StoryEditorOCM
Slanoslatke uši

Slatki, mekani i puni maslaca: hrskavi francuski keksići tope se u ustima, a za pripremu su potrebna samo 2 sastojka!

Piše SD SPIZA
5. srpnja 2023. - 18:45

Palmiers su francuski hrskavi keksići i mnogo bi se složili najjednostavnija slastica. Slatki su i puni maslaca i tope se u ustima zbog čega će definitivno, nakon posluživanja, nestati u tren oka! Male elegantne slastice su idealni zalogajčići uz kavu ili čaj, a zbog jednostavnosti pripreme odlična su i ideja za večernje sate kad nas uhvati žudnja za slatkim. 

Priprema je jednostavna, a potrebna su vam samo 2 sastojka: lisnato tijesto i šećer. Mi smo u ovom receptu uključili i izradu vlatitog, domaćeg lisnatog tijesta, ali ako ste u ‘strci‘ s vremenom ili vam se jednostavno ne da provoditi puno vremena u kuhinji, možete iskoristiti i kupovno lisnato tijesto koje će samo trebati razvaljati i odmah posudit šećerom i cimetom.

Nadamo se da ćete uživati u ovim slatkim zalogajima koliko i mi. Sastojke možete prilagoditi kao i začine te napraviti i slanu verziju hrskavih keksića. 

Palmiers

Sastojci:

150 g brašna
prstohvat soli
150 g maslaca zamrznutog
5-6 žlica ledene vode
100 g šećera
2 žličice cimeta

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte izribani maslac. Sve pomiješajte kako bi se i brašno uhvatilo za maslac. a zatim sve nakapajte ledenom vodom pa ponovno dobro poiješajte dok se sastojci prožmu. Umijesite tijestko, ali ne previše, kako se ne bi zagrijalo jer će poslije biti žilavo. Tijesto oblikujte u male kvadrate pa ih omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku - najmanje 30 minuta.

Kad je tijesto odstajalo, razvaljajte ga u pravokutnik pa ga na duljoj stranici preklopite na trećine, kao pismo. Zatim tijesto ponovno spremite u hladnjak, a zatim još jednom razvaljajte i preklopite. Proces ponovite još jednom pa nakon poslijednjeg hlađenja tijesto prerežite na pola i svaku polovicu posebno zamotajte u foliju te stavite u hladnjak najmanje na još sat vremena.

Potom svaki komad tijesta razvaljajte na tanko te posipte miješavinom šećera i cimeta. Obje strane smotajte tako da se dotaknu u sredini, a zatim ga pažljivo narežite na komade debljine otprilike 5 mm.

Tijesto posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite do 9 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Zatim pažljivo okrenite svako pecivo i pecite još 3-5 minuta. Izvadite sve na rešetku i ostavite da se ohlade. Za pripremi slatkog tijesta možete koristiti i lisnato tijesto pa ćete malo ubrzati proces pripreme.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:27