StoryEditorOCM
Slanoisprobajte

Gusta juha od krumpira po ovom je receptu brzo gotova i puna okusa, a posebnu joj aromu daje delikatesni dodatak

Piše Spiza SD
20. studenog 2023. - 12:29

Kad se zaželite dobre, krepke i zasitne juhe, sjetite se ovog jela i pripremite ga, nećete pogriješiti. Riječ je o receptu sa sjevera Europe, preciznije iz Škotske, gdje se stoljećima priprema pod nazivom cullen. Ime duguje gradu Cullenu na sjeveroistočnoj obali Škotske, a priprema se od krumpira, luka i dimljene ribe. Izvorno se koristi vahnja (Škoti je zovu haddock), no kako nismo baš sasvim sigurni hoćete li vahnju, dimljenu ili kakvu god, uspjeti pronaći u našim trgovinama, savjetujemo vam da je zanijenite dimljenom oradom, pastrvom ili lososom.

Cullen

Sastojci

400 g krumpira 
250 g dimljene vahnje
250 ml punomasnog mlijeka
​1 srednji luk
½ male vezice peršina ili vlasca
1 žlica maslaca
sol

Priprema:

Otopite maslac, dodajte nasjekani luk i pirjajte ga dok ne postane proziran i počne se karamelizirati.  Dodajte krumpir narezan na kockice i 300 ml vode te pustite da zavrije. Malo smanjite vatru i kuhajte 10-15 min.

U međuvremenu odvojeno kuhajte vahnju u mlijeku na kaganoj vatri oko 5 minuta ili dok ne omekša. Ribu izvbadite i stavite na tanjur, mlijeko sačuvajte. Kad se riba malo ohladi izvadite joj kosti ako ih ima i natrgajte je na komadiće.

U lonac s krumpirom dodajte mlijeko i komadiće ribe te kuhajte još 5 minuta. Začinite i pospite peršinom ili vlascem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:09