StoryEditorOCM
Spiza plusuživajte bezbrižno

Grah, slanutak i leća vam škode probavi? Postoje metode koje će to riješiti u čas posla, pazite sad ovo...

Piše Spiza SD
21. studenog 2023. - 08:05

Mahunarke su jako zdrave i zgodno ih je imati pri ruci, osobito u hladnijem dobu godine kad volimo jesti jela poput graha sa suhim mesom, leće s kobasicom, jote i variva sa slanutkom. Međutim, nekim osobama, koliko god uživale dok jedu jela s mahunarkama, njihovo probavljanje predstavlja problem. Srećom, toj se neugodnosti često može vrlo lako doskočiti malim promjenama u načinu pripreme.

image

Healthy foods high in potassium. A variety of legumes, salmon, fruits, vegetables, dried apricots, seaweed chuka and nuts on a dark background. Top view, flat lay

/Shutterstock

Bez obzira na to hoćete li koristiti suhe mahunarke ili one konzervirane, ako vam je cilj bolja probavljivost trebat ćete pripaziti na polisaharide jer uravo oni uzrokuju nadutost. Dobra vijest je da se dobar dio polisaharida može dosta lako odstraniti.

image
Shutterstock

Najlakši način da to učinite je da grah, slanutak, leću ili grašak (nakon što su namočeni i spremni za kuhanje ili nakon što ste otvorili konzervu) stavite u sito i temeljito isperete. 

Kad je riječ o suhim mahunarkama pomoći može i dulje namakanje u vodi te dulje kuhanje, no pripazite da ga odradite na nižoj temperaturi kako se zrna ne bi raspala, a od pomoći može biti i višestruko mijenjanje vode tijekom kuhanja, recimo nakon što prvi put uzavre i negdje na pola kuhanja.

image
Shutterstock

Ako vam mahunarke i nakon toga budu zadavale probleme, pokušajte promijeniti način na koji ih jedete: Leću i grah, primjerice, pretvorite u krem juhu ili pire, slanutak, na primjer, u humus ili falafel...

image
Shutterstock

Od pomoći vam mogu biti i začini koji smanjuju nadutost pri čemu su na prvom mjestu kumin i metvica te one koji potiču probavu, primjerice đumbir i anis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:17