StoryEditorOCM
SavjetiSITNICE ČINE ČUDA

Jeste li znali da piletinu prije pripreme treba umakati u mlijeko? Malo truda se isplati - rezultat je genijalan!

Piše SPIZA SD
15. ožujka 2023. - 12:28

Tajna dobre pripreme mesa, osim u dobroj pečenosti, leži i u tome da ono mora biti dovoljno mekano. 

Mesni proizvodi u povijesti su se smatrali luksuznim namirnicama, a njegov "status" i danas plaćamo nešto skupljom cijenom od veganskih proizvoda. Profesionalni i amaterski kuhari zbog toga su uvijek bili u potrazi za trikom koji će im zagarantirano pružiti sočan i mekan "završni proizvod". 

Iako omekšavanje mesa zvuči kao komplicirani postupak, većina alata za ovaj pothvat već se skriva u našoj kuhinji. Najčešći komad mesa, moramo se složiti, u kuhinji "običnog" čovjeka je piletina. Ovo je nekoliko načina pomoću kojih ćete je omekšati prije same pripreme.

Mnogi kuhari za marinadu piletine preporučuju ocat, alkohol i limunov sok, a jedna malo zanimljivija opcija uključuje korištenje papaje. Ako živite u tropskoj klimi ili kupujete papaju u trgovini, možete upotrijebiti njezine nejestive sjemenke za omekšavanje mesa, jer sadrže enzim zvan papain, koji razgrađuje proteine ​​u mesu.

Za omekšavanje mesa može poslužiti i metalni aparat dizajniran upravo za ovu svrhu, ali najinteresantnija opcija je - korištenje mlijeka. 

Iako mlijeko ne smatramo kiselim sastojkom za kuhanje, ono sadrži mliječnu kiselinu. Slično kao što kiseli sastojci poput octa i limunovog soka razgrađuju proteine ​​u mesu, mliječna kiselina djeluje na isti način.

Postoji mišljenje da kalcij u mlijeku također potiče razgradnju piletine, potičući brzinu prirodnog enzima u mesu. Ipak, znanstveni proces koji stoji iza toga još nije u potpunosti shvaćen. Osim svježeg kravljeg mlijeka, za omekšavanje piletine često se koriste i fermentirani mliječni proizvodi - koji sadrže više kiseline nego u običnom mlijeku. Na primjer, jogurt u grčkoj i indijskoj kuhinji i mlaćenica za mariniranje pržene piletine prije nego što se stavi u fritezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2023 12:28