Prostorijanostalgija

Stolice naše prošlosti i sadašnjosti u Galeriji HDD-a

Piše PSD.
23. studeni 2013. - 18:25
U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva priređena je zanimljiva izložba koja ne govori samo o dizajnu, nego i o sveprisutnoj prošlosti. Riječ je o izložbi naziva “Sport, zdravlje, ugostiteljstvo, obrazovanje, kultura i rad – stolice iz TMN Jadran 1980-ih”. Izložba je koncentrirana na tri linije proizvoda - Ergoline, Modres i Uni87, koje je za tvornicu “Jadran” osamdesetih godina prošlog stoljeća dizajnirao Mladen Orešić u suradnji s Marijanom Orešićem.

Ono što je zanimljivo kod ove izložbe stolica iz 80-ih jest njihova sadašnjost. Ono što stolce Ergoline, Modres i Uni87 čini toliko intrigantnima danas jest upravo njihova perzistentna prisutnost u brojnim sferama svakodnevnog života od osamdesetih godina, kada su nastale, pa sve do danas. Sva tri predstavljena programa nastala su u okviru tvornice namještaja “Jadran” tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, što je još radikalnije iz tri razloga.

Prvi je taj što je riječ o stolcima, omiljenoj tipologiji svakog produkt i industrijskog dizajnera i mnogih arhitekata. Drugi je iznimno širok raspon javnih namjena koje ovi stolci, kad se postave jedan do drugog, pokrivaju: Ergoline je zaživio u poslovnim uredima; Modres je izvorno vezan uz ugostiteljstvo, a našao je mjesto i u visokoškolskim institucijama i kulturnim ustanovama; Uni87 sveprisutan je u sportskim dvoranama, zdravstvenim objektima i kolodvorima. Treći razlog je, pak, kvantitavna dimenzija prva dva – goleme, danas nezamislive šesteroznamenkaste brojke u kojima su se, osobito Uniji i Modresi, proizvodili i distribuirali.

SD