StoryEditorOCM
Slanospecijalite

Sjećate li se ovog jela? Nekoć su ga svi pripremali, a savršeno je za hladne dane. Ovo je tajna okusa koji se pamti...

Piše T.S.M.
8. prosinca 2023. - 11:43

Hladni dani kao stvoreni su za jela od graha, a jedno od najpoznatijih jela od graha na ovim prostorima je... da vas čujemo? Hm, pitanje je znate li uopće za njega, jer više nije toliko uobičajeno.

Riječ je o nekadašnjem velikom balkanskom specijalitetu, porijeklom iz Makedonije, kojeg se možda sjećamo iz djetinjstva, bilo da su nam ga pripremale bake ili da smo na njega znali naći u kuharicama i kuharskim emisijama.

Glavni sastojak mu je, naravno, grah i to tetovac, a za specifičan okus zaslužni su luk u ogromnim količinama, začini poput crvene paprike i feferona te osobit način pripreme, koji uključuje pečenje u pećnici. Taj se dio obično obavlja glinenim posudama, no poslužit će vam i obična vatrostalna.

Gravče na tavče

Sastojci:

1 kg graha tetovca
500 g luka
200 g mrkve
150 g slanine
1 žlica slatke crvene paprike
2 žlice koncentrata rajčice
2 režnja češnjaka
1 feferon
peršin
sol, papar

Priprema

Potopite grah preko noći ako koristite suhi. Koristite li konzervirani ocijedite ga, ali tekućinu sačuvajte.

Pirjajte sitno nasjeckani luk i narezanu slaninu pa im dodajte češnjak, kratko pirjajte pa dodajte koncentrat rajčice i začine osim peršina.

Dodajte vodu od graha i grah, kratko prokuhajte pa prebacite u posudu za pečenje, rasporedite i pecite na 200 stupnjeva Celzija oko pola sata, odnosno dok se ne stvori zapečena korica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 13:50