StoryEditorOCM
SlanoLENKIN SLATKI KANTUN

Naša novinarka ima recept za pet! Slasna torta od maline i kokosa ima samo jedan problem - treba je pustiti da prenoći

Piše Lenka Gospodnetić
19. lipnja 2023. - 08:05

Jedna od najljepših torti na bazi cheesecakea za mene je ona s kombinacijom kokosa i maline. Priprema je jednostavna, no vremenski nešto zahtjevnija - ipak je riječ o hladnoj slastici, koja je, k tomu, izuzetno ukusna ali i zdrava. Može li bolje?

Može! Ukoliko ovu tortu propisno ukrasite, bit će prekrasno iznenađenje za rođendan ili kakvu drugu prigodicu, ne morate nužno naručivati skupe torte uokolo. Dovoljno je u ovu ljepoticu zabosti odgovarajući topper - i eto slavlja!

Kokos, ne zaboravimo, obiluje nizom korisnih masti i vlakana za zdrava crijeva, k tomu je lišen glutena (brašno). Malina je, pak, voćna poslastica s vrlo malim indeksom šećera, ali zato bogata vitaminima i antioksidansima kojima i inače obiluje crveno bobičasto voće.

A sad, tehnički dio. Počinjemo od baze, klasika: za tortu manjeg promjera ide pola kutije mljevenih digestive keksa i šaka mljevenih bajama (zbog granulacije), te pola šalice kokosova brašna. Pola pakiranja otopljenog maslaca umiješati u tu "suhu tvar", utisnuti u kalup za tortu obložen acetatnom trakom. Staviti u frižider dok radimo ostalo.

image
Privatni album

Cheese-smjesa (bijela): jedno pakiranje posnog sira, jedna konzerva kondenziranog kokosovog mlijeka (masnijeg), jedan veliki grčki jogurt, četiri kesice vanilijinog šećera i malo soka limete (od pola ploda); izmiješati mikserom i dodati kesicu instant-želatine te malu šalicu kokosovog brašna. Kratko promiksati da se sve poveže pa izliti na podlogu. Opet u frižider.

Malina-dio (crveni): pakiranje smrznutih malina otopiti, dodati šalicu šećera (bijeli kristal) te malo preljeva jagoda (ili nekoliko žlica pekmeza od jagoda/malina, zbog boje) pomiješati i izmiksati štapnim mikserom. Dodati dvije kesice instant-želatine ili šest listića otopljenih prema proceduri na pakiranju, bitno je ne štedjeti na toj komponenti jer je crvenkasta smjesa žitkije teksture i treba joj više veziva da se stegne! Nije zgorega dodati ni koju žlicu svježeg sira ili mascarponea, onda će biti više ružičasta smjesa, kao na fotografiji.

Opet promiksati štapnim mikserom i pažljivo izliti na bijeli dio. U frižider preko noći!

Ukras: istući mliječni šlag skupa s malo posnog sira i kesicom burbon-vanilije, te jednom kesicom šlag-fixa. Staviti u slastičarsku vreću i napraviti "ružice" od tog šlaga ujutro, kad torta "prenoći".

Na sam vrh dodati svježe maline i grubo sjeckane (ne mljevene) pistacije, ili srebrne ukrasne kuglice (jestive, dakako). Vratiti na još pola sata u frižider, a onda može na stol.

Uživajte u okusu maline i kokosa, uz koji će fino sjesti čaša rosea ili kava po ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:02