Scena Zdravlje

dr. Bojan Tomić nudi novo rješenje

PRF - revolucionarna metoda korištenja matičnih stanica u stomatologiji

dr. Bojan Tomić nudi novo rješenje

Vjerojatno ste se više puta susreli s činjenicom da sami sebi najbolje možemo pomoći. Naše tijelo ima prirodnu sposobnost samoizlječenja, a u tom procesu veliku ulogu imaju matične stanice koje se korištenjem PRF metode primjenjuju i u stomatologiji. PRF metodom kroz aktivaciju matičnih stanica iz tijela obnavljaju se nova tkiva,te se dokazano znatno unapređuje cijeljenje te ubrzava proces i kvaliteta svakog operativnog zahvata. Tehnika centrifugiranja i razdvajanja krvnih stanica od plazme u medicinsko-rekonstrukcijske indikacije razvijena je kasnih devedesetih godina prošlog stoljeća.

PRF je skraćenica za pojam platelet-rich fibrin što u prijevodu znači "trombocitima obogaćen fibrin". U novije vrijeme se u naprednijim stomatološkim zahvatima fibrin koristi zbog boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva, te služi kao idealna priprema za kirurške zahvate koji prethode implantatima. Na pitanja o korištenju PRF metode u stomatologiji odgovara nam dr. Bojan Tomić iz Stomatološke ordinacije dr.Tomić.

Kako izgleda PRF proces i koje su njegove prednosti?
 - PRF je potpuno sigurna i bezopasna metoda iz razloga što se koristi isključivo pacijentova krv. Proces započinje vađenjem krvi koja se daljnjom obradom kroz koagualaciju centrifugom u za to predviđenom stroju odvaja. Odvajanje krvi od crvenih krvnih stanica je vrlo brz (13 minuta) i jednostavan proces kojim se dobiva plazma i fibrin koji se kasnije koriste kao biološki autotransplatant.Postavljanje fibrina i plazme na isto mjesto nakon ekstrakcije zuba ubrzava proces zarastanja, proces prihvaćanja implantata te sam proces ugradnje implantata čini bržim i sigurnijim, te nadasve bezbolnim za pacijenta. Jednostavan proces ipak zahtijeva stručno i educirano osoblje te individualni pristup u kojem će pacijentu biti objašnjene sve prednosti i eventualni rizici.

Koje su sve primjene PRF metode?
 - PRF se u osnovi koristi u rekonstruktivnim zahvatima vezano za dentalnu implantologiju u slučajevima nedostatka vertikalne i horizontalne dimenzije koštane strukture, otežanih cijeljenja u ustima, nakon vađenja zuba, operativnih zahvata, podizanju maksilarnih sinusa, liječenju komplikacija uzrokovanim perimplantitisom, a u zadnje vrijeme koristi se i u estetskoj kirurgiji lica budući da je plazma prirodni filer. Ovu metodu preporučujem svim svojim pacijentima u kirurškim procesima jer rezultati su zaista izuzetni. Sve detaljne informacije potražite na web-stranici www.dentist-drtomic.com

Naslovnica Zdravlje