bojić Drinovac, članice udruge ‘Caspera’

Privatni Album

Izložba je trenutno u Pločama, a 26. travnja moći će se vidjeti i u Vinkovcima. Dobre vibracije se i dalje šire, baš kao i od samog početka djelovanja udruge koja je krenula u svoju priču na početku pandemije, kada je zbog epidemioloških razloga život i rad bio ograničen. U tim izazovnim trenucima, članice nisu stale s radom nego su hrabro i ustrajno nastavile svoje aktivnosti kroz razne akcije i projekte.

Psihološka pomoć

Sonja ističe važnost psihološke pomoći. Poučene svojim iskustvom i onim što je njima u liječenju nedostajalo, organizirale su psihološku pomoć, podršku za oboljele, ali i za njihove obitelji. Tako u svom timu danas imaju šest savjetnica koje su prošle godine razgovarajući sa ženama volonterski odradile više od sto terapija. Tu je i grupna podrška pod nazivom "Virtualna ćakula", ostvarena je suradnja s brojnim stručnjacima, oformljena rubrika "Pitaj" u kojoj postavljaju pitanja određenim stručnjacima, kao i "Bokun butige" gdje se mogu razmijeniti razna onkološka pomagala.

– Razmjena iskustva, prilika da te netko sasluša, da te razumije dok prolazite iste izazove, to nam svima treba i u svakodnevnom životu, a kad živite s dijagnozom, pogotovo. Zato nam je važan taj glas o psihološkoj podršci, koja ima za cilj osnažiti osobu kako bi shvatila da ima vremena za puno toga – veli nam Sonja, koja je s nekoliko kolegica iz udruge krenula i u otkrivanje ljepota prirode, te su uspješno završile opću planinarsku školu pri HPD-u "Mosor" i pridružile se njihovim planinarskim izletima. Za Dan žena sa širokim osmijehom tako su se popele i na Vickov stup.

Prethodno su u udruzi provele projekt "Da mogu uvik ka šta mogu sad", projekt besplatnog vježbanja za žene oboljele od karcinoma, te projekt "Tragovi", koji je uključivao više predavanja i tribina. Održana je i donatorska akcija pod nazivom "One nisu stale", u kojoj su govorile o važnosti preventivnih pregleda, ali i o životu žena s karcinomom.

– Imamo još puno planova, naravno. Unatoč dijagnozi, ništa se ne zaustavlja, dišemo i dalje – prenose nam optimizam snažne žene "Caspere", koje će ove subote biti na Rivi, na Dan narcisa, dan posvećen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i pružanju podrške svim onim ženama koje su već oboljele.

image


 

Nikola Vilić/Arhiva/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 10:45