StoryEditorOCM
Slano‘baza‘ s tiktoka

Za najbolje browniese koje ste ikad ispekli trebat će vam - zamrzivač. Ova ‘caka‘ jamči savršenu sočnost, pravi je hit

Piše Spiza SD
15. lipnja 2023. - 08:05

Čak i djeca mogu ispeći browniese, ali napraviti baš stvarno dobre browniese nije nimalo lak zadatak. Browniesi su jednostavno zeznuti - tek nijanse u pripremi čine razliku između savršeno sočnih, gnjecavih i presušenih, osobito ako se radi o nekoj od fensi verzija ovog omiljenog kolača, koja podrazumijevaju dodavanje Nutelle, maslaca od kikirikija, namaza od pistacije ili Biscoff kreme.

Srećom, postoje ljudi s viškom vremena i strasti prema kolačima koji ne mogu odoljeti da se ne pohvale svojim spoznajama pa je tako jedan od njih putem TikToka objavio kako je ključni potez u pripremi baš jako dobrih browniesa - pospremanje nadjeva u zamrzivač.

Kako je objasnio, "zamrzavanje slojeva znači da će kolač ostati sočan i ljepljiv, umjesto da zagori i karamelizira se kao što se događa kad ovo radite sa sastojcima sobne temperature." Dakle, da  biste napravili savršene slojevite brownie kolačiće, Nutellu, maslac od kikirikija ili što već želite koristiti najprije trebate rasporedite na papir za pečenje i zamrznuti.

Kad ste spremni za pečenje, ulijte polovicu tijesta u posudu za pečenje i na vrh položite smrznuti nadjev. Zatim preko toga dodajte preostalo tijesto pa kolač ubacite u pećnicu.

Zašto ovo funkcionira? Zbog toga što su sastojci poput maslaca od kikirikija i Nutelle stabilne emulzije koje se brzo zamrzavaju i lako otapaju bez narušavanja kvalitete. Šećeri i masti u maslacu od kikirikija i spomenutom namazu omogućuju da se zamrzavanje bez ikakvih problema jer šećer sprječava stvaranje kristala leda, što inače može utjecati na teksturu.

Baš zbog toga što je za ovaj trik potreban određeni sastav, ne bi vam uspio s voćem poput jagoda ili trešanja: njima bi zamrzavanje i odmrzavanje, a o pečenju da ne govorimo, previše naštetili: uslijed toga za vrijeme pečenja otpustili bi previše tekućine koja bi tijesto učinila kašastim pa se kolač ne bi lijepo ispekao.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:20