
Kad se zaželite dobre, krepke i zasitne juhe, sjetite se ovog jela i pripremite ga, nećete pogriješiti. Riječ je o receptu sa sjevera Europe, preciznije iz Škotske, gdje se stoljećima priprema pod nazivom cullen. Ime duguje gradu Cullenu na sjeveroistočnoj obali Škotske, a priprema se od krumpira, luka i dimljene ribe. Izvorno se koristi vahnja (Škoti je zovu haddock), no kako nismo baš sasvim sigurni hoćete li vahnju, dimljenu ili kakvu god, uspjeti pronaći u našim trgovinama, savjetujemo vam da je zanijenite dimljenom oradom, pastrvom ili lososom.
Cullen
Sastojci
400 g krumpira
250 g dimljene vahnje
250 ml punomasnog mlijeka
1 srednji luk
½ male vezice peršina ili vlasca
1 žlica maslaca
sol
Priprema:
Otopite maslac, dodajte nasjekani luk i pirjajte ga dok ne postane proziran i počne se karamelizirati. Dodajte krumpir narezan na kockice i 300 ml vode te pustite da zavrije. Malo smanjite vatru i kuhajte 10-15 min.
U međuvremenu odvojeno kuhajte vahnju u mlijeku na kaganoj vatri oko 5 minuta ili dok ne omekša. Ribu izvbadite i stavite na tanjur, mlijeko sačuvajte. Kad se riba malo ohladi izvadite joj kosti ako ih ima i natrgajte je na komadiće.
U lonac s krumpirom dodajte mlijeko i komadiće ribe te kuhajte još 5 minuta. Začinite i pospite peršinom ili vlascem.