StoryEditorOCM
Slanoizvrsna ideja

Čak i ako mrzite poriluk, ovo bi vam se jelo moglo jako svidjeti. Jednostavnim postupkom dobit ćete pravi specijalitet

Piše Tea Sumić Miletić
24. siječnja 2024. - 17:00

Poriluk je zdrav, hranjiv te poprilično povoljan, no neki ga jednostavno ne mogu smisliti. Za sve takve pronašli smo recept po kojem se od tog sasvim običnog povrća može napraviti istinski specijalitet. Ovako pripremljen poriluk oduševit će čak i one koji ga "ne mogu ni u štampu".

Prema receptu koji vam donosimo u nastavku, poriluk se ne kuha niti se pirja već se - peče. I to se baš dobro ispeče, da mu vanjski sloj zagori do crne boje. Nemojte se nimalo uzrujavati, najzagoreniji dio se baca. On je svoje odradio - dosadnjikavom poriluku dao je divnu aromu po dimu.

image
Shutterstock

Na ovaj način pripremljen poriluk poslužuje se uz jedan fantastičan umak na bazi sira i začinskog bilja, a ako vam to nije po volji, postoji druga opcija koja uključuje nešto nalik pestu od začinskog bilja i orašastih plodova. Vjerujemo da je na ovaj način pripremljen poriluk također jako dobar i uz popularni humus te uz slične namaze od mahunarki, no možda ga ne bi bilo loše ubaciti u tjesteninu, s malo krem sira ili vrhnja za kuhanje, ili pak u rižot...

Nove mogućnosti samo nam se nižu dok maštamo o divnom okusu inače sasvim prosječne namirnice, ako poriluk već niste probali na ovaj način, što prije to ispravite. Slijedi recept.

Pečeni poriluk 

Sastojci:

3 poriluka 
200 g ricotte
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice svježeg začinskog bilja po želji
1 žlica sjemenki tikve
1 žlica sjemenki suncokreta
1 žlica oraha ili badema
3 žličice soka od limuna
1/8 žličice pahuljica čilija
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Poriluku odrežite zeleni, lisnati dio pa ga sačuvajte za drugo jelo. Stabljike prerežite po širini na pola pa ih pecite na otvorenom plamenu plinskog štednjaka dok im vanjski sloj ne pocrni.

Izgoreni dio odstranite, poriluk posložite u lim za pečenje, poškropite uljem i pospite solju pa sve dobro utrljajte te pecite na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok ne omekša.

U međuvremenu tostirajte sjemenke i orašaste plodove pa ih grubo nasjeckajte. Dodajte ih u ostatak ulja, ubacite pahuljice čilija i sve kratko zagrijte, pustite da se malo ohladi pa dodajte limunov sok.

U ricottu dodajte začinsko bilje, sol i papar pa promiješajte.

Na tanjur za posluživanje nanesite sir, po njemu složite poriluk, preliojte ga umakom sa sjemenkama i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:52