StoryEditor
SplitREDUKCIJE SVUDA OKO NAS

Hoće li zbog velikih suša presušiti Jadro? Trošimo više vode nego rekordne 2019. godine, već smo u lipnju premašili količine za srpanj i kolovoz! Direktor ‘Vodovoda‘ zna odgovore

Piše Milena Budimir
18. srpnja 2022. - 13:14

Istra je morala zatvoriti špine. Doslovno. Startala je redukcija vode, jer zbog nepovoljne hidrološke situacije besmisleno je dozvoliti pranje ulica, zalijevanje javnih površina, pranje vozila, tuširanje na plaži...

Znatnije se padaline ni u nas ne očekuju tako skoro, a toplinski val nam je opet pred vratima. Ovo nam je ljeto meteorološki došlo ranije nekih petnaestak dana, tako da je potrošnja vode koju bilježi splitski "Vodovod i kanalizacija" već krajem lipnja odgovarala iznosima koji se troše tijekom srpnja i kolovoza.

Moćna talijanska "hraniteljica" Po došla je na razinu oveće bare. Što ako, zapitali smo se, što ako, ne daj Bože, presuši naš Jadro? Imamo li alternativu, pitamo Tomislava Šutu, direktora "Vodovoda i kanalizacije".

image

Tomislav Šuta

Tom Dubravec/Cropix

- Nikada ne znaš što priroda može napraviti, stoga zadnjih par godina Hrvatske vode sagledavaju sve opcije. Dok se ne zaključe prijedlozi opcijskih analiza iz kojeg smjera nam dovod najbolji i količine optimalne, za sada možemo kazati da se alternativni dovodi baziraju na Cetinu i Rudu. Prema procjeni izvorište Jadro trenutno ima dobru izdašnost karakterističnu za ovo doba godine bez tendencije opadanja - tješi nas Šuta.

image

Izvor Rude

Zvonimir Barišin/Cropix

Nastavlja kako se ove godine bilježi porast potrošnje vode koja je znatno veća nego li u isto vrijeme 2019., koja je bila rekordna turistička godina.

U brojkama to izgleda ovako:

- ViK za potrebe vodoopskrbe u "špicama" uzima do najviše 2000 litara u sekundi, sukladno vodopravnoj dozvoli, dok je dnevni prosjek oko 1550 litara, tako da je ukupna količina koja čini tok rijeke za sada barem dvostruka od biološkog minimuma - kaže nam direktor.

image


 

Vojko Bašić/Cropix

Određeni problemi u vodoopskrbnom sustavu koji se snabdijeva vodom iz Jadra mogu se očekivati jedino u rubnim i višim dijelovima sustava, gdje nagla urbanizacija i apartmanizacija nije pratila izgradnju infrastrukture.

image

Glavni izvor Cetine

Ante Čizmić/Cropix

- To se u prvom resu odnosu na područja poput, recimo, Okruga, čiji stanovnici već godima imaju problem s vodoopskrbom u ljetnim mjesecima, no rekonstrukcijom dijela opreme u Crpnoj stanici Balan, kao i rekonstrukcijom mreže, zamjenom određenih dionica instalacijom cjevovoda većih profila, naročito kroz projekt Aglomeracije Kaštela-Trogir zadnju godinu dana, ovo ljeto očekujemo kvalitetnije prilike i na tom dijelu sustava - veli Šuta.

Svaka kuna uložena u sustav - uložena je u budućnost

Grintaju nam često svako ljeto naši čitatelji iz Žrnovnice, žaleći se kako im dotok vode nije optimlan, zapinje, šteka - pritisak nula.

image
Mario Todorić/Cropix

- ViK je u dogovoru s Gradom sklopio ugovor o održavanju vodoopskrbnog sustava Žrnovnica - Donje Sitno. Zadnje četiri godine uloženo je oko dva milijuna kuna za rekonstrukciju vitalnih dijelova tog internog vodoopskrbnog sustava, no kako sustav nema ustrojenu naplatu vodne usluge, a time ni kontrolu potrošnje, svi problemi manjka količina u višim zonama tog sustava javljaju se ustvari radi neracionalne potrošnje, prekomjernog zalijevanja, pranja okućnica - objašnjava nam Tomislav Šuta, dodajući kako će se sadašnji sustav uskoro zamijeniti novim kroz projekt aglomeracije Split - Solin, za što je natječaj u tijeku.

I time se vraćamo na početak - pazite na vodu, ljudi! Budite racionalni.

Dobra vijest za Marinu - stiže voda iz Krke

 

Dobra vijest za posljednje mjesto u našoj župniji - Marina više neće imati problem s vodoopskrbom, jer je ostvaren spoj i dovedena voda s rijeke Krke od šibenskog vodovoda kojom se napajaju naselja Vinišće, Ljubljeva, Sevid, čak i veći dio naselja Marina.

- Ostala naselja (Poljica, Gustirna, Dograde, Pozorac, Podorljak..) koja se i dalje napajaju iz izvorišta Rimski bunar i Dolac imaju kvalitetniju vodu jer smanjenjem crpljenja i eksploatacijom izvorišta manja je zastupljenost klorida, odnosno manji salinitet, veli nam direktor.

Konačno natječaz za pročistač na Jadru!

 

Ishođene su sve dozvole i objavljen je natječaj za izgradnju pročistača vode! To je ono što Splićani čekaju i čemu se nadaju svakog puta kada nakon veće kiše uzmu čašu zamućene vode. Sve tehnikalije oko natječaja i odabira izvođača trebale bi biti gotove još ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 08:33