StoryEditorOCM
Slanofino pecivo

Turski pamuk-kiflići oborit će vas s nogu! Po ovom receptu neodoljivu mekoću čuvaju puna tri dana, evo u čemu je tajna

Piše Spiza SD
24. studenog 2023. - 08:10

Najljepše je jutro započeti uz miris domaćeg peciva, pa ako vam se nije teško malo ranije ustati kako biste zamijesili tijesto, nudimo vam recept za istinsku poslasticu. Bit će koristan i spavalicama, jer odnosi se na kifliće koji su tako dobri da mekoću čuvaju i do tri dana. Riječ je o turskom receptu za njihove poznate pamuk-kifliće.

Njihova tajna je u tome što sadrže, kvasac, prašak za pecivo i ocat, a zahvaljujući toj kombinaciji tijesto se diže kao od šale i jako je mekano nakon što se ispeče.

Neodoljivo pecivo neutralnog je okusa pa trpi raznorazne nadjeve, no toliko je nježno i ukusno da je nekima najdraže samo, tek umočeno u šalicu kakaa ili bijele kave. Uživajte.

Pamuk-kiflići

Sastojci:

9800 g glatkog brašna
100 g maslaca
​10 g suhog kvasca
5 g praška za pecivo
500 ml mlijeka
2 jaja
1 1/2 žlice šećera
1 žlica soli
1 žlica octa

Priprema

Zagrijte mlijeko, otopite maslac i odvojite jednu žlicu..

U toplo mlijeko dodajte šećer i kvasac te promiješajte. Zatim dodajte malo brašna, prašak za pecivo, jedno cijelo jaje i jedan bjelanjak (prostali žumanjak koristi se za premazivanje) otopljeni maslac te ocat pa opet dobro izmiksajte. Dodajte još malo brašna i sol pa promiješajte. Na kraju dodajte preostalo brašno i ručno mijesite desetak minuta dok ne dobijete mekano, ljepljivo tijesto.

Kad ste gotovi, podignite tijesto, u zdjelu dodajte odvojeni maslac pa na njega spustite tijesto, oblikujte ga u loptu pa ga pokrijte i pustite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena.

Mokrim rukama izvadite tijesto iz posude, premjestite ga na pobrašnjenu površinu, podijelite na 16 dijelova te svaki oblikujte u lopticu tako da krajeve presavijete od sredine prema van.

Uzmite jednu kuglicu pa je razvaljajte nauljenim valjkom za tijesto u izduženi oval, a zatim nanesite nadjev po želji (nije obavezno) i zamotajte kiflić. Ponovite s ostalim komadima tijesta pa ih prebacite na pleh  obložen papirom za pečenje, premažite preostalim žumanjkom i pustite da odstoje oko sat vremena.

Pecite ih dvadesetak minuta na 200 stupnjeva. Pečne pokrijte krpom i ostavite da odstoje desetak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:53