StoryEditorOCM
Slanomalo iznnađenje

Splićanka peče savršenu pitu sa smokvama koja u sredini krije pravu slatku delikatesu. Dala nam je recept, super je!

Piše Spiza SD
13. rujna 2023. - 08:05

Dok su smokve u sezoni, toplo vam savjetujemo da ih isprobate u receptima za kolače, a jedan od najjednostavnijih i najboljih je ovaj za fini tart koji smo dobili od splitske chefice Jolande Vitaljić koju pratimo na Instagramu chubbychicbyjolanda.

Zapeo nam je za oko na Jolandinom profilu, a dodatno nas je oduševio kad smo otkrili kako se u kojem se nalazi i istinska delikatesa - frangipane. Riječ je o kremi od badema koja se često koristi upravo u ovakvim slasticama. Ako niste ljubitelj badema ili mislite da će vam priprema frangipanea oduzeti previše vremena, jednostavnija opcija je džem. Po mogućnosti domaći.

image
Bezminica

Tart sa smokvama

Sastojci:

Tijesto

200 g univerzalnog brašna
1 žličica cimeta
prstohvat soli
90 g maslaca
1 žlica sitnog šećera
30 ml hladne vode
1 žumanjak (od malog jajeta)

Nadjev:

100 g badema
50 g šećera
1 vanilin šećer
korica od jednog limuna
2 bjelanjka
60 g maslaca
10 zrelih smokava 

Priprema:

Sve sastojke za tijesto izmiksajte u sjeckalici ili u posudi za miješanje samostojećeg miksera s nastavkom s lopaticom. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak dok se ne ohladi, oko 2 sata. Ako tijesto spljoštite u veći disk, brže će se ohladiti i morat ćete čekati kraće.

Za nadjev pomiješajte sve sastojke osim smokava u sjeckalici.

Smokvama uklonite peteljke. Male i srednje smokve narežite na četvrtine, velike na šestine ili osmice.

Zagrijte pećnicu - 180 C ako koristite ventilator, ako ne 200 C

Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje na veličinu kalupa za tart. Bilo bi dobro obložiti kalup za tart papirom za pečenje.

Na tijesto rasporedite nadjev. Narezano voće što bolje rasporedite na nadjev te tart stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 do 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:53