StoryEditorOCM
SlanoIz bakine kužine

Domaći džem od kupina po starinskom receptu: bez konzervansa i umjetnih dodataka, potrebna su vam samo tri sastojka

Piše SD SPIZA
3. kolovoza 2023. - 07:10

Najljepša su jutra uz fini doručak. Nema ništa ukusnije od hrskavog kruha, maslaca i marmelade, a kao šećer na kraju meditacijskog jutra, i šalice kave u kojoj naprosto ‘guštamo‘. Ako ste ljubitelj ovakvog doručka, pogotovo marmelade, zašto ne biste napravili svoju domaću? I to džem od kupine, kao oda ljetu.

Za ovaj starinski recept iz bakine ‘kužine‘ trebaju vam samo tri sastojka. Priprema je jednostavna, a imat ćete svoj domaći džem bez konzervansa i dodataka za manje od pola sata. Ne brinite! Ako ga nikad niste radili nemojte se obeshrabriti. Recept je vrlo lagan, a slatkoću možete prilagoditi prema svojim željama. Evo kako ga napraviti... 

image
Shutterstock

Domaći džem od kupina

Sastojci:

1 kg kupina
1 kg šećera
200 ml vode

Priprema:

Uklonite peteljke s kupina, detaljno ih operite pod vodom pa stavite sa strane. U manji lonac dodajte šećer i vodu pa sve dobro pomiješajte i stavite na srednje jaku vatru da zakuha. Kad se tekućina malo zgusne, smanjite vatru i dodajte kupine pa nastavite kuhati na laganoj vatri. Kad se na vrhu tekućine pojavi bijela pjena, uklonite je. 

Kuhajte otprilike 30 minuta, a onda malo tekućine odvojite i stavite u drugu posudu pa provjerite gustoću. Džem bi trebao biti malo rjeđi od meda. Kad postignete tu gustoću, džem je gotov i možete ga maknuti s vatre. Ulijte ga u prethodno oprane staklenke i pripazite da budu hermetički zatvorene. Džem čuvajte na suhom i hladnom mjestu, a onda kad se zaželite uživajte u svojoj domaćoj marendi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 00:09