Nema do domaće orahovice. Prava je likarija kad vas muči želudac, profinjen je aperitiv, a može poslužiti i kao zgodan poklon ili suvenir. Sve u svemu, itekako ga se isplati napraviti, a ako se na to odlučite - požurite. Orahovac se radi od mladih, još zelenih oraha, a orasi su takvi otprilike upravo sad.
Donosimo vam osnovni, vrlo jednostavan stoljetni recept, a u nastavku ćete pronaći i gurmansku verziju s dodanim začinima. Predlažemo vam da napravite oba pa jedan koristite kao lekire, drugi kao likariju.
Orahovica
Sastojci:
2 l domaće rakije
1 kg šećera
18 mladih zelenih oraha
1 kg šećera
Priprema:
Orahe operite, dobro zarežite sa čeriti strane ili prerežite napola. Poslažite ih u velike staklenke, miješajući ih sa slojevima šećera. Na kraju sve zalijte rakijom i poklopite.
Posudu držite na sunčanom mjestu 40 dana, povremeno protresite ili promiješajte da se okusi bolje prožmu. Na kraju procijedite, prebacite u boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Aromatizirani liker od oraha
Sastojci:
2 l rakije
20 oraha
80 dag šećera
3 valinin šećera
10 zrna kave
7 klinčića
1 limun
Priprema:
Oprane orahe zarežite, velike prepolovite. Limun narežite na ploške.
U veliku staklenku stavite orahe i limun, dodajte začine i šećer te sve zalijte rakijom. Promiješajte, poklopite i ostavite na stoji na osunčanom mjestu 40 dana na suncu uz povremeno protresanje. Po isteku roka procijedite i ulijte u boce.