StoryEditorOCM
Slanotko bi im odolio!

Ovako dobre lazanje još niste probali! Trebat će vam šalša i puno, puno sira, a za pikantnost će se pobrinuti ovaj detalj

Piše Spiza SD
30. siječnja 2024. - 14:19

Što biste danas lijepoga mogli pripremiti za ručak...? Naš su vam prijedlog lazanje, i to vrlo posebne. Recept je nadahnut popularnim talijanskim jelom od tjestenine, Pasta alla Norma i zvuči fantastično.

U glavnim su ulogama balancane, pome i ricotta. Malo ćete se izgnjaviti oko pripreme, ali itekako se isplati!

Lasagne alla Norma

Sastojci:

1 kg pelata
1 kg ricotte
500 g patlidžana
250 g listova za lazanje
200 g ricotte salate ili feta sira
200 ml punomasnog mlijeka
1 češanj češnjaka
bosiljak
maslinovo ulje
muškatni oraščić
sol, papar

Priprema:

Narežite i posolite patlidžane pa ih ostavite da puste gorčinu.

Skuhajte šalšu: zagrijte malo ulja, dodajte nasjeckani češnjak pa ubacite pelate. Posolite, popaprite i kuhajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte malo svježeg bosiljka.

Dok se šalša kuha, patlidžane obrišite kuhinjskim ubrusom pa ih ispecite na maslinovom ulju ili ih ispecite na grillu, pokapane uljem. Bitno je da lijepo porumene s obje strane.

Pripremite kremu od ricotte: miješajte ricottu s mlijekom pomoću pjenjače dok ne dobijete glatku smjesu. Posolite i popaprite te začinite muškatnim oraščićem. Naribajte u tu smjesu oko 50 g ricotte salate, feta sira ili nekog sličnog bijelog, slanog sira (ostatak sačuvajte) pa sve dobro izmiješajte. 

Na dno posude za pečenje namažite sloj umaka od rajčice, na to položite prvi sloj lazanja, nastavite slojem šalše, zatim kremom od ricotte, poklopite sve patlidžanima i pospite dijelom naribanog sira. Ponavljajte s ostatkom sastojaka dok ih ne potrošite Završite slojem patlidžana i naribanog sira.

Pecite na 220 stupnjeva Celzija dvadesetak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:33