StoryEditorOCM
Slanolikarija

Domaća orahovica na dva načina: donosimo stoljetni, vrlo jednostavan recept i modernu, gurmansku verziju

Piše Spiza SD
24. lipnja 2023. - 08:10

Nema do domaće orahovice. Prava je likarija kad vas muči želudac, profinjen je aperitiv, a može poslužiti i kao zgodan poklon ili suvenir. Sve u svemu, itekako ga se isplati napraviti, a ako se na to odlučite - požurite. Orahovac se radi od mladih, još zelenih oraha, a orasi su takvi otprilike upravo sad.

Donosimo vam osnovni, vrlo jednostavan stoljetni recept, a u nastavku ćete pronaći i gurmansku verziju s dodanim začinima. Predlažemo vam da napravite oba pa jedan koristite kao lekire, drugi kao likariju.

Orahovica

Sastojci:

2 l domaće rakije
1 kg šećera
18 mladih zelenih oraha
1 kg šećera

Priprema:

Orahe operite, dobro zarežite sa čeriti strane ili prerežite napola. Poslažite ih u velike staklenke, miješajući ih sa slojevima šećera. Na kraju sve zalijte rakijom i poklopite.

Posudu držite na sunčanom mjestu 40 dana, povremeno protresite ili promiješajte da se okusi bolje prožmu. Na kraju procijedite, prebacite u boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

 

Aromatizirani liker od oraha

Sastojci:

2 l rakije
20 oraha
80 dag šećera
3 valinin šećera
10 zrna kave
7 klinčića
1 limun

Priprema:

Oprane orahe zarežite, velike prepolovite. Limun narežite na ploške.

U veliku staklenku stavite orahe i limun, dodajte začine i šećer te sve zalijte rakijom. Promiješajte, poklopite i ostavite na stoji na osunčanom mjestu 40 dana na suncu uz povremeno protresanje. Po isteku roka procijedite i ulijte u boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:37