StoryEditorOCM
Slanohrskavo i fino

Od zdravog povrća do delikatese: na ovaj način bit će kremast i pun okusa, čak i ako ga niste voljeli, zaljubit ćete se

Piše Spiza SD
23. listopada 2023. - 08:10

Povrće je na glasu kao iznimno zdrava namirnica sa širokim spektrom koristi za naše zdravlje, a  tamnozeleni lisnato smatra se najzdravijom vrstom povrća. Bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima, dostupno je tijekom cijele godine i prikladno za prehranu svih uzrasta.

image
Patricia Meaille/Biosphoto Via Afp

Zvijezda među tamnozelenim lisnatim povrćem je špinat, bilo kao prilog, "primo piatto" ili jedna od namirnica u glavnome jelu. Nažalost, neki ga izbjegavaju jer im nije baš po guštu, a to je prava šteta jer špinat, bilo da je kuhan, blanširan ili dodan u različite vrste jela, donosi svoj jedinstveni okus i hranljive vrijednosti na svaki stol.

image
Soleil Noir/Photononstop Via Afp

Ako ovu namirnicu pripremate uvijek na isti ili sličan način, vrijeme je da isprobate recept za zapečeni špinat! Zahvaljujući ovom jelu, koje podsjeća na lazanje s puno sira, ali bez kora, ponovno ćete se zaljubiti to zdravo povrće, a ako ga do sada baš i niste pretjerano voljeli, zavoljet ćete ga.

Možete ga poslužiti kao prilog, ali i kao glavno jelo. 

image
AFP

Zapečeni špinat

Sastojci:

500 g špinata
100 g slanine
1 dl mlijeka
1 ljutika
1 češanj češnjaka
100 g krem sira
150 g sira (gauda)
50 g parmezana
2 žlice krušnih mrvica
sol
papar

Priprema:

Špinat operite, otresite višak vode te ga nasjeckajte. Sitno narežite pancetu i kratko ju popržite. Zatim dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i nastavite pirjati još par minuta. Dodajte i sjeckani češnjak i kratko ga pirjajte dok ne zamiriši. Potom dodajte i špinat te ostavite na vatri još minutu do dvije uz stalno miješanje. Pomiješajte mlijeko i krem sir, sol i papar te dobivenu smjesu dodajte u špinat. Kratko kuhajte uz miješanje. Smjesu sa špinatom ravnomjerno rasporedite na dno nauljene posude za pečenje te po vrhu pospite krušne mrvice, ribani sir i parmezan. Pecite 15-20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužite dok je još toplo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 21:23