StoryEditorOCM
SlanoPoslastica iz djetinjstva

Svi su jeli ovo jelo, a sad ga se sjetimo samo u slučaju nužde. Šteta, baš je ukusno, a još boljim ga čini mali dodatak...

Piše T.S.M.
5. prosinca 2023. - 07:10

Neka smo jela nekoć svi jeli i rado ih pripremali, a danas su gotovo zaboravljena jer su ih potisnuli suvremeniji recepti s modernijijm namirnicama. Neka malo fotogeničnija jela koja bolje izgledaju na Instagramu ili na restoranskom jelovniku. No kao što dobro znamo, dobar izgled nekog jela ne mora nužno ići pod ruku s dobrim okuso, a pored toga, nekim se okusima uvijek lijepo vratiti.

Takav je slučaj i sa sasvim običnom rižom na mlijeku, poslastici iz djetinjstva koja je mnogima bila jedan od prvih jela koja su kušali. Slatkasta i lako probavljiva, kao stvorena je za malu djecu, ali i za sve druge kojima treba malo hranjive utjehe. Nažalost, riže na mlijeku obično se sjetimo u ružnim prilikama, kad imamo određene probavne tegobe pa nam treba za oporavak, doduše u tom slučaju obično bez mlijeka, ali s onom dobro poznatom naribanom čokoladom koja bi nas, kao, trebala malo zavarati...

Promijenite praksu i vratite rižu na mlijeku na svoj jelovnik. Vrlo je zgodna kao doručak, može se pripremiti i sa zdrav(ij)om integralnom rižom te sa zamjenskim mlijekom, a dopušta vam igranje s okusima do mile volje: pored spomenute čokolade u rižu na mlijeku jako lijepo idu orašasti plodovi, cimet i svježe voće. Prepustite se mašti i uživat ćete, a uz jako malo truda i troška.  

Riža na mlijeku

Sastojci:

300 ml mlijeka
150 ml vode
70 g riže
1 vanilin šećer ili 1 žlica šećera
prstohvat soli
dodaci po želji

Priprema:

Kuhajte rižu s malo soli dok nije skoro gotova pa je procijedite od eventualnog ostatka vode.

Dok se riža kuha zagrijte mlijeko s vanilin šećerom. Čim zavrije dodajte mu rižu i kuhajte bez miješanja na umjerenoj temperaturi dok riža ne omekša. Mora ostati rijetko jer će se zgusnuti dok se hladi.

Prebacite u zdjelicu i začinite po želji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:38