StoryEditorOCM
Slanočaroban okus

Vrlo prhki i potpuno neodoljivi keksi rade se od samo tri sastojka, a njihova priprema krši jedno od najvećih pravila

Piše T.S.M.
8. prosinca 2023. - 17:08

Svi bismo željeli što prhkije kekse, ali takve nije jednostavno napraviti. Ponbajprije, s tijestom koje sadrži puno maslaca nije lako baratati, a s druge strane, treba imati stvarno dobar recept s adekvatnim omjerom spomenutog sastojka i brašna. Previše brašna znači tijesto koje je lakše razvaljati, ali isto tako i manje prhke kekse pa su mnogi spremni na kompromise u korist jednog ili drugog sastojka.

Ako su vama draži jako prhki keksi i nije vam se problem možda malo više izgnjaviti ili znate dobar trik za izradu keksa bez puno muke (i nama su poznati neki od njih, pronaći ćete ih ovdje), predlažemo vam da isprobate recept za nevjerojatno prhke keksiće.

Tajna je u tome što se prilikom izrade postupa suprotno jednom od najvećih slastičarskih pravila pri izradi prhkog tijesta, a to glasi da maslac mora biti jako hladan. Upravo se zato pri izradi tog tipa tijesta s maslacem ne smije previše petljati, kako ga se ne bi zagrijalo. No u ovom se slučaju igra po drugim pravilima...

Keksi s maslacem

Sastojci:

375 g brašna
340 g maslaca
130 g šećera u prahu

Priprema: 

Dobro izmiksajte maslac dok ne postane potpuno gladak. Tada polako dodajte šećer u prahu i nastavite miksati dok se sve dobro ne sjedini. Zatim dodajte brašno i miksajte najmanjom brzinom dok se ne dobijete mrvičasto tijesto. Oblikujte ga u kuglu i spremite u hladanjak na pola sata. 

Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi ili između dva lista masnog papira, režite oblike po želji i pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva Celzija 12-15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:01