StoryEditorOCM
Slanonajljepše raspucani

Crinckle keksi bez mrvice brašna: po ovom receptu imaju osobito dobar okus, a snježni efekt uvijek ispadne baš savršeno

Piše T.S.M.
10. prosinca 2023. - 10:10

Čokoladni keksići koji podsjećaju na šišarke prekrivene snijegom veliki su hit tijekom cijele zime, a osobito u doba adventa. Popularni crinckle keksići ili kako se kod nas zovu - raspucanci, ovih će se dana peći naveliko, a ako su i vama u planu, nudimo vam recept po kojem će biti još bolji. I k tome bez mrvice brašna!

Tajna je u tome što se ovim raspucancima dodaje malo ekstrakta gorkog badema, zahvaljujući čemu okusom podsjećaju na fine amarette.

image
Shutterstock

Evo vam i trik za što bolji snježni dojam: najprije ih umočite u kristal šećer, a zatim ih dobro uvaljajte u šećer u prahu. Sad znate što čini najbolje i najfinije crinckle keksiće  Ne samo da će biti jako atraktivni, nego će mamiti okusom i mirisom, a bit će pogodni i za one koji ne smiju konzumirati pšenicu i slične žitarice.

Svakako isprobajte!

Super fini crinckle keksići

Sastojci

200 g šećera + još za valjanje
180 g sitno mljevenih badema 
15 g kakaa
2 bjelanjka
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice ekstrakta badema
1/4 žličice limunovog soka
prstohvat soli
šećer u prahu

Priprema

Pomiješajte bademovo brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sol.

Istucite snijeg od bjelanjaka kojima ste dodali sok od limuna pa ga pomiješajte sa suhim sastojcima. Dodajte i ekstrakt badema pa miješajte dok ne dobijete mekano, ljepljivo tijesto.

Uz pomoć žličice oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu.

Rasporedite ih po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje, ostavljajući oko 2,5 centimetra razmaka među kolačićima pa ih po želji malo pritisnite ako želite plosnatije keksiće ili ih ostavite u obliku okruglice, ako volite punašnije.

Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva oko 25 minuta, dok im površina ne popuca. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade nekoliko minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:55