StoryEditorOCM
Slanojeste li za ejjah?

Omlet s dodatkom koji će vas oduševiti: s druge strane Mediterana pripremaju jako dobro jelo s jajima, ukusno i ‘kripno‘

Piše Spiza SD
16. listopada 2023. - 09:43

Da, zahladilo je, a s padom temperature mnogima će narasti apetit. Kašice i peciva danas nam neće biti dovoljni za održati sitost, a ako vam odmah ujutro nije mrsko malo se zabaviti po kuhinji, imamo rješenje - i to kakvo. S druge strane Mediterana stiže nam recept za jelo koje se naziva ejjah i podsjeća na omlet. Zato ga i nazivaju libanonskim omletom.

Pravi se od, jasno, jaja, ali uz dodatak brašna, pa je ‘kripniji‘ od klasičnog omleta. Ne, brašno nije dodatak za koji smo vam obećali da će vas oduševiti, mislili smo na dodatak za okus. Mladu kapulicu i to puno nje. Jelu će dati slatkoću i pikantnost te sve učiniti puno zanimljivijim.

Želite li autentičan okus ovog jela, dodat ćete mu i sjeckani korijandar te svježu metvicu, koja eće se, ujedno, pobrinuti da vam tako puno mlade kapulice ne naškodi, a trebala bi, nadajmo se, pomoći da vam dah ostane na prihvatljivoj razini svježine. Ne zaboravite i začine koji se obilno koriste u tamošnjoj kuhinji: klinčiće, kim, cimet, papar...

Prema tradiciji ovo se jelo služi uz beskvasne pogačice i lebneh, vrstu gustog, kremastog jogurta.

Libanonski omlet

Sastojci:

6 jaja
2-3 mlada luka
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice brašna
1 žlica sjeckane metvice
1 žlica sjeckanog korijandera
​½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
¼ žličice papra
po ukusu mljevenog cimeta, klinčića i kima

Priprema:

Pomiješajte jaja, brašno, prašak za pecivo, sol i začine. Ubacite nasjeckani korijandar, metvicu i mladi luk.

Zagrijte ulje u velikoj tavi, ulijte smjesu s jajima i pecite dok ne porumeni s donje strane (provjerite odižući omlet lopaticom) pa okrenite i pecite dok nije gotovo.

Poslužite s pita kruhom i lebnehom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:58