Jedan od najdražih deserta preko ljeta su jagode, a tek kad se radi o kolaču.. I to još bez pečenja.. Ako volite tortu od sira bez pečenja, onda će vas ovaj recept oduševiti. Iskoristite sezonu jagoda i isprobajte ovaj lagani recept koji će biti pravo ljetno osvježenje.
Ovaj ljetni kolač sastoji se od šest slojeva kremastog, bobičastog voća. Da, dobro ste pročitali, šest slojeva prave uživancije: koru od graham krekera s maslacem, svježe jagode, sloj tučenog sira, sloj krem sira s okusom jagode, šlag i komadići svježih jagoda kao šećer na kraju. Određeni sloj možete zamijeniti za neki po vašem okusu, a mi vam donosimo recept za ovu varijantu.
Kolač od jagoda bez pečenja
Sastojci:
2 pakiranja krem sira
1 košarica jagoda
8 žlica neslanog maslaca
12 graham krekera pune veličine ili 1 1/2 šalice mrvica graham krekera
2 žlice granuliranog šećera
1/2 žličice soli
3/4 šalice šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice hladnog gustog vrhnja
1/4 šalice desertne mješavine želatine od jagoda u prahu
Priprema:
Oba pakiranja krem sira ostavite u zdjeli, otprilike 45 minuta, a pola jagoda narežite na tanke ploške,
Otopite maslac i ostavite sa strane da se malo ohladi. Izlomite graham kekse na komadiće i stavite ih u multipraktik ili neki drugi aparat koji imate kako biste smrvili kekse. Kad keksi poprime teksturu pijeska dodajte otopljeni maslac i pomiješajte dok se sve ne sjedini.
Prebacite smjesu u posudu za pečenje. Smjesu rasporedite ravnomjerno po dnu posude i pazite da dosegnete sve rubove i ispunite kutove. Potom prethodno narezane jagode na ploške posložite po biskvitu od keksiju. Ostatak jagoda narežite na kockice i stavite u hladnjak. Dok pripremate nadjev posudu s biskvitom također možete staviti u hladnjak.
Omekšanom krem siru dodajte 1/2 šalice šećera u prahu, 2 žličice ekstrakta vanilije i preostalu 1/4 žličice soli. Tucite nastavkom s lopaticom srednjom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i vrlo pahuljasta.
Dodajte 2 šalice hladnog vrhnja i preostalu 1/4 šalice šećera u prahu u drugu veliku zdjelu. Tucite nastavkom za pjenjaču velikom brzinom dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, 2 do 5 minuta. Dodajte polovicu tučenog vrhnja (oko 2 šalice) u smjesu krem sira i nježno promiješajte savitljivom lopaticom. Prekrijte preostalim šlagom i stavite u hladnjak do upotrebe.
Ulijte polovicu smjese krem sira u posudu za pečenje i rasporedite po jagodama u ravnomjernom sloju.
Dodajte 1/4 šalice želatine od jagoda u prahu u preostalu smjesu od krem sira. Savitljivom lopaticom umiješajte smjesu dok se dobro ne sjedini i ne ostanu tragovi. Stavite preko smjese krem sira i rasporedite u ravnomjeran sloj.
Preostalo tučeno vrhnje žlicom rasporedite po sloju krem sira od jagoda i rasporedite u ravnomjeran sloj. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat ili do preko noći.
Kada ste spremni za posluživanje, ukrasite kolač nasjeckanim jagodama i uživajte,