StoryEditorOCM
Splitburna sjednica

Ivošević opet ispalio. Snervalo ga što je umjetnik iz Podruma u vijećnici, a Domazet mu ponudio sokić: ‘On ima prijavu!‘

Piše Tanja Gattin
19. listopada 2023. - 08:26

Vijećnik Joško Markotić (MOST), nešto prije 15 sati pitao je Željka Domazeta, predsjednika Gradskog vijeća, može li na raspravi prisustvovati Antej Jelenić, umjetnik i vlasnik štanda u Podrumima.

Na to je odmah reagirao dogradonačelnik Bojan Ivošević koji se tomu usprotivio:

- Nije mu mjesto ovdje, zaradio je prijavu za remećenje javnog reda i mira jer je prekinuo program Platformata - kazao je Ivošević.

Domazet je dopustio da predstavnik zakupaca štandova prisustvuje raspravi i ponudio mu je da mu domaćica donese sok.

- Vrlo je grubo odbijati ljude. Gospodin je pokazao volju da iskaže svoje mišljenje i mi ćemo to dopustiti - kazao je među ostalim predsjednik GV-a.

Potom je Bojan Ivošević napustio vijećnicu, a Antej Jelenić se obratio vijećnicima.

- Dobili smo kategoriju UNESCO zaštite jer smo sačuvali život. I sada ako se isprazni, to je dobro? 

Iznosio je i kako nitko s njima nije razgovarao, iako su tražili. Nije im se, kaže, omogućila komunikacija.

image

Korisnici štandova u Podrumima na čelu s Jelenićem su jutros prosvjedovali

Vojko Bašić/Cropix

RANIJE 

Ispred Banovine, uoči današnje sjednice, okupili su se zakupci štandova u Podrumima Palače, koji bi, po najavama iz Grada, svi trebali napustit taj prostor. Jako su zabrinuti.

Njihov predstavnik Antej Jelenić, umjetnik i vlasnik štanda u Podrumima:

-  Prekršene su sve ljudske procedure da se ljude obavijesti, primi na razgovor. Mi imamo svoju proizvodnju, ogromne troškove, 60 i više obitelji živi od toga. Ovo što oni sada rade je mržnja prema svojima građanima. Nepostojanje empatije i ljudskosti. Ova vlast nije ništa napravila za svoje građane. Niti imaju plan obnove za Podrume, ništa... Oni neće osvojiti idući mandat, za Grad nisu ništa napravili. Moramo ići ća do kraja godine - ogorčen je Jelenić.

Kazao je da neće ovako izaći, da će pripremiti plastične sjekire...

- Nema konkretnog argumenta, elaborata, ničeg. Sve rastjeraju. Mi smo na sve pristajali, od Baldasara nadalje retroaktivno potpisujemo ugovore. Najuredniji smo platiše. To je 60 zaposlenog svita. A na e-mailove i dopise ne dobivamo nikakav odgovor.

Ne kažemo da to ne zaslužuje viši nivo. Na sve pristajemo, jer gdje ću ja radit s 53 godine? Oni vide samo 6 mjeseci. Neka tamo dođe u veljači. Došli smo razgovarati da vide da nismo neozbiljni. Želimo da se situacija nekako riješi. Ne možemo čekati 31.12. - poručila je Sandra, zabrinuta vlasnica štanda u Dioklecijanovim podrumima.

Gradonačelnik Puljak je prije sjednice dao izjavu za medije na kojoj je odgovorio na novinarska pitanja o situaciji o Podrumima:  

- Iz raznih razloga među kojima je zaštita kulturne baštine i sigurnosni razlozi, u Podrumima nema mjesta za prodaju suvenira. Taj prostor, kad se sanira, ponovo se može koristiti za razne stvari kao što su izložbe i umjetnički performansi. Sigurnosti razlozi su vezani za ogromne gužve koje budu u Podrumima. Naš stav je tamo nije mjesto prodaji suvenira ni nakon obnove i zakupcima nećemo produžiti ugovore.

Sjednica je počela s - pauzom. Naime, Tomislav Šuta, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, predložio je dopunu dnevnog reda s mjerama pomoći građanima vrijednima šest milijuna eura. Dopuna dnevnog reda je odbijena.

- Predložili smo dopunu dnevnog reda za paket pomoći poduzetnicima, mladim obiteljima, za socijalna davanja i umirovljenicima. Iznijeli smo paket mjera, sve materijale smo poslali gradskim vijećnicima i gradonačelniku. No, opet su naši prijedlozi odbijeni. Sada najavljujemo tematsku sjednicu na ovu temu i cilj je da se ona što prije održi kako bi mjere koje su ključne za mlade obitelji, dakle rješavanje stambenog pitanja koji je jedan od gorućih problema u Splitu, samih poduzetnika do kojih gradonačelnik apsolutno ne drži. Želimo da se predložene mjere uvrste u proračun - kazao je Tomislav Šuta.

RANIJE

U 9 sati u Banovini počinje 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita.

Građani će dobiti odgovore na ranije postavljena vijećnička pitanja o oročenju sredstava Grada, projektu Small Mall, sufinanciranja troškova stanovanja mladim obiteljima, upisima u vrtiće i novim stanovima POS-a…

Gradonačelnik će potom dati izvještaj o svom radu za period od siječnja do lipnja ove godine, pa će se moći čuti zbog čega nisu utrošenih namjenska sredstva Grada.

Na dnevnom redu među ostalim je i prijedlog Odluke o određivanju visine zakupnine/naknade, zonama i načinu korištenja površina javne namjene za postavljanje kioska, štekata, štandova i pokretnih naprava na području grada.

Predsjednik splitskog HDZ-a, Tomislav Šuta, uči sjednice pozvao je na zajdništvo svih vijećnika. 

- Jučer sam kolegama vijećnicima uputio prijedlog mjera koje smo već ranije javno prezentirali. Ove mjere su rezultat istraživanja, razgovora i analize potreba naših sugrađana. One su u interesu mladih obitelji koje tek započinju svoj život u Splitu, poduzetnika koji teže ostvarenju svojih snova, umirovljenika koji zaslužuju dostojanstvenu starost, kao i svih socijalno ugroženih koji trebaju našu pomoć- poručio je Šuta i najavio da će svi moći glasati za dopunu dnevnog reda s predloženim mjerama koje bi trebalo uvrstiti u proračun za iduću godinu.

- Ovo nije samo pitanje brojki, već prilika da pokažemo empatiju, razumijevanje i želju za stvaranjem bolje budućnosti za sve sugrađane. Pozivam Ivicu Puljka i sve članove stranke Centar da se usmjere na konstruktivan rad umjesto na sukobe i populizam. Podržimo konkretne korake u interesu svih Splićana- poručio je lider splitskog HDZ-a.

image

Antonio Kuzmanić, Bojan Ivošević i Ivica Puljak
 

Nikola Vilić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 01:14