
Kako temperature rastu, sve nam je manje do vrućih napitaka i hladni dobivaju na cijeni. To u slučaju kave znači da ćete na neko vrijeme zaboraviti na veliku s toplim ili koja god varijacija na tu temu je vaš trenutni favorit te prednost dati ledenom napitku s kavom koji je trenutno veliki hit. I ne mislimo na iced coffee.
Čarobna riječ je - affogato.
U prijevodu s talijanskog ta izraz znači "utopljeno", ali nemojte da vas odbiju ružne asocijacije. Jedino što je ovdje utopljeno je sladoled i to, pogađate, u kavi. Pogledajte samo kako to dobro izgleda...
Trenjutno je najpopularniji upravo ovako pripremljena affogato: u šalici obloženoj sladoledom u koju se izravno ulijeva espresso. No ne postoji univerzalni recept za ovaj fini napitak pa ga svatko priprema po svome guštu. Ono što je važno je pritom poštovati dva pravila: da se okus sladoleda koji ste odabrali ne "tuče" s okusom kave (dakle, prekrižite jagodu, limun i slično) i da je kava zaista dobra - dobar, ali ne prejak espresso ili kava iz kafetijere su najbolji izbori.
Jedan od boljih recepata na koje smo naišli uključuje i dodavanje malo kremastog čokoladnog namaza, no taj detalj možete i izostaviti. Iako ne vidimo zašto biste to napravili...
Affogato
Sastojci:
1 espresso ili salica kave iz kaferijere
2kuglice sladoleda od vanilije, čokolade, kave ili karamele
1 žličica Nutelle ili sličnog namaza
malo šlaga (po želji)
Priprema:
U šalicu u kojoj ćete poslužiti affogato ubacite žličicu Nutelle. Napunite je sladoledom. Skuhajte kavu i ulijte ju u šalicu. Vaš izbor je hoćete li je koristiti vruću li ćete pričekati dok se malo ne ohladi. Nećete pogriješiti ni ako na vrh stavite malo šlaga, najbolje onog zaleđenog iz čašice.