StoryEditorOCM
Slanobrzi zalogaji

Idealna pratnja pivu i vinu: crostini će vas spasiti kad vam banu gosti, pripremit ćete ih u čas posla po ovom receptu

Piše SD SPIZA
16. siječnja 2024. - 19:45

Tko bi odolio ovim zlatnim, hrskavim i ukusnim zalogajčićima? Slični su bruschettima, te, iako postoji značajna razlika, jedno je sigurno - jednako su slasni i fini!

Crostini su popularno talijansko predjelo koje kombinira male hrskave zalogaje kruha, premazane maslinovim uljem i prepečene u pećnici do savršenstva nudeći savršen kontrast kremastim namazima ili umacima te različitim dodacima.

Za razliku od bruchetta, crostini se poslužuju s većim izborom dodataka, obično su manji i premazani uljem prije pečenja te se rade od baquetta.

Svoje korijene vuku još iz srednjeg vijeka kada su talijanski težaci obroke konzumirali na kriškama kruha zbog praktičnosti u polju, gdje keramički tanjuri nisu bili uvijek dostupni. Iako je početak ovog jela skroman, danas je poznato diljem svijeta kao idealno predjelo za zabave i druženja, koje se odlično slaže uz pivo i vino.

Njihova priprema zahtijeva minimalan trud, ali uz malo mašte, mogu postati zvijezde svakog okupljanja. Nema strogo određenih pravila za kombinacije sastojaka na prepečenim kriškama kruha, pa iskoristite sve što volite i eksperimentirajte s okusima i teksturama.

image
Shutterstock

Crostini

Sastojci:

kruh narezan na kriške
maslinovo ulje
dodaci po želji (više ideja u nastavku)

Priprema:

Kruh nasijecite po sredini, kako bi dobili veću površinu za sve sastojke pa ga posložite na lim obložen papirom za pečenje.

Kriške kruha premažite s obje strane maslinovim uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Pecite desetak minuta dok ne postane hrskav.

Kad je gotov izvadite ga iz pećnice i ostavite da se malo ohladi pa posložite nadjeve i poslužite toplo!

Ove kombinacije nadjeva su naši favoriti:

Krem sir, pekmez od luka, smokve, svježi timijan
Ricotta sir, pršut, svježi bosiljak
Pasirani grašak, mozzarella, klice graška i role od tikvica
Pečene rajčice, ricotta sir, panceta, rikola
Riotta sir, zapečene gljive, začinsko bilje
Zapečeno grožđe, ricotta sir, začinsko bilje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:09