ProstorijaTRIJUMF DOMAĆIH STUDENATA

Modularne kućice za suživot djece i 'penzića´: evo kako izgleda jedinstven ekološki koncept mladih inovatora koji je osvojio žiri Londonskog festivala arhitekture

Piše Gabrijela Radanović

Netom prije nego što je hrvatska nogometna momčad u Rusiji potukla Engleze, na drugom planu ih je pobijedila šačica studenata, sudionika Londonskog festivala arhitekture. Zagrebački studenti druge godine Studija dizajna Sara Dobrijević, Mia Dragičević i Marin Nižić te polaznici druge godine Arhitektonskog fakulteta Rea Geštakovski i Marko Blažević, osvojili su nagradu "International Finsa Award" (IFA) za najinovativniji projekt.

Naime, Španjolska tvornica recikliranog drva "Finsa", već nekoliko godina u sklopu spomenutog festivala u Londonu organizira međunarodno natjecanje koje ima za cilj poticati studente dizajna i arhitekture da istraže i redizajniraju korištenje drveta i ostalih ekoloških i reciklirajućih materijala u graditeljstvu.

Svake godine mijenja se tema festivala, tako su prošle godine od studenata tražili osmišljavanje prijenosnog mobilnog centra kao privremenog staništa za izbjeglice, dok su ove godine zahtijevali arhitektonski ili urbanistički prostor koji služi za spajanje dvije "polarne" generacije - djece vrtićke dobi i umirovljenika.

Simbolika sigurnosti i zajedništva
Kroz projekt su zagrebački studenti dizajnirali arhitektonske module od kojih je izgrađen njihov projekt naziva "Land", baziran na arhetipskom obliku kuće, pokušavajući reflektirati simboličke vrijednosti doma i sigurnosti, kao prostora zajedništva, učenja i odrastanja.

- Krenuli smo od koncepta stvaranja male osnovne jedince koje oblikovno sliče na stereotip kućice - kockica s običnim krovom. To je u biti jedan čelični okvir na koji se stavljaju ploče od različitih materijala za različite funkcije. Ovisno koja se ploča postavi na koji okvir, mijenja samu funkciju kućice koja može biti kuhinja, staklenik, igraonica, prostor za mirovanje, wc... Namještaj je također napravljen da se spaja na okvir - započinje priču o nevjerojatnom projektu Marin, 20-godišnji student dizajna i dio peteročlanog pobjedničkog tima.

Složivost cijelog tog sustava doprinijela je tome da je mobilan, jer su svi ti dijelovi plošni i može ih se pospremiti u malo mjesta. Gdje god se pojavi potreba, s dizajniranim modulima postavi se "pop-up" grad spreman za nove "građane".


Posebnost ove inovativne priče je što njihov "Land" projekt, prepoznaje znanje akumulirano u starijoj populaciji ali i visok kapacitet učenja svojstven najmlađima te ih kombinira u sustav kuriranih intergeneracijskih radionica. Upravo to je ključ njihova uspjeha, jer su pažnju usmjerili na dizajniranje cijelog sustava, a ne samog prostora djelovanja te dvije skupine ljudi.

Tri sfere na kojima počiva selo
- Kroz istraživanje smo napravili sustav prednosti i mana obje dobne skupine, te smo kroz radionice u na kojima su umirovljenici voditelji, a djeca ta koja su željna znanja, definirali tri glavne radionice u malom selu prepunom modularnih kućica. Jedna je permakultura, odnosno kućica u kojoj je staklenik i kuhinja za uzgoj i pripremu hrane.

Osmislili smo reciklažnu kućicu, u kojoj se uči o iskorištavanju otpada, a treća radionica je alatnica ili maketarnica, gdje bi dijete, u slučaju da pukne stolica, prišlo starijem čovjeku s kojim će skupa popraviti stolicu - pojašnjava Marin zamišljeni koncept cijelog projekta koji je osvojio simpatije šesteročlanog žirija.

Rad su mentorirale doc. Ivana Fabrio sa Studija dizajna i Mia Roth Čerina s Arhitektonskog fakulteta.
Dizajneri ističu kako je i njihova međusobna suradnja s arhitektonskim dijelom tima, bila iznimno zanimljivo iskustvo.

- Svi misle da arhitekti i dizajneri teško surađuju, jer su arhitekti prizemljeni i razumiju što je moguće a što ne, a mi dizajneri smo uvijek u oblacima. Tu smo se najviše razilazili, jer smo u početku forsirali istraživanje, dok njima to nije bilo jasno, nego su odmah krenuli projektirati i dolazili s idejama kako da izgleda ta kućica. Tako da je tu bilo potrebno puno strpljenja u komunikaciji - iskreno će naš sugovornik.

No, nakon preko dva mjeseca rada i neprospavanih noći, čini se da je svaka uložena minuta u inovativan domaći projekt, bila zlata vrijedna. Zamislite se samo u zelenilu, na selu, u maloj kućici koju možete sklopiti i prilagoditi svome raspoloženju i interesima. Samo zamislite.


Ideja oživljava u Francuskoj
Ova inovativna ideja mogla bi uskoro zaživjeti i u stvarnosti.
- Postoje još dvije faze natječaja. Prvi je da bi trebali s drugim timom iz Indonezije i tvornicom iz Španjolske pregovarati te spojiti njihov dizajn i naš. To bi se trebalo realizirati u Francuskoj, a druga faza je da se još dalje taj projekt razvija, tako da će to trajati neko vrijeme. Ova prva faza u Francuskoj, trebala bi se realizirati tijekom ove godine - kaže dizajnerski član tima.