Novosti Svijet

a di si sad, pernare?

Potpuno ludilo u Srbiji: protiv Vučića se kandidirao izmišljeni lik Ljubiša Preletačević Beli, čelnik stranke 'Sarmu probo nisi'

a di si sad, pernare?

Nakon što je u Srbiji u nedjelju navečer istekao rok za predaju potpisa za predsjedničku kandidaturu, može se ustvrditi da je najživopisniji kandidat za novog predsjednika susjedne države svakako Ljubiša Preletačević Beli, čelnik stranke "Sarmu probo nisi" (SPN) iz Mladenovca.

Dok se Europom, u znak revolta protiv etabliranih stranaka, širi val populističkih partija i političkih cirkusanata koji dolaze niotkud, Srbija je s Preletačevićem otišla i korak dalje: ovaj čovjek ne samo što je politički junoša, nego uopće ne postoji.

Riječ je o izmišljenom liku kojega glumi mladi 24-godišnji komičar Luka Maksimović iz Mladenovca. Naziv stranke "Sarmu probo nisi" zapravo je ime YouTube kanala koji je Maksimović pokrenuo još u osnovnoj školi za promociju svojih šaljivih klipova.

 

 


A nakon što je preklani s prijateljima snimio gledani satirični serijal "Gej par u Šumadiji", vesela ekipa odlučila je stečeni publicitet iskoristiti za kreiranje fiktivnog lika Ljubiše Preletačevića Belog, avatara koji će izići na lokalne izbore u Mladenovcu. To je bilo lani u travnju.

Svojim sugrađanima tada su obećali "najužasniju kampanju dosad, s pregršt lažnih obećanja, megalomanije i podgrijavanja lažne nade". Kao udarnu točku političkog programa najavili su da će u mladenovačkoj bolnici otvoriti dvoranu za eutanaziju, "gdje će se penzioneri moći prijaviti dobrovoljno i lišiti državu svojih primanja, jer bi se tu nevjerojatne uštede mogle postići".

 

 

Na sveopće iznenađenje, ta fiktivna izborna lista osvojila je 22 posto glasova i 13 mandata u lokalnoj skupštini, postavši druga partija po snazi u Mladenovcu, odmah iza vladajuće Srpske napredne stranke premijera Aleksandra Vučića. O stupnju očajanja tamošnjih građana, koji su svoj prezir prema aktualnoj politici izrazili podržavanjem fiktivne stranke, ne treba ni govoriti.

Limuzina i trubači

Senzacionalni uspjeh izmišljene partije nagnao je mladiće iz Mladenovca da svoj satirični projekt podignu na nacionalnu razinu: tako se u nedjelju navečer Ljubiša Preletačević Beli pojavio u zgradi Republičke izborne komisije u Beogradu – kamo je stigao u bijeloj limuzini, praćen trubačima i kolonom obožavatelja iz Mladenovca – te predao više od 12.600 potpisa za svoju predsjedničku kandidaturu (traži se 10.000 potpisa), najavivši pred oduševljenim pristašama "sigurnu pobjedu u prvom krugu".

 

 

Kako im stoji na Facebook stranici, grupa građana "Sarmu probo nisi" nastala je "iz potrebe sprovođenja konačne i potpune banalizacije javnog života i političkog sistema u sadašnjem obliku", a takav stav vidi se i u satiričnim klipovima koje su snimili za predsjedničku kampanju. Ti uratci izruguju standardne političke spotove i političare, pa tako vidimo Ljubišu Preletačevića Belog kako gol do pasa spašava djecu iz potoka, grli janjad u nekom selu i rukuje se s maskiranim arapskim šeicima.

Za to vrijeme ozbiljni magazini u Srbiji tvrde da Ljubiša Preletačević Beli, alias Luka Maksimović, uopće nije blesav kako izgleda, nego da su njegov javni nastup i kandidatura samo dio šireg opozicijskog plana da se preko parodije i satire na birališna mjesta dovabe apstinenti, čime bi se smanjio postotak glasova za Vučića. Samo sarkazam Srbiju spašava – bit je ovog rezona.

Naslovnica Svijet