Hladni dani kao stvoreni su za jela od graha, a jedno od najpoznatijih jela od graha na ovim prostorima je... da vas čujemo? Hm, pitanje je znate li uopće za njega, jer više nije toliko uobičajeno.
Riječ je o nekadašnjem velikom balkanskom specijalitetu, porijeklom iz Makedonije, kojeg se možda sjećamo iz djetinjstva, bilo da su nam ga pripremale bake ili da smo na njega znali naći u kuharicama i kuharskim emisijama.
Glavni sastojak mu je, naravno, grah i to tetovac, a za specifičan okus zaslužni su luk u ogromnim količinama, začini poput crvene paprike i feferona te osobit način pripreme, koji uključuje pečenje u pećnici. Taj se dio obično obavlja glinenim posudama, no poslužit će vam i obična vatrostalna.
Gravče na tavče
Sastojci:
1 kg graha tetovca
500 g luka
200 g mrkve
150 g slanine
1 žlica slatke crvene paprike
2 žlice koncentrata rajčice
2 režnja češnjaka
1 feferon
peršin
sol, papar
Priprema
Potopite grah preko noći ako koristite suhi. Koristite li konzervirani ocijedite ga, ali tekućinu sačuvajte.
Pirjajte sitno nasjeckani luk i narezanu slaninu pa im dodajte češnjak, kratko pirjajte pa dodajte koncentrat rajčice i začine osim peršina.
Dodajte vodu od graha i grah, kratko prokuhajte pa prebacite u posudu za pečenje, rasporedite i pecite na 200 stupnjeva Celzija oko pola sata, odnosno dok se ne stvori zapečena korica.