StoryEditorOCM
SplitNIJE ZA SVA VRIMENA

Hajdukov tematski park ‘preoran‘, Splićani koji su brinuli o njemu ispalili na živce: ‘Sramota!‘; Ide novi koncept...

Piše split sd
1. veljače 2023. - 08:40

"Parkovi i nasadi" su se na svojoj Facebook stranici pohvalili projektom uređenja zelene površine u sklopu Tematskog parka "Za sva vrimena" pokraj stadiona na Poljudu. Na slici se vide očišćeni kvadrati, spremni na sadnju. 

Međutim, nisu svi oduševljeni ovom najavom.

- Mi, aktivisti, smo ovo sredivali od 2021., ulozilo se toliko truda da taj park odiše bioraznolikošću i vi ste sad sve popeglali ka da uređujete komad zelenila na najprometnijem raskrižju...SRAMOTA!!!!

- Doslovno, sve je bilo predivno... Koliko sati smo tu proveli u sadnji i sređivanju da bi sve popeglali.....

- Dica su imala edukacije o autohtonom i zaštićenom bilju. Također su zasađena stabla u ime ljudi koji su ostavili traga u Hajduku i Torcidi.

Ovo su samo neki od ogorčenih komentara na društvenim mrežama.

O dosadašnjem zdanju je brinuo krajobrazni arhitekt Igor Belamarić iz "Parkova i nasada" koji je zamislio park s biljkama našega podneblja koje "opstaju bez problema u našoj klimi, koja zna biti okrutna, ali ne i nemoguća".

- Najlipši je vrtal u kojem uvik nešto cvita, sad je skoro jedanajsti misec, a priko dvadeset biljaka je ovde u cvatu - prije dvije godine je Splićanin tumačio našem novinaru.

Arhitekt iz ‘Parkova i nasada‘ dao ruke u uređenju parka ‘Za sva vrimena‘: Ovi đardin će bit najlipši - kad Hajduk bude prvak!

Danas, Belamarić govori ovako:

- Ima pet miseci da smo se razišli, u dobrin tonovima. Jednostavno, ide novi koncept. Dvi ipo godine je duralo i bilo je lipo dok je trajalo. Svakako, u pitanju je zanimljivo platno na zanimljivoj lokaciji, a kolege iz "Parkova i nasada" će sigurno biti kreativni. Moran naglasit da mi je bilo super drago šta su mi dali priliku da se igran s ton površinon, ali razumin da udruga Naš Hajduk želi to uredit na način da bude ugodnije oku prosječnog navijača. I to je u redu - govori nam arhitekt.

image

Splitski izviđači u kolovozu prošle godine u Parku

Duje Klarić/Cropix

Svjestan je da je na njegov rad bilo dobrih i loših komentara. Kaže, dosadašnje stanje nije bilo možda preatraktivno, ali je neobično. Radilo se po principu da teren ponudi sam 50-60 biljnih vrsta pa bi se ostatak nadopunjavao, sa stotinjak drugih kompatibilnih vrsta; tipa lavandom. Ili, recimo, koromačem kojeg se "nema di vidit, a naš je, zdrav i lijep te podržava ekologiju". 

Također, zbog koncepta autohtonog parka su se tu pojavili lastini repci i još sedam-osam vrsta dnevnih leptira (moguće još više noćnih), kao i puno divljih pčela. One su, tumači Belamarić, puno veći problem od onih "medenih", jer njihovih 2.000 vrsta izumire, a duplo su važnije za oprašivanje od domaćih.

U dogovoru s voditeljem projekta je krajobrazni arhitekt pokupio biljke koje su mu posebno prirasle srcu, a druge je ostavio na Poljudu. Za sada, priznaje, nema najave da će opet pokretati sličan projekt, čiji je "koncept bio dobar". Ali, ako se takvo što i desi, biti će potrebno više truda i volontera. 

image
Duje Klarić/Cropix

O tome kako bi trebao izgledati zamjenski vrt nas je izvijestio Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada"; u ovom slučaju izvođača radova.

- Udruga Naš Hajduk i komunala Grada nije bila zadovoljna jer je neke dosadašnji aranžman podsjećao na korov i mnogima to stanje nije bilo atraktivno. Čak su prolaznici nekad tu bacali i smeće...

Stoga, danas krećemo sadit. U planu su četiri bijele masline, relativno nepoznate u široj javnosti. Inače, od njih svećenstvo običava raditi ulje. Svakako je, u kontekstu Hajduka, riječ o lijepoj simbolici, a bit će tu i par voćaka te ćemo napraviti i navodnjavanje. Sve skupa, trebalo bi biti gotovo kroz dva do tri tjedna - tumači nam Gašparević.

image

Siniša Gašparević

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 06:09